ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Σε απεργία οι ηθοποιοί των βιντεοπαιχνιδιών – Τι σημαίνει αυτό για πολυαναμενόμενους τίτλους

Στιγμιότυπο από το παιχνίδι «Call of Duty: Black Ops 6» που είναι σχεδόν ολοκληρωμένο, αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 25 Οκτωβρίου και δεν επηρεάζεται από την απεργία των ηθοποιών video games

Activision

Περίπου 2.600 ηθοποιοί που κάνουν voice-over, motion-capture και άλλες εργασίες στη βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών ξεκίνησαν απεργία την Παρασκευή 26 Ιουλίου.

Το συνδικάτο των ηθοποιών SAG-AFTRA κήρυξε την απεργία καθώς δεν μπόρεσε να καταλήξει σε συμφωνία για τους όρους που αφορούσαν τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για μια νέα σύμβαση με τις κορυφαίες εταιρείες βιντεοπαιχνιδιών, συμπεριλαμβανομένων των Activision, Electronic Arts, Insomniac και Blindlight.

Όπως αναφέρουν οι Los Angeles Times το συνδικάτο των ηθοποιών βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες βιντεοπαιχνιδιών από το 2022.

«Δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε μια σύμβαση που επιτρέπει στις εταιρείες να κάνουν κατάχρηση της τεχνητής νοημοσύνης εις βάρος των μελών μας», δήλωσε η πρόεδρος του SAG-AFTRA Φραν Ντρεσερ. «Φτάνει πια».

Από την πλευρά των εταιρειών, η εκπρόσωπός τους Όντρεϊ Κούλινγκ ανέφερε: «Είμαστε απογοητευμένοι που το συνδικάτο επέλεξε να αποχωρήσει, ενώ βρισκόμαστε τόσο κοντά σε συμφωνία, και παραμένουμε έτοιμοι να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις».

Τι ζητούν οι ηθοποιοί

Οι ερμηνευτές βιντεοπαιχνιδιών επιδιώκουν μια νέα συμφωνία που θα απαιτεί από τους παραγωγούς να λαμβάνουν τη συγκατάθεσή τους και να τους αποζημιώνουν όταν χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για την αναπαραγωγή της φωνής ή της εικόνας τους. Ζητούν επίσης μισθολογικές αυξήσεις για να συμβαδίζουν με τον πληθωρισμό, περισσότερο χρόνο ανάπαυσης και γιατρούς για επικίνδυνες εργασίες motion-capture.

Οι δύο πλευρές τα βρήκαν σε όλα εκτός από την τεχνητή νοημοσύνη, κάτι που δεν στάθηκε αρκετό για να εμποδίσει την απεργία.

Ο ηθοποιός Νόρμαν Ρίντους («The Walking Dead»} στη διαδικασία χαρτογράφησης προσώπου για το βιντεοπαιχνίδι «Death Stranding» (2019). Το σίκουελ, «Death Stranding 2» είναι προγραμματισμένο να κυκλοφορήσει μέσα στο 2025

Kojima Productions

Η τελευταία απεργία των ηθοποιών βιντεοπαιχνιδιών διήρκεσε σχεδόν ένα χρόνο, από τον Οκτώβριο του 2016 έως τον Σεπτέμβριο του 2017. Τότε, η τεχνητή νοημοσύνη δεν είχε γίνει ακόμη μείζον θέμα και οι ηθοποιοί πίεζαν για πληρωμές δικαιωμάτων βάσει των πωλήσεων βιντεοπαιχνιδιών – αντίστοιχες με εκείνες των ηθοποιών του κινηματογράφου και της τηλεόρασης για την προβολή της δουλειάς τους.

Πώς επηρεάζονται τα video games

Η νέα απεργία επηρεάζει μόνο τα παιχνίδια που βρίσκονται σε στάδιο παραγωγής για λιγότερο από ένα χρόνο, πράγμα που σημαίνει ότι πολυαναμενόμενα παιχνίδια ΑΑΑ όπως τα «Grand Theft Auto 6», «Call Of Duty: Black Ops 6», «Assassin's Creed Shadows» δεν θα επηρεαστούν από τις κινητοποιήσεις, αναφέρει το NME.

«Λόγω ορισμένων διατάξεων της Σύμβασης Διαδραστικών Μέσων, τα παιχνίδια που βρίσκονταν σε παραγωγή τη στιγμή που το συνδικάτο παρέδωσε στην εταιρεία την ειδοποίηση καταγγελίας δεν υπόκεινται επί του παρόντος σε απεργιακή εντολή. Οι περισσότερες ειδοποιήσεις εστάλησαν τον Σεπτέμβριο του 2022», σημείωσε το SAG-AFTRA σε ανακοίνωσή του.

«Επιδώσαμε μια ξεχωριστή ειδοποίηση που αφορά τα παιχνίδια ζωντανής υπηρεσίας, στα οποία μπορούμε να απεργήσουμε σε λιγότερο από 60 ημέρες», συνέχισε η SAG-AFTRA, πράγμα που σημαίνει ότι τίτλοι όπως το «Fortnite» και το «Apex Legends» είναι επίσης ελεύθεροι να συνεχίσουν να εργάζονται με ηθοποιούς προς το παρόν. «Θα ενημερώσουμε τα μέλη αν επεκτείνουμε την απεργιακή εντολή για να συμπεριλάβουμε αυτά τα παιχνίδια πιο κοντά σε αυτό το χρονικό διάστημα».

Πέρυσι, το συνδικάτο SAG-AFTRA απεργούσε για αρκετούς μήνες, αφού διαφώνησε με τους παραγωγούς κινηματογράφου και τηλεόρασης για τα δικαιώματα από τις πλατφόρμες streaming και τις διασφαλίσεις έναντι της τεχνητής νοημοσύνης. Οι επιπτώσεις των απεργιών είναι αισθητές ακόμη και σήμερα, με πολλές ταινίες και σειρές να αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης