ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

«Manor Lords»: Τι είναι το νέο παιχνίδι - φαινόμενο που πούλησε ένα εκατ. αντίτυπα σε μία μέρα

«Manor Lords»: Τι είναι το νέο παιχνίδι - φαινόμενο που πούλησε ένα εκατ. αντίτυπα σε μία μέρα

Στο «Manor Lords» υποδύεστε έναν φεουδάρχη του Μεσαίωνα, που του παραχωρήθηκε ένα κομμάτι γης από τον βασιλιά, προκειμένου να χτίσει μια πόλη σε αυτό

Hooded Horse

Το «Manor Lords», ένα μεσαιωνικό video game που εκτοξεύτηκε σαν από… καταπέλτη στην πλατφόρμα Steam, στα τέλη Απριλίου, έχει συνεπάρει τους gamers σε όλο τον κόσμο κι ας μην είναι ακόμη ολοκληρωμένο.

Αναπτύχθηκε σε μεγάλο βαθμό από ένα μόνο άτομο τα τελευταία επτά χρόνια, και ήταν από τις πιο πολυαναμενόμενες κυκλοφορίες στο Steam, τη δημοφιλή πλατφόρμα παιχνιδιών για PC. Αν και έγινε πρώιμα διαθέσιμο σε ημιτελή μορφή, πούλησε ένα εκατομμύριο αντίτυπα την πρώτη κιόλας ημέρα της κυκλοφορίας του.

Τι είναι το «Manor Lords»

Πρόκειται για έναν προσομοιωτή κατασκευής πόλεων, τον τελευταίο σε μια μακρά σειρά παιχνιδιών που ξεκινούν από το «SimCity» του 1989. Αυτά τα παιχνίδια περιλαμβάνουν την οικοδόμηση και τη διαχείριση ενός οικισμού, τον σχεδιασμό οδικών δικτύων, τη δημιουργία κατοικιών για να ζουν οι άνθρωποι, την οργάνωση δημόσιων υπηρεσιών και γενικά την προσπάθεια να κρατήσετε τους πολίτες του ζωντανούς και ευτυχισμένους.

Υπάρχουν, όμως, μερικές βασικές διαφορές μεταξύ του «Manor Lords» και αυτών των πιο παραδοσιακών παιχνιδιών, όπως εξηγεί ο Guardian. Η πιο προφανής είναι ότι το «Manor Lords» διαδραματίζεται στη μεσαιωνική εποχή και όχι στη σύγχρονη. Υποδύεστε έναν φεουδάρχη που του παραχωρήθηκε ένα κομμάτι γης από τον βασιλιά, προκειμένου να χτίσει μια πόλη σε αυτό. Στρώνετε χωμάτινα μονοπάτια, χτίζετε σπίτια για να ζήσουν οι χωρικοί, δημιουργείτε αγροκτήματα και χωράφια για να καλλιεργούν, και προχωράτε σε βιοτεχνίες όπως η σιδηρουργία προκειμένου να υποστηρίξετε έναν στρατό.

Άλλη διαφορά είναι ότι στο «Manor Lords» δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στην επιβίωση. Όπως συμβαίνει με τους πραγματικούς αγροτικούς μεσαιωνικούς οικισμούς, το παιχνίδι περιστρέφεται σε μεγάλο βαθμό γύρω από τις εποχές. Οι χωρικοί σας μπορούν να επιβιώσουν για λίγο κυνηγώντας ελάφια και συλλέγοντας μούρα, αλλά αυτοί οι πόροι είναι περιορισμένοι και θα λιγοστέψουν όταν έρθει ο χειμώνας. Για να μπορέσει ένας οικισμός να ευδοκιμήσει πραγματικά, θα πρέπει να εκμεταλλευτείτε τη γη προς όφελός σας, οργώνοντας τα χωράφια, σπέρνοντας σπόρους και μαζεύοντας τη σοδειά στις σωστές εποχές του χρόνου, εξασφαλίζοντας ότι θα έχετε επαρκή αποθέματα για να επιβιώσετε τους δύσκολους μήνες. Αν δεν προγραμματίσετε σωστά, οι χωρικοί σας θα λιμοκτονήσουν και θα παγώσουν πριν τελειώσει ο χρόνος.

Γιατί είναι τόσο δημοφιλές

Το «Manor Lords» έχει χτίσει τη φήμη του εδώ και αρκετά χρόνια μέσω του συστήματος Wishlist του Steam, το οποίο επιτρέπει στους παίκτες να παρακολουθούν τα παιχνίδια που τους ενδιαφέρουν, και δίνει στους προγραμματιστές μια αίσθηση του «θορύβου» γύρω από αυτά. Όταν ο προγραμματιστής του «Manor Lords», Greg Styczeń, αποκάλυψε το παιχνίδι το 2020, περίμενε να μπει σε περίπου 14.000 wishlists. Την εβδομάδα πριν από την κυκλοφορία του, είχε μπει σε πάνω από 3 εκατομμύρια wishlists και ήταν το πιο περιζήτητο παιχνίδι στην πλατφόρμα εκείνη τη στιγμή.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια ευρύτερη αύξηση του ενδιαφέροντος για τα παιχνίδια κατασκευής πόλεων, ιδίως αυτά που έχουν και στοιχεία παιχνιδιών επιβίωσης. Ξεκίνησε με το «Frostpunk» του 2018, όπου οι παίκτες έκτιζαν πόλεις σε έναν κόσμο καλυμμένο από πάγο, λαμβάνοντας δύσκολες αποφάσεις για να εξασφαλίσουν την επιβίωση των κατοίκων.

Άλλο παράδειγμα είναι το «Against the Storm», το οποίο θέτει στους παίκτες την πρόκληση να οικοδομήσουν μια κοινωνία σε μια Γη που σταδιακά καλύπτεται από νερό με την άνοδο της στάθμης των ωκεανών.

manor-lords2.jpg

Στο «Manor Lords» έχει πολύ ενδιαφέρον ακόμη και το να παρακολουθεί κανείς τους κατοίκους μιας πόλης καθώς κάνουν τις δουλειές τους

Hooded Horse

Το «Manor Lords» σίγουρα εκμεταλλεύεται αυτή την τάση, αλλά έχει επίσης αρκετά χαρακτηριστικά που το κάνουν να ξεχωρίζει, όπως η έμφαση στον ρεαλισμό και τη λεπτομέρεια. Όταν ξεκινάτε να χτίζετε ένα νέο σπίτι, θα δείτε τα βόδια σας και τους οδηγούς τους να σέρνουν κορμούς στο εργοτάξιο, ενώ οι χωρικοί σας συνομιλούν και μουρμουρίζουν μεταξύ τους καθώς συναρμολογούν το κτήριο σανίδα προς σανίδα. Παρομοίως, οι κυνηγοί θα σύρουν ένα κουφάρι ελαφιού στον καταυλισμό τους, θα προετοιμάσουν το κρέας για κατανάλωση και στη συνέχεια θα το μεταφέρουν στην αγορά όπου οι άλλοι χωρικοί μπορούν να το αγοράσουν.

Υπάρχουν επίσης στοιχεία παιχνιδιού στρατηγικής που σας επιτρέπουν να ασκήσετε επιρροή σας ως μεσαιωνικός άρχοντας. Μπορείτε να συγκεντρώσετε πολιτοφυλακές από τους οικισμούς σας, δημιουργώντας στρατιωτικές μονάδες για την απώθηση ληστών ή για μάχες με τους στρατούς αντίπαλων αρχόντων. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε την αυξανόμενη δύναμή σας για να διεκδικήσετε περισσότερες περιοχές, αποκτώντας πρόσβαση σε περισσότερους πόρους και χτίζοντας περισσότερους οικισμούς.

Αξίζει να το αγοράσετε ημιτελές;

Το «Manor Lords» κυκλοφόρησε στο πρόγραμμα πρώιμης πρόσβασης του Steam, πράγμα που σημαίνει ότι, αν και μπορείτε να το αγοράσετε τώρα, το παιχνίδι δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Στην τρέχουσα μορφή του, σας δίνει αρκετά πράγματα να δείτε και να κάνετε για να δικαιολογήσει την τιμή του (προσφορά στα 29,99 ευρώ αυτές τις ημέρες, από τα 39,99), αλλά υπάρχουν σαφώς τομείς του παιχνιδιού που χρειάζονται βελτίωση ή επέκταση. Ενώ το χτίσιμο της πόλης σας έχει πολλά πράγματα να σας απασχολήσουν, το σύστημα μάχης και το υψηλότερο στρατηγικό επίπεδο έχουν πολλές ανεκμετάλλευτες δυνατότητες. Επιπλέον, τα tutorials του παιχνιδιού είναι πολύ υποτυπώδη, οπότε θα ξεκινήσετε να διαχειρίζεστε το χωριό σας παθαίνοντας και μαθαίνοντας. Εν ολίγοις, πιθανότατα δεν θα μετανιώσετε για την αγορά του «Manor Lords» τώρα, αλλά επίσης δεν θα χάσετε τίποτα αν περιμένετε την τελική έκδοση, η οποία αναμένεται να κυκλοφορήσει σε περίπου ένα χρόνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ