ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

O Harmony Korine με το «Aggro Dr1ft» παρουσιάζει το μέλλον του σινεμά

O Harmony Korine με το «Aggro Dr1ft» παρουσιάζει το μέλλον του σινεμά

Στιγμιότυπο από την ταινία «Aggro Dr1ft».

EDGLRD Iconoclast

Μπορεί μια ταινία να είναι ταυτόχρονα βαρετή και συναρπαστική; Η πλοκή του «Aggro Dr1ft» δεν έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αλλά όλα τα άλλα τα σχετικά με το ριζοσπαστικό πείραμα του πρωτοποριακού σκηνοθέτη Harmony Korine είναι πράγματα και δεδομένα που ίσως τελικά απασχολήσουν το μελλοντικό σινεμά για πολύ καιρό.

Έχω δει το μέλλον του κινηματογράφου, είπε από μέσα του ο Korine, και μετά το «θαύμα» έγινε. Ένας μικρός θεός της οθόνης, ένας εικαστικός και συγγραφέας.

Το «Aggro Dr1ft» είναι ένα δύσκολο πείραμα και μάλλον δεν θα υπάρξει άλλη ταινία σαν κι αυτήν. Ακόμα κι έτσι, είναι σαφές ότι η συναρπαστική ιριδίζουσα βουτιά του Harmony Korine στον κόσμο και τη ψυχή ενός κατά συρροή δολοφόνου ανοίγει νέους δρόμους για το μέσο. Άλλωστε είναι γνωστή η λατρεία του Korine για τα video games μιας και το «Aggro Dr1ft» θυμίζει πολύ ένα βιντεοπαιχνίδι που πήγε πολύ στραβά.

Το «Aggro Dr1ft» είναι μια ταινία που είναι φτιαγμένη για να μην την δει κανείς, κι αυτή ακριβώς είναι και η γοητεία της αλλά και ο σκοπός της. Σχεδιάστηκε για να σας κάνει να την αφήνετε να παίζει κάπου στο background όταν εσείς θα κάνετε κάτι άλλο, παρόλα αυτά έχει κάτι το πολύ πρωτοποριακό: δεν νοιάζεται καθόλου για τη γνώμη σας.

Το «Aggro Dr1ft» είναι ένα έργο τέχνης βαθιά μέσα στον πυρήνα του, ένα avant garde κομψοτέχνημα που μάλλον δεν είναι η ώρα του να εκτιμηθεί καταλλήλως.

Αντί να κινηματογραφηθεί με παραδοσιακές οπτικές κάμερες, ο Korine και ο Arnaud Potier χρησιμοποίησαν ειδικές θερμικές κάμερες που καταγράφουν θερμότητα. Δεδομένου ότι αυτοί οι φακοί δεν βοηθάνε το ανθρώπινο μάτι, το υλικό έπρεπε να φιλτραριστεί μέσω εκτεταμένων οπτικών εφέ (από τις εταιρείες ειδικών εφέ Cartel και Transformer) και να «μεταφραστεί» σε κάτι που να μπορεί να αναγνωρίσει ο εγκέφαλός μας.

Είναι λες και όλα έχουν βυθιστεί σε ραδιενεργό Kool-Aid.

LA Premiere of

O Harmony Korine παρευρίσκεται στην πρεμιέρα του "The Beach Bum" στο LA στο ArcLight Hollywood την Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2019, στο Λος Άντζελες.

(Photo by Richard Shotwell/Invision/AP)

Ο αντιήρωας της ταινίας Bo (που ενσαρκώνει ο Jordi Mollà) είναι ένας πληρωμένος δολοφόνος αλλά και κάτι ακόμη. Είτε έχει πληρωθεί για αυτό είτε όχι (και δεν πληρώνεται για τρεις από τους φόνους που τον βλέπουμε να διαπράττει εδώ), είναι ένας άνθρωπος με όρεξη για αίμα. Ο Bo δεν είναι και πολύ άνθρωπος. Θα λέγαμε ότι είναι περισσότερο ένα αρχέτυπο: ο μοναχικός εξολοθρευτής, από το «Le Samouraï» του Jean-Pierre Melville μέχρι το «The Driver» του Walter Hill.

Το «Aggro Dr1ft» είναι καθηλωτικό, αλλά όχι διαδραστικό. Ο Korine αγκαλιάζει την τεχνητή νοημοσύνη σε ορισμένες από τις υφές της αντι-ταινίας του, αλλά όλα φαίνονται ακόμη πιο πρωτόγονα, όπως η πρώτη έκδοση μιας ταινίας που θα μπορούσε να αναπαραχθεί και ενδεχομένως να μεταμορφωθεί με τρόπους που δεν μπορούμε ακόμη να φανταστούμε, μόλις η τεχνολογία φτάσει το όραμα του Korine, ίσως δούμε κάτι ακόμη πιο κοντά σε βίντεοπαιχνίδι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ