Υπόθεση Γουάινστιν: Διακανονισμός 25 εκατομμυρίων με τα θύματά του - Γιατί τον δέχτηκαν
Ο οικονομικός διακανονισμός, ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων ανάμεσα στο Χάρβεϊ Γουάινστιν και περισσότερες από 30 γυναίκες οι οποίες τον έχουν καταγγείλει για σεξουαλική παρενόχληση, αντιμετωπίζεται με ανάμεικτα συναισθήματα και αντιδράσεις.
Ο πάλαι ποτέ παντοδύναμος παραγωγός του Χόλιγουντ, οι αποκαλύψεις εναντίον του οποίου είχαν ξεκινήσει ουσιαστικά το κίνημα #MeToo, καταλήγει σε διακανονισμό ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων με τα θύματά του.
Η συμφωνία επετεύχθη με πάνω από 30 γυναίκες που κατήγγειλαν τον Γουάινστιν για σεξουαλική παρενόχληση ή και βιασμούς σε κάποιες περιπτώσεις, γυναίκες από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Βρετανία και την Ιρλανδία, σύμφωνα με τους New York Times.
Aφορά και την πρώην εταιρεία του, τη Weinstein Company, η οποία πλέον έχει χρεοκοπήσει, γι' αυτό και τα χρήματα του διακανονισμού θα πληρώσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες.
Το προβλέπει ο διακανονισμός;
Ο διακανονισμός θα πρέπει να εγκριθεί από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για να ισχύσει. Επί του παρόντος έχει πάρει μια αρχική έγκριση από τα περισσότερα.
Τα βασικά του στοιχεία είναι τα εξής:
* Οι ενάγουσες θα μοιραστούν το ποσό.
* Πρόκειται για μια συμφωνία με διεθνή ισχύ, η οποία αναμένεται να δώσει τέλος σε όλες τις αστικές υποθέσεις εναντίον του Γουάινστιν.
* Ο Γουάινστιν δεν θα πληρώσει ο ίδιος, καθώς τα χρήματα θα προέλθουν από ασφαλιστικές εταιρίες.
* Ο Γουάινστιν δεν θα χρειαστεί να παραδεχτεί την ενοχή του.
* Το δικαστήριο θα πρέπει να εγκρίνει τη συμφωνία.
* Τα 25 εκατομμύρια δολάρια είναι μέρος ενός μεγαλύτερου ποσού, ύψους 47 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο θα «κλείσει» όλες τις υποθέσεις εναντίον της εταιρείας του παραγωγού, Weinstein Company.
Γιατί συμβιβάζονται τα θύματα;
Είναι εύλογη η απορία που προκύπτει από την είδηση, η οποία έχει ήδη σχολιαστεί πολύ.
Πρέπει, λοιπόν, καταρχήν να διευκρινιστεί ότι ο διακανονισμός αφορά αστική κι όχι ποινική υπόθεση. Ούτως ή άλλως δηλαδή, στη μαζική αυτή αγωγή, το θέμα ήταν η αποζημίωση και όχι η απόδοση κάποιας ποινής στον Γουάινστιν. Αυτό το δεύτερο το κάνουν τα ποινικά δικαστήρια, όπως αυτό που θα αντιμετωπίσει τον ερχόμενο μήνα. Συνεπώς, το μόνο διακύβευμα ήταν -και παραμένει- το ύψος του ποσού.
Ένα δεύτερο σημαντικό σημείο είναι ότι οι συγκεκριμένες αγωγές στρέφονται και εναντίον της χρεοκοπημένης εταιρείας του Γουάινστιν, η οποία υπήρξε εργοδότης του κατά το χρόνο στον οποίο διαπράχθηκαν τα αδικήματα. Γι' αυτό και οι αποζημιώσεις θα πληρωθούν από τις ασφαλιστικές εταιρείες.
Είναι ασαφές ακόμα πόσα από τα θύματά του θα δεχτούν να συμμετάσχουν στον διακανονισμό, καθώς πολλές από τις γυναίκες πιστεύουν ότι τα χρήματα είναι πολύ λίγα. Όμως, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος, εάν η υπόθεση τραβήξει πολύ, στο τέλος να μην πάρουν τίποτα.
Οι αντιδράσεις
Οι αντιδράσεις στην είδηση του διακανονισμού ήταν μεικτές.
Η Τζίνι Χάρισον, δικηγόρος μιας από τις ενάγουσες, είπε στους New York Times: «Δεν νομίζω ότι μπορεί να επιτευχθεί καλύτερη συμφωνία». Πρόσθεσε ότι άλλα θύματα, τα οποία επιμένουν να μην συμβιβάζονται, ίσως καταλήξουν χωρίς τίποτα και τα προέτρεψε να αποδεχθούν το συμβιβασμό.
Μια από τις ενάγουσες, η Louisette Geiss, είπε στο Associated Press:
«Αυτός ο διακανονισμός θα βοηθήσει τα θύματα να αφήσουν πίσω τους τη ζημιά που έκανε ο Γουάινστιν στις καριέρες τους και να προχωρήσουν μπροστά».
Όμως, υπάρχει και η άλλη πλευρά. Η ηθοποιός Ζόι Μπροκ μίλησε στο BBC, χαρακτηρίζοντας το συμβιβασμό «ένα αστείο και ένα δείγμα του πόσο χαλασμένο είναι το σύστημα. Είμαι συντετριμμένη», κατέληξε. Εξίσου απογοητευμένοι από τους όρους του διακανονισμού είναι και πολλοί από τους δικηγόρους των εναγουσών, που πιστεύουν ότι θα μπορούσε να έχει επιτευχθεί μια καλύτερη συμφωνία.
Και τέλος, υπάρχουν και οι γυναικείες οργανώσεις, που προφανώς δεν είναι ευχαριστημένες με τη συμφωνία: Η οργάνωση κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης «Τime's Up» έγραψε στο Twitter: «Αν αυτό είναι το καλύτερο που μπορούν να πάρουν τα θύματα, τότε το σύστημα είναι σπασμένο».
Όλα αυτά, όμως, αφορούν το αστικό μέρος των κατηγοριών. Υπάρχει και το άλλο, το ποινικό. Για το οποίο δεν υπάρχει κανένας διακανονισμός, αλλά μόνο δικαστήριο.
Ίσως ισόβια
Στις 6 Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία σε δικαστήριο του Μανχάταν για την ποινική δίωξη εναντίον του.
Μεταξύ άλλων, ο παραγωγός κατηγορείται ότι βίασε μια γυναίκα το 2013, όπως και ότι είχε αναγκάσει την ίδια να του κάνει στοματικό σεξ το 2006. Ο Γουάινστιν έχει απορρίψει τις εις βάρος του κατηγορίες για μη συναινετική σεξουαλική επαφή. Επίσης, τον Αύγουστο είχαν απαγγελθεί σε βάρος του δύο κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση.
Εάν καταδικαστεί, ο Γουάινστιν ίσως περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή.
Ο Γουάινστιν το Μάιο του 2018 είχε αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση. Όμως, την Τετάρτη η εγγύησή του ανέβηκε από το 1 εκατομμύριο δολάρια στα 5 εκατομμύρια δολάρια, καθώς ο εισαγγελέας τον κατηγόρησε ότι παραποίησε το ηλεκτρονικό «βραχιολάκι». Ο Γουάινστιν εμφανίστηκε στο δικαστήριο με «πι», καθώς τον περασμένο Αύγουστο τραυματίστηκε σε τροχαίο ατύχημα.