ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι «αθάνατοι» του Γκόρμλεϊ εισβάλλουν στο Χονγκ Κονγκ

Οι «αθάνατοι» του Γκόρμλεϊ εισβάλλουν στο Χονγκ Κονγκ
Event Horizon

Μία από τις μεγαλύτερες και ταυτόχρονα τις πιο φιλόδοξες «εκθέσεις» τέχνης θα αποκαλυφθεί αυτό το μήνα στο Χονγκ Κονγκ. Και βάζουμε σε εισαγωγικά την λέξη «εκθέσεις», διότι όσοι ενδιαφέρονται δεν θα χρειαστεί να πάνε σε μουσείο. Απλώς θα κοιτάξουν ψηλά.

Ξεκινώντας αυτήν την εβδομάδα, 31 αγάλματα γυμνών ανδρών σε απόλυτα σωστές ανατομικά αναλογίες, έχουν στηθεί στην καρδιά της πόλης.

Κάθε ένα από αυτά έχει τοποθετηθεί σε σημείο ορατό από το προηγούμενο, με τέσσερ σιδερένια γλυπτά να βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με το δρόμο και άλλα 27 από φάιμπεργκλας να είναι σε οροφές και στέγες.

Πρόκειται για έργο του Βρετανού γλύπτη Σερ Άντονι Γκόρμλει (Sir Antony Gormley), με τίτλο "Event Horizon".

"Η ιδέα είναι να χτίσεις έναν κόσμο, κάπως σαν την υλοποίηση μίας ονειροπόλησης. Να σκεφτείς για αυτό με φαντασία. Να ενθαρρύνεις τους ανθρώπους ώστε να ξεχάσουν τον κόσμο των υποχρεώσεων και να κατευθυνθούν σε έναν ονειρικό, αλλά με τα μάτια ανοιχτά", εξηγεί ο Γκόρμλει.

Κάνοντας...βελονισμό στην πόλη

Τα αγάλματα είναι φτιαγμένα πάνω στον σωματότυπο του καλλιτέχνη.

Η "εγκατάσταση" που εκτέθηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο το 2007, έχει πάει ως τώρα στο Ρότερνταμ, την Νέα Υόρκη, το Σάο Πάολο και το Ρίο μτε Τζανέιρο. Αλλά το Χονγκ Κονγκ είναι "ψηλότερο" και κινείται σε πιο "τρελούς" ρυθμούς από άλλες πόλεις λέει ο καλλιτέχνης, καθώς έχει αυτούς τους πύργους που κοιτάζουν τον ορίζοντα.

Μία από τις εξέχουσες μορφές είναι σκαρφαλωμένη στην κορυφή του κτιρίου της Standard Chartered Bank, σε ύψος 185 μέτρων, ένας ουρανοξύστης στο κέντρο, στην οικονομική ζώνη της πόλης.

Εάν σταματήσεις και κοιτάξεις ενώ σε χτυπά ο ήλιος θα προσέξεις αμέσως τη γιγάντια σιλουέτα, να έχει τέτοια φορά σαν να πρόκειται να πηδήξει.

Ο καλλιτέχνης υπενθυμίζει πως πολλά κτίρια στο Χονγκ Κονγκ έχουν το όνομα της εταιρείας.

"Αναγνωρίζονται ως ένα κομμάτι του δηαφισμητικού κόσμου. Ενδιαφέρομαι να "ελευθερώσω" και να προβάλλω τα κτίρια ως σχήματα. Σχήματα που είναι τοπία".

"Αυτό είναι ένα είδος βελονισμού. Αυτές οι μικρές βελόνεςμπαίνουμ μέσα και γύρω από το συλλεκτικό σώμα της πόλης, για να απελευθερωθεί μία ενέργεια η οποία αλλιώς δεν θα έβγαινε".

Το Χονγκ Κονγκ φιλοξενεί περισσότερο δημόσια τέχνη

Η "ανοιχτή" τέχνη δεν είναι πλέον σπάνιο φαινόμενο στην κινεζική πόλη. Νωρίτερα μέσα στο έτος, ο Βρετανός Ρίτσαρντ Γουίλσον εγκατέστησε το "Hang On a Minute Lads...I've Got a Great Idea" (μετάφραση, ένα λεπτό παιδιά...έχω μια εξαιρετική ιδέα" (2012). Επρόκειτο για ένα ολόκληρο λεωφορείο το οποίο ισορροπούσε επισφαλώς από την οροφή του ξενοδοχείου Πενίνσουλα.

Έχουν γίνει και άλλες προσπάθειες από την τοπική κυβέρνηση, να εδραιωθεί η πόλη ως ένας διεθνής προορισμός για την τέχνη. Σε αυτήν περιλαμβάνεται η έκθεση Βασιλικής Τέχνης του Χονγκ Κονγκ, η οποία το 2016 θα μπει στην τέταρτη της συνχεή χρονιά και το κτίριο Μ, το φουτουριστικό μουσείο της πόλης΄.

Το "Event Horizon" προγραμματίστηκε για το 2014, πάντα στο Χονγκ Κονγκ. Η έκθεση όμως ακυρώθηκε, μετά την αυτοκτονία επενδυτή στην JPMorgan, ο οποίος βούτηξε στο κενό από την ταράτσα των κεντρικών γραφείων της αμερικανικής τράπεζας. Το κτίριο ανήκε στο Χονγκ Κονγκ, τον σπόνσορα της έκθεσης.

Πηγή CNN Event Horizon: Antony Gormley's immobile men invade Hong Kong

Stephy Chung