ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

UNESCO: η γιόγκα ανήκει επίσημα στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας

UNESCO: η γιόγκα ανήκει επίσημα στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας

Η Gisele Bündchen (και αναρίθμητοι, επώνυμοι θιασώτες της γιόγκα) δικαιώνονται. Αν και η προέλευση της χάνεται στο παρελθόν -η παλαιότερη αρχαιολογική μαρτυρία της ύπαρξης της Yoga είναι μερικές εγχαράξεις σε πέτρινες πλάκες με γιόγκικες στάσεις που βρέθηκαν το 3000 π.χ στην Ινδική Κοιλάδα- η γιόγκα ζει την μεγαλύτερη δημοφιλία της -τουλάχιστον στη Δύση.

Ίσως αυτό είναι το κίνητρο πίσω από την απόφαση ειδικής επιτροπής της UNESCO που συνεδρίασε στην Αντίς Αμπέμπα και αποφάσισε να συμπεριλάβει τη γιόγκα στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας.

Την απολαμβάνουν άνθρωποι "κάθε ηλικίας, χωρίς διάκριση φύλου, τάξης ή θρησκείας" και η πρακτική αυτή "συνδυάζει στάσεις, στοχασμό, ελεγχόμενη αναπνοή, απαγγελία λέξεων και άλλες τεχνικές που έχουν στόχο να αναπτύξουν το άτομο, να ανακουφίσουν τους πόνους και να επιτρέψουν μια κατάσταση απελευθέρωσης" συνοψίζει η UNESCO.

Η φιλοσοφία πίσω από την αρχαία πρακτική της γιόγκα στην Ινδία επηρέασε πολυάριθμες πλευρές της ινδικής κοινωνίας" επισημαίνει σε ανακοίνωση ο οργανισμός του ΟΗΕ για την επιστήμη και τον πολιτισμό, η έδρα του οποίου βρίσκεται στο Παρίσι.

Η επιτροπή για τη διατήρηση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας, η οποία συνεδριάζει από τις 28 Νοεμβρίου μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου στην Αιθιοπία, ενέταξε χθες τη βελγική μπύρα και την κουβανέζικη ρούμπα σ' αυτόν τον κατάλογο που δημιουργήθηκε πριν από δέκα χρόνια και περιλαμβάνει διάφορα είδη ζώσας κληρονομιάς (χορός, μουσική, γαστρονομία, γιορτές ή φεστιβάλ).

Η δημιουργία του πριν από δέκα χρόνια αντανακλά μια εξέλιξη της έννοιας της κληρονομιάς --που για καιρό περιοριζόταν στους ευρωπαϊκούς πύργους και ζωγραφικές-- και επιτρέπει "σε χώρες που δεν έχουν εκφραστεί μέσω της αριχτεκτονικής να προβάλλουν πολιτιστικές πρακτικές τους" σύμφωνα με τον Τιμ Κέρτις, γραμματέα της σύμβασης της UNESCO για τη διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η παρουσία σ' αυτόν τον νέο κατάλογο μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να επιφέρει μια οικονομική ή επιμελητειακή υποστήριξη εκ μέρους της UNESCO σε χώρες που δυσκολεύονται να προστατεύσουν οι ίδιες τις πρακτικές αυτές.

Γιατί και η Gisele ορκίζεται στη γιόγκα;

gisele

Η γιόγκα, τουλάχιστον για όλους όσοι ορκίζονται στο όνομα της, βελτιώνει τη φυσική κατάσταση (κτίζοντας ευλύγιστα μέλη) αλλά κυρίως στο πνεύμα και στον ψυχισμό μας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, 30 λεπτά άσκηση την ημέρα είναι αρκετή και μπορεί κανείς να δει εκπληκτικά αποτελέσματα σε σύντομο διάστημα στο σώμα αλλά και στον ψυχισμό του που αποτυπώνεται σε ηρεμία και πειθαρχία.

Όπως αναφέρει η Βικιπαίδεια οι γκουρού της γιόγκα από την Ινδία εισήγαγαν την τέχνη τους στη δύση ακολουθώντας την επιτυχία του Παραμαχάνσα Γιογκανάντα που έφερε τη γιόγκα πέρα από τον Ατλαντικό το 1920, για αυτό είναι και ευρέως γνωστός ως "Ο Πατέρας της Γιόγκα στη Δύση".

Στη δεκαετία 1980 η γιόγκα έγινε δημοφιλής ως σύστημα εναλλακτικής ιατρικής και φυσικής άσκησης στον δυτικό κόσμο ωστόσο η Γιόγκα στις ινδικές παραδόσεις είναι κάτι περισσότερο από φυσική άσκηση, καθώς διαθιέτει ένας διαλογιστικό και πνευματικό πυρήνα.

Το 2014 και με την επίσημη επίσημη συγκατάθεση των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) καθιερώθηκε η πρώτη στην ιστορία Παγκόσμια Ημέρα της Γιόγκα, την οποία πρότεινε πρώτος ο Πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, που θα γιορτάζεται στις 21 Ιουνίου κάθε χρόνο.

Την εισήγησή του την υιοθέτησαν τα Ηνωμένα Έθνη με τη σύμφωνη γνώμη και υποστήριξη της πρωτοβουλίας αυτής από 175 κράτη, αριθμό που αποτελεί ρεκόρ, καθώς ήταν ο μεγαλύτερος αριθμός υποστηρικτών μιας πρότασης στην ιστορία του οργανισμού αυτού.

Στην προσπάθεια καθορισμού της αποτελεσματικότητας της γιόγκα έγιναν πολλές μελέτες για τη χρήση της συμπληρωματικά στη θεραπεία του καρκίνου, της σχιζοφρένειας, του άσθματος και των καρδιακών ασθενειών. Τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών είναι ανάμεικτα και ασαφή. Ειδικότερα οι μελέτες για τον καρκίνο δεν προτείνουν σαφή και ενίοτε καμία αποτελεσματικότητα. Σε άλλες περιπτώσεις αναφέρεται ότι η γιόγκα μπορεί να μειώσει τους παράγοντες κινδύνου και να ενισχύσει τον ασθενή στην ψυχολογική διαδικασία επούλωσης.

Bonus, οι γάτες είναι ένα ιδανικό κατοικίδιο για να είστε ο καλύτερος γιόγκι της ημέρας