ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Πολύ μυτερό, πολύ επιθετικό»: Τι είχε πει κάποτε ο Σαλβαδόρ Νταλί για το εμβληματικό μουστάκι του

«Πολύ μυτερό, πολύ επιθετικό»: Τι είχε πει κάποτε ο Σαλβαδόρ Νταλί για το εμβληματικό μουστάκι του

O Salvador Dali.

AP

«Το μουστάκι μου είναι… πολύ μυτερό, πολύ επιθετικό»: το τολμηρό και παιχνιδιάρικο μουστάκι του Σαλβαδόρ Νταλί ήταν περισσότερα από τρίχες· ήταν μια καλλιτεχνική δήλωση. Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο BBC το 1955, ο Νταλί αποκάλυψε το μυστικό πίσω από το πιο διάσημο μουστάκι στον κόσμο.

Ο Ισπανός καλλιτέχνης, που γεννήθηκε αυτή την εβδομάδα πριν από 120 χρόνια, είχε μιλήσει με τον Malcolm Muggeridge για την καλλιτεχνική του ταυτότητα.

Αν και ο Muggeridge ήθελε να ρωτήσει για τις ονειρικές του εικόνες, η μαγευτική εμφάνιση του μουστακιού του Νταλί τον εντυπωσίασε.

«Πώς καταφέρατε να έχετε ένα τόσο χαρακτηριστικό μουστάκι;» ρώτησε ο Muggeridge.


«Στην αρχή, χρησιμοποίησα φυσικά προϊόντα, όπως χουρμάδες, για να το διαμορφώσω», απάντησε ο Νταλί, προσθέτοντας ότι χρησιμοποιούσε το ουγγρικό κερί Pinaud.

Μέχρι τη δεκαετία του 1940, το μουστάκι του είχε εξελιχθεί σε μια καλλιτεχνική δήλωση, με τα άκρα του να είναι μια αναφορά στον ζωγράφο Διέγκο Βελάσκεθ.

«Το μουστάκι μου είναι πολύ χαρούμενο, πολύ μυτερό αλλα και πολύ επιθετικό», δήλωσε ο Νταλί.

Ο ιστορικός τέχνης Ντέιβιντ Ντιμπόσα σημείωσε ότι ο Νταλί «μετατράπηκε ενεργά σε μια καλλιτεχνική επωνυμία, προβάλλοντας τον εαυτό του χωρίς ντροπή».

Το μουστάκι του έγινε αναγνωρίσιμο σύμβολο και μέχρι το 2010, ήταν το πιο διάσημο μουστάκι στον κόσμο σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του Movember.

Αξιοσημείωτο είναι ότι όταν η σορός του Νταλί εξετάφη το 2017, το μουστάκι του ήταν ακόμα άθικτα, μοιάζοντας με δείκτες ρολογιού που έγραφαν 10:10.

«Ήταν σαν θαύμα», δήλωσε ο Νάρσις Μπαρνταλέτ, ο υπεύθυνος για την ταρίχευση του Νταλί.