ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο John McFall ελπίζει να γίνει ο πρώτος αστροναύτης με αναπηρία

Ο John McFall ελπίζει να γίνει ο πρώτος αστροναύτης με αναπηρία

O John McFall, ο πρώτος αστροναύτης με αναπηρία.

ESA

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος δοκιμάζει έναν Παραολυμπιονίκη σπρίντερ για να δει πώς οι συνθήκες στο διάστημα θα επηρεάσουν την υγεία του.

Όταν κάποιος έστειλε στον John McFall μια αγγελία εργασίας για επίδοξους αστροναύτες, η αντίδρασή του ήταν άμεση. «Για να είμαι ειλικρινής, το μόνο που είχα στο μυαλό μου ήταν: "Θα ήταν υπέροχο να πάω στο διάστημα".»

Ωστόσο, αυτό θα σήμαινε την ανατροπή μιας παράδοσης - μιας παράδοσης που έχει παραμείνει αμετάβλητη κατά τη διάρκεια περισσότερων από έξι δεκαετιών εξερεύνησης του διαστήματος.

Παρ’ όλα αυτά, προχώρησε με αποφασιστικότητα. Τρία χρόνια μετά την ανακάλυψη της αγγελίας του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού, ο McFall βρίσκεται τώρα σε καλό δρόμο για να γίνει ο πρώτος αστροναύτης στον κόσμο με αναπηρία.

Αφού έχασε το δεξί του πόδι σε ηλικία 19 ετών λόγω ατυχήματος με μοτοσικλέτα, ο Βρετανός έγινε Παραολυμπιονίκης σπρίντερ, κερδίζοντας χάλκινο μετάλλιο στους Αγώνες του Πεκίνου, και αργότερα κατέληξε να γίνει χειρουργός τραυμάτων και ορθοπεδικός.

Ο McFall εισήλθε στη δύσκολη διαδικασία επιλογής του οργανισμού, ολοκληρώνοντας έξι στάδια που περιλάμβαναν πολύωρες ψυχολογικές δοκιμασίες και συνεντεύξεις.

Το 2022, ο οργανισμός ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει σε αυτήν την πρωτοβουλία, επιδιώκοντας να ξεπεράσει τα όρια της εξερεύνησης του διαστήματος, υπογράφοντας την πολύχρονη προσπάθειά τους να εξετάσουν αν κάποιος με σωματική αναπηρία μπορεί να ζήσει και να εργαστεί στο διάστημα.

Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι ο McFall θα ταξιδέψει στο διάστημα. Αντίθετα, ο οργανισμός τον υποβάλλει μεθοδικά στις απαιτήσεις μιας εξάμηνης αποστολής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

«Πρέπει να παρέχουμε δεδομένα για να δείξουμε ότι είναι εφικτό», δήλωσε. «Οπότε, δεν είναι όπως λένε οι άνθρωποι: "Δεν μπορείς να το κάνεις, δεν είναι εφικτό". Είναι περισσότερο "δεν αμφιβάλλουμε ότι αυτό είναι δυνατό, απλώς κανείς δεν το έχει δοκιμάσει".»

Αμφισβητώντας τις αντιλήψεις σχετικά με την εικόνα ενός αστροναύτη, ο McFall ελπίζει να καταρρίψει κάποιες από αυτές. «Με αυτήν την πρωτοβουλία, έχουμε την ευκαιρία να δημιουργηθούν περισσότερες ευκαιρίες για άτομα με αναπηρία σε πολλούς διαφορετικούς τομείς», δήλωσε.