ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η ταινία που κέρδισε το πιο παρεξηγημένο Όσκαρ όλων των εποχών

Σκηνή από την ταινία Amadeus.

The Saul Zaentz Company

Πριν από 40 χρόνια, κυκλοφόρησε η ταινία "Amadeus" του Miloš Forman, η οποία αν και αγαπήθηκε από το κοινό και κέρδισε πολλά βραβεία, κατηγορήθηκε συχνά για τις ιστορικές ανακρίβειες που περιείχε. Ωστόσο, ίσως οι κριτικοί της ταινίας να χάνουν το νόημα.

Όταν έκανε την πρεμιέρα της, η ταινία προκάλεσε τεράστιο ενθουσιασμό. Πρόκειται για ένα ιστορικό δράμα που επικεντρώνεται στη σχέση και την αντιπαλότητα μεταξύ δύο σπουδαίων συνθετών, του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ και του Αντόνιο Σαλιέρι. Η ταινία κέρδισε οκτώ Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και το βραβείο καλύτερης ταινίας.

To "Amadeus" είναι μια βιογραφική δραματική ταινία σε σκηνοθεσία του Miloš Forman και σενάριο του Peter Shaffer, βασισμένη στο θεατρικό έργο του τελευταίου, εμπνευσμένο από το έργο του Alexander Pushkin "Mozart and Salieri".

Διαδραματίζεται στη Βιέννη του 18ου αιώνα και αφηγείται μια φανταστική εκδοχή της ζωής του Μότσαρτ από τη στιγμή που άφησε το Σάλτσμπουργκ. Στην ταινία πρωταγωνιστούν ο F. Murray Abraham ως Σαλιέρι και ο Tom Hulce ως Μότσαρτ, με τον Abraham να κερδίζει το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου.

Παρά την αρχική της επιτυχία, η ταινία δέχτηκε κριτική για τις ιστορικές της ανακρίβειες. Για παράδειγμα, ορισμένοι κριτικοί τόνισαν ότι η απεικόνιση του Σαλιέρι ως ζηλόφθονου αντιπάλου είναι παραπλανητική, καθώς στην πραγματικότητα ο Μότσαρτ εμπιστεύτηκε τη μουσική εκπαίδευση του γιου του στον Σαλιέρι.

Επίσης, ο Σαλιέρι δεν ήταν άτεκνος εργένης, αλλά είχε σύζυγο, παιδιά και ερωμένη. Ακόμη, η φήμη ότι ο Μότσαρτ θάφτηκε σε φτωχικό τάφο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Παρά τις ιστορικές αποκλίσεις, πολλοί υποστηρίζουν ότι το "Amadeus" αποτελεί μια καλλιτεχνική ταινία που έκανε τον Μότσαρτ και την κλασική μουσική πιο προσιτά σε ένα ευρύ κοινό.

Αν και η ταινία προσάρμοσε ορισμένα γεγονότα για να εξυπηρετήσει την πλοκή, προσέφερε μια αξέχαστη κινηματογραφική εμπειρία και έφερε τον κλασικό συνθέτη στο προσκήνιο για πολλούς που ίσως δεν είχαν ασχοληθεί ποτέ με το έργο του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης