ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Λουκέτο σε δεκάδες δημοτικές βιβλιοθήκες στη Βρετανία λόγω απολύσεων - Κινητοποίηση εθελοντών

Λουκέτο σε δεκάδες δημοτικές βιβλιοθήκες στη Βρετανία λόγω απολύσεων - Κινητοποίηση εθελοντών
Pixabay

Περισσότερες από 180 δημόσιες βιβλιοθήκες του Ηνωμένου Βασιλείου έκλεισαν ή πέρασαν στη διαχείρηση εθελοντών καθώς η κεντρική κυβέρνηση έχει απολύσει πάνω από 2000 υπαλλήλους στο πλαίσιο περικοπών από το 2016 μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία έκθεσης που δημοσιεύει το BBC, οι περσσότερες βιβλιοθήκες που έκλεισαν βρίσκονται σε υποβαθμισμένες περιοχές.

Οπως διαπιστώθηκε περίπου 950 βιβλιοθήκες - το ένα τρίτο αυτών που έχουν απομείνει - έχουν μειώσει το ωράριο λειτουργίας λόγω έλλειψης προσωπικού ενώ αναμένεται δεκάδες λουκέτα μέσα στο 2025.

Οπως μεταδίδει ο Guardian οι πιο υποβαθμισμένες κοινότητες - που προσδιορίζονται με βάση τους κυβερνητικούς δείκτες ανάπτυξης - έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να χάσουν την δημοτική τους βιβλιοθληκη από ότι, οι πιο πλούσιες συνοικίες.

«Αναμενόμενο...»

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν «αυτό που υποψιαζόμασταν εδώ και καιρό», δήλωσε η Isobel Hunter, διευθύνουσα σύμβουλος της Libraries Connected, της φιλανθρωπικής οργάνωσης που εκπροσωπεί τις υπηρεσίες βιβλιοθηκών στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

«Οι βιβλιοθήκες πλήττονται περισσότερο στις περιοχές που τις χρειάζονται περισσότερο».

«Είναι ένας εύκολος στόχος, έτσι δεν είναι; Αν κλείσεις βιβλιοθήκες, κανείς δεν πεθαίνει ... Ομως αυτό που συμβαίνει στα αλήηθεια είναι ότι η κοινωνία υποφέρει και οι άνθρωποι υποφέρουν» συμπληρώνει.

Μεγάλο μέρος της αξίας των δημοτικών βιβλιοθηκών είναι «ανταποδοτικό»: Είναι μια επένδυση που αποφέρει «τεράστια κέρδη» για τις κοινότητες και τους φορολογούμενους.

Οι βιβλιοθήκες παρέχουν υποστήριξη στην απασχόληση, τον αλφαβητισμό, την υγεία και τις ψηφιακές δεξιότητες, γεγονός που «μειώνει την ανάγκη για πιο δαπανηρές παρεμβάσεις αργότερα».


Το δημοτικό συμβούλιο του Μπέρμιγχαμ, το οποίο ουσιαστικά κήρυξε πτώχευση πέρυσι, διεξήγαγε πρόσφατα δημόσια διαβούλευση σχετικά με τα προτεινόμενα σχέδια για τη μείωση του αριθμού των βιβλιοθηκών από 35 σε 25.

«Οι υπουργοί πρέπει να διορθώσουν επειγόντως τα οικονομικά της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε τα συμβούλια να χρηματοδοτούνται σε επίπεδο που να συντηρεί μια σωστά εξοπλισμένη, στελεχωμένη και υποστηριζόμενη υπηρεσία βιβλιοθηκών σε κάθε μέρος της χώρας», δήλωσε ο Hunter.Ο Louis Coiffait-Gunn, διευθύνων σύμβουλος του Chartered Institute of Library and Information Professionals.

Ο ρόλος των εθελοντών

«Οι εθελοντές που έχουν αναλάβει κάποιοες από αυτές τις βλιοθληκες πρέπει να αναγνωρίζονται και να ευχαριστούνται, αλλά ο ρόλος ενός εθελοντή θα πρέπει πάντα να είναι συμπληρωματικός στο επαγγελματικό και εκπαιδευμένο προσωπικό. Δεν μπορεί να τους αντικαθιστούν», πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ότι οι βιβλιοθήκες «διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις κοινότητες, παρέχοντας πρόσβαση σε βιβλία, εργασία και μάθηση για ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα».

«Αναγνωρίζουμε τις πιέσεις που αντιμετωπίζουν και δεσμευόμαστε να επιστρέψουμε τη σταθερότητα στα τοπικά συμβούλια, ώστε υπηρεσίες όπως αυτές να μπορούν να ανταποκρίνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις ανάγκες των κοινοτήτων τους», πρόσθεσε ο κυβερνητικός αξιωματούχος.