ΑΠΟΨΕΙΣ

Gregg Kiss (Fitch): Aύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,4% το 2025, παρόμοια με τη δυναμική του 2024

Gregg Kiss (Fitch): Aύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,4% το 2025, παρόμοια με τη δυναμική του 2024

Greg Kiss, Director Sovereign analytical team, Fitch Ratings

Michael Molloy Photography Ltd.

Η ανάπτυξη υποστηρίζεται από τη σταθερή επιτάχυνση των επενδύσεων και τη μέτρια αύξηση της κατανάλωσης, η οποία με τη σειρά της υποστηρίζεται από την αύξηση των πραγματικών μισθών και την περαιτέρω μείωση της ανεργίας.

Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) έχει στηρίξει τις επενδύσεις: Η Ελλάδα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά απορρόφησης της συνιστώσας επιχορήγησης μεταξύ των μελών της ΕΕ.

Αναμένουμε επίσης κάποιες θετικές δευτερογενείς επιδράσεις από το RRF στις ιδιωτικές επενδύσεις και την κατανάλωση.

Η πρόβλεψή μας είναι ότι η οικονομική ανάπτυξη θα παραμείνει σε σταθερή πορεία γύρω στο 2% μεσοπρόθεσμα, πάνω από τον ρυθμό ανάπτυξης της ευρωζώνης.

Η ευνοϊκή δυναμική της αγοράς εργασίας επιβεβαιώνει την ισχύ της ανάκαμψης και τη διαρθρωτική βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών. Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 9,3% τον Σεπτέμβριο του 2024, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2009, και η αύξηση της απασχόλησης επιταχύνθηκε το 3ο τρίμηνο του 24 σε 2,6% τον Σεπτέμβριο, έναντι 1,3% το 2023.

Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία είναι σε γενικές γραμμές παρόμοιοι με εκείνους της Ευρωζώνης. Ειδικότερα, το ενδεχόμενο υψηλότερων εμπορικών και μη εμπορικών φραγμών μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά τον εξαγωγικό τομέα, με αρνητικές επιπτώσεις στην ευρύτερη οικονομία.

Καθώς το άνοιγμα της ελληνικής οικονομίας αυξήθηκε σημαντικά την τελευταία δεκαετία, οι παγκόσμιοι κίνδυνοι έγιναν πιο έντονοι. Επιπλέον, η γήρανση αποτελεί βασική μεσοπρόθεσμη πρόκληση για την ελληνική οικονομία. Μια απότομη αύξηση των γεωπολιτικών κινδύνων, π.χ. από τις εξελίξεις στην Ουκρανία, θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη.

Η συνετή δημοσιονομική στάση αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα, δεδομένων των εξωτερικών αβεβαιοτήτων. Η Ελλάδα πέτυχε μια ισχυρή δημοσιονομική θέση μετά την πανδημία Covid-19 και τους ενεργειακούς βραχίονες, με εκτιμώμενο δημοσιονομικό έλλειμμα περίπου 1% του ΑΕΠ το 2024. Αυτό είναι πιο ευνοϊκό από την τρέχουσα διάμεση τιμή «ΒΒΒ» και κάτω από το μέσο έλλειμμα της ΕΕ που ανέρχεται σε 3,1%.

Η βελτίωση της είσπραξης φόρων ενισχύει τα έσοδα και οι δαπάνες βρίσκονται υπό τον αυστηρό έλεγχο της κυβέρνησης. Αναμένουμε ότι η υγιής δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης θα συνεχιστεί το 2025-2026, με το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού να υπερβαίνει το 2% του ΑΕΠ τουλάχιστον μέχρι το 2026.

Ο συνδυασμός σταθερών πρωτογενών πλεονασμάτων, χαμηλού και σταθερού κόστους επιτοκίων και ονομαστικής αύξησης του ΑΕΠ κατά περίπου 4% θα διασφαλίσει τη συνεχή μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ.

Σύμφωνα με το βασικό μας σενάριο, το χρέος θα μπορούσε να μειωθεί κάτω από το 140% του ΑΕΠ έως το 2028 από 164% στο τέλος του 2023 και από την κορύφωση του 207% το 2020.

Η Ελλάδα έχει επιτύχει μία από τις μεγαλύτερες μεταπανδημικές μειώσεις χρέους στην Ευρώπη. Παρ' όλα αυτά, το χρέος εξακολουθεί να είναι σχεδόν τρεις φορές υψηλότερο από τη διάμεση τιμή του «ΒΒΒ» που είναι 56% και πολύ πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης που είναι 90%.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του CNN Greece με τις «20+5 απόψεις για την οικονομία το 2025»