ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τη νομιμοποίηση της ευθανασίας διεθνώς ζητά ο ισπανός σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδόβαρ

Τη νομιμοποίηση της ευθανασίας διεθνώς ζητά ο ισπανός σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδόβαρ

O Πέδρο Αλμοδόβαρ με τις πρωταγωνίστριές του Τίλντα Σουίντον και Τζούλιαν Μουρ στην πρεμιέρα της νέας του ταινίας  «The Room Next Door» στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας.

Joel C Ryan/Invision/AP

Ανέκαθεν υπέρμαχος της ευθανασίας ο Πέδρο Αλμοδόβαρ, βάζει την Τίλντα Σουίντον να διεκδικεί τη νομιμοποίησή της παντού. Ο λόγος για τη νέα ταινία του εμβληματικού ισπανού σκηνοθέτη  «The Room Next Door», στην οποία μαζί με τηνΣουίντον πρωταγωνιστεί και η επίσης βραβευμένη με Όσκαρ Τζούλιαν Μουρ.

«Αυτή η ταινία είναι υπέρ της ευθανασίας», δήλωσε ο 74χρονος Αλμοδόβαρ σε συνέντευξη Τύπου στο 81ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, όπως μεταδίδει ο Guardian.

«Αυτό που θαυμάζουμε στον χαρακτήρα της Τίλντα, είναι πως αποφασίζει πως ο μόνος τρόπος να "νικήσει" τον καρκίνο είναι η απόφασή της να προχωρήσει σε ευθανασία. "Αν καταφέρω και το κάνω νωρίτερα, ο καρκίνος δεν θα με νικήσει", λέει. Και έτσι βρίσκει τον τρόπο να φτάσει στον στόχο της με τη βοήθεια της φίλης της, αλλά δυστυχώς πρέπει να συμπεριφέρονται σαν κοινοί εγκληματίες».

Η Ισπανία νομιμοποίησε την ευθανασία το 2021 και είναι μία από τις μόλις 11 χώρες στις οποίες είναι νόμιμη οποιαδήποτε μορφή υποβοηθούμενου θανάτου.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η υποβοηθούμενη αυτοκτονία τιμωρείται με φυλάκιση έως και 14 ετών, ενώ η ευθανασία θεωρείται είτε ανθρωποκτονία είτε δολοφονία. Η μέγιστη ποινή είναι η ισόβια κάθειρξη.

Το ζήτημα της ευθανασίας οι προυποθέσεις αλλά και το αυστηρό πλαίσιο που θα πρέπει να την έχειμ φέρει στο υπουργικό συμβούλιο της Γαλλίας και ο Εμμανουέλ Μακρόν, με το σχέδιο νόμου που έχει ήδη καταρτιστεί.

Και η Πορτογαλία επικύρωσε τον περασμένο Μάιο τον νόμο που αποποινικοποιεί την ευθανασία, έπειτα από επίπονη, πολυετή νομοπαρασκευαστική διαδικασία.

Η Κούβα έγινε η δεύτερη χώρα σε όλη την περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής - μετά την Κολομβία - που νομιμοποιεί την ευθανασία.

«Θα πρέπει να καθιερωθεί δια νόμου η δυνατότητα ευθανασίας σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Αλμοδόβαρ. «Θα πρέπει να επιτρέπεται σε έναν γιατρό να βοηθήσει τον ασθενή του».

Περί κλιματικής κρίσης

Ο γνωστός σκηνοθέτης πρόσθεσε ότι η ταινία του θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα memento mori για όσους επιλέγουν να κλείσουν τα μάτια τους στην κλιματική κρίση. «Ζούμε σε καθεστών έκτακτης ανάγκης» τονίζει συμπληρώνοντας πως θα «πρέπει να σταματήσουμε αυτή την άρνηση του κινδύνου. Η κλιματική αλλαγή δεν είναι κάτι αμελητέο. Οφείλουμε να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή».