ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Tο πρώτο τραγούδι που έγραψε ο Λέοναρντ Κοέν στην Ύδρα

Ο Leonard Cohen στην παρουσίασή του κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας του Festival de Arte y Música de Coachella στο Indio της Καλιφόρνια, στις 17 Απριλίου 2009.

AP2009

Ο Καναδός ποιητής και τραγουδιστής-τραγουδοποιός Λέοναρντ Κοέν ένιωσε μια μυστικιστική έλξη στο νησί και αποφάσισε να ζήσει εκεί για επτά χρόνια από το 1960 έως το '67. Έφτασε ως άπορος, φιλόδοξος καλλιτέχνης στα 20 του και τελικά θα εξελισσόταν σε έναν από τους πιο σημαντικούς τραγουδοποιούς της εποχής μας.

Το 1951, ο Leonard Cohen κέρδισε τον Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Chester MacNaghten για την ποίηση του, αλλά δεν θα ήταν εύκολη η άνοδος στην κορυφή. Ο Leonard Cohen αρχικά ακολούθησε μια καριέρα στη λογοτεχνία, αλλά βαρέθηκε το περιβάλλον του στον Καναδά γρήγορα. Επέλεξε ένα πιο δημιουργικά εμπνευσμένο σκηνικό και κάπως έτσι βρήκε την Ύδρα.

Διαβάστε επίσης: Η γυναίκα που «κρύβεται» πίσω από το πιο γνωστό τραγούδι του Λέοναρντ Κοέν

Στις 27 Σεπτεμβρίου 1960, μόλις έξι ημέρες μετά τα 26α γενέθλιά του, ο Leonard Cohen αγόρασε ένα σπίτι στην Ύδρα για 1.500 δολάρια, χρησιμοποιώντας χρήματα που είχε κληρονομήσει από τη γιαγιά του. Ο Leonard Cohen μαγεύτηκε από τη μυστικιστική αύρα του νησιού και σύντομα βρήκε ότι η μετακόμιση ήταν η καλύτερη απόφαση που πήρε ποτέ.

Ο Cohen περιέγραψε την τριώροφη κατοικία του σε ένα γράμμα προς τη μητέρα του. Είπε: «Έχει μια τεράστια βεράντα με θέα τα εντυπωσιακά βουνά και τα αστραφτερά λευκά σπίτια. Τα δωμάτια είναι μεγάλα και δροσερά, με μεγάλα παράθυρα σε χοντρούς τοίχους. Υποθέτω ότι είναι περίπου 200 ετών και πολλές γενιές ναυτικών πρέπει να έχουν ζήσει εδώ».

Ο χρόνος του Cohen στην Ύδρα αφιερώθηκε κυρίως στη συλλογή υλικού για την ποιητική συλλογή του 1964 «Λουλούδια για τον Χίτλερ» και το μυθιστόρημά του του 1963 «Το Αγαπημένο παιχνίδι», ένα Bildungsroman που ακολουθεί έναν νεαρό άνδρα που βρίσκει τον εαυτό του μέσα από τη συγγραφή. όπως θα μπορούσε κανείς να μαντέψει, ένα αυτοβιογραφικό έργο.

Όλο αυτό το διάστημα, ο Cohen άρχισε να ακονίζει τις δεξιότητές του στην κιθάρα, συνειδητοποιώντας ότι η μουσική θα ήταν ένας εξαιρετικός αγωγός μέσω του οποίου θα έδειχνε λίγη από την πιο μελοποιημένη ποίησή του. Η πιο διάσημη από τις συνθέσεις του για την Ύδρα ήταν το «Bird on the Wire», εμπνευσμένο από ένα πουλί που είδε ο Cohen να κάθεται σε μια από τις πρόσφατα εγκατεστημένες τηλεφωνικές γραμμές του νησιού.

Στους στίχους, ο Cohen σημειώνει την αναζήτησή του για την απελευθέρωση από την κατάθλιψη και τη νεοανακαλυφθείσα ρομαντική μούσα του, Marianne Ihlen. Ο Cohen γνώρισε την όμορφη Νορβηγίδα, η οποία εκείνη την περίοδο βρισκόταν σε έναν διαλυμενο γάμο με τον συγγραφέα Axel Jensen.

Η σχέση μεταξύ του Cohen και της Ihlen έγινε έντονη μετά το διαζύγιό της από τον Jensen το 1962. Μέσα από μια σειρά από σκαμπανεβάσματα, το ζευγάρι ταξίδεψε μεταξύ Νέας Υόρκης, Μόντρεαλ, Όσλο και Ύδρας στη δεκαετία του 1960. Ωστόσο, το 1967, ο Cohen άφησε την Ύδρα ως την κύρια κατοικία του για να επικεντρωθεί στην τέχνη του στη Νέα Υόρκη.

Σε αυτό το σημείο, επίσης, ο Cohen και η Ihlen απομακρύνθηκαν, αλλά η σχέση τους παραμένει ζωντανή στο «So Long, Marianne», το οποίο εμφανίστηκε στο ντεμπούτο άλμπουμ του Cohen το 1967, Songs of Leonard Cohen. Το «Bird on the Wire» θα ηχογραφηθεί αργότερα ως το πρώτο κομμάτι στο επόμενο άλμπουμ του, Songs from a Room.

Έτσι το «Bird on the Wire» έμεινε στην ιστορία ως η πρώτη μουσική σύνθεση του Leonard Cohen που γράφτηκε στην Ύδρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης