ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όταν ο Λέοναρντ Κοέν περιόδευε στα ψυχιατρικά άσυλα του Καναδά

Όταν ο Λέοναρντ Κοέν περιόδευε στα ψυχιατρικά άσυλα του Καναδά

O Leonard Cohen επί σκηνής. 

AP

Στο βιβλίο «A Broken Hallelujah: Rock n Roll, Redemption and the Life of Leonard Cohen» του Liel Leibovitz, ο συγγραφέας εξηγεί πώς ο Cohen είχε μια επαναστατική νέα ιδέα για να σώσει την περιοδεία του από την πλήρη καταστροφή.

«Θέλω να παίξω σε ψυχιατρικά άσυλα», είχε πει ο Cohen σε έναν παραγωγό που λεγόταν Bob Johnston. Για τον τραγουδιστή, ένα κοινό ανθρώπων που ήξερε πώς είναι να παλεύεις πραγματικά με την ψυχική σου υγεία, που ίσως πιο πιθανό να ήξερε καλύτερα από άλλους πώς είναι να νιώθεις χαμένος, μόνος και μπερδεμένος, ήταν ιδανικό.

«Όταν κάποιος συναινεί να πάει σε ψυχιατρείο ή δεσμεύεται, έχει ήδη αναγνωρίσει μια τεράστια ήττα», εξήγησε. «Για να το θέσω αλλιώς, έχει ήδη κάνει μια επιλογή. Και ένιωθα ότι τα στοιχεία αυτής της επιλογής, και τα στοιχεία αυτής της ήττας, αντιστοιχούσαν με ορισμένα στοιχεία που παρήγαγαν τα τραγούδια μου, και ότι θα υπήρχε μια ενσυναίσθηση μεταξύ των ανθρώπων που είχαν αυτή την εμπειρία και την εμπειρία όπως τεκμηριώνεται στα τραγούδια μου».

Στην περιοδεία του, ο Cohen έπαιξε σε διάφορα ψυχιατρικά νοσοκομεία, όπως το Henderson Hospital, αν και εναλλακτικές πηγές αναφέρουν ότι ένα μέλος του νοσοκομείου ζήτησε πράγματι από τον Cohen να έρθει να παίξει εκεί. Το Henderson και τα μέλη του προσωπικού θεώρησαν ότι θα ήταν υπέροχο αν ο Cohen μπορούσε να εμφανιστεί στο εξώφυλλο του ενημερωτικού δελτίου τους.

Ο μουσικός συμφώνησε και έπαιξε το σόου, το οποίο πήγε ανέλπιστα καλά. Σε ένα παλιό άρθρο του 2009, ένας από τους ψυχολόγους που εργαζόταν στο νοσοκομείο είπε: «Το επίτευγμα σημείωσε μεγάλη επιτυχία με την κοινότητα. Βοήθησε την κοινότητα να κοιτάξει πέρα ​​από τα όριά της. Και περισσότεροι τρόφιμοι ήθελαν να το επαναλάβουμε».

Στο βιβλίο του Leibovitz, περιγράφει λεπτομερώς πώς ο Cohen έπαιξε 11 τραγούδια στο Henderson Hospital και ένιωσε πραγματικά κατανοητός από το κοινό του. «Ποτέ δεν ένιωσα τόσο καλά παίζοντας μπροστά σε κόσμο», υποστήριξε. Υπήρξε ακόμη και μια ηχογράφηση από μια από τις νοσοκόμες, αλλά ο Cohen ζήτησε να κρατηθεί ιδιωτική.

Ο τραγουδιστής κατέληξε να περιοδεύει και σε άλλα ψυχιατρικά νοσοκομεία κατά τη διάρκεια της καριέρας του, όπως στο Μόντρεαλ και στην Πολιτεία Νάπα.

Ο Cohen είπε κάποτε: «Αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται στο ίδιο μέρος από το οποίο βγαίνουν τα τραγούδια μου. Νιώθω ότι τα καταλαβαίνουν».

Με πληροφορίες από: Leonard Cohen’s strange tour of “mental asylums”

ΔΗΜΟΦΙΛΗ