ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η γυναίκα που «κρύβεται» πίσω από το πιο γνωστό τραγούδι του Λέοναρντ Κοέν

Η γυναίκα που «κρύβεται» πίσω από το πιο γνωστό τραγούδι του Λέοναρντ Κοέν

Ο Καναδός ποιητής και τραγουδιστής Λέοναρντ Κοέν εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της συναυλίας του στη Βαρσοβία της Πολωνίας, τo 2010.

AP

Ο Λέοναρντ Κοέν μπήκε αργά στη μουσική βιομηχανία, έχοντας δημοσιεύσει μια σειρά από ποιητικές συλλογές και μυθιστορήματα πριν επιλέξει το τραγούδι. Μέσα από την ποίησή του ξεκίνησε τη μουσική του καριέρα σε ηλικία 33 ετών, καθώς μετέτρεψε το ποίημά του «Suzanne Takes You Down» του 1966 σε στίχους για το ντεμπούτο του σινγκλ.

Το «Suzanne» είναι μια μπαλάντα που δεν μοιάζει με τίποτα που είχε ακουστεί στη λαϊκή ή ροκ μουσική μέχρι εκείνο το σημείο. Ακόμη και οι πιο ποιητικές στροφές τραγουδιών του Μπομπ Ντίλαν δεν έφτασαν σε αυτό το σημείο με το μοναδικό συναίσθημα που πέτυχε ο Κοέν, ενισχύοντας σταδιακά γραμμή-γραμμή, ανεβαίνοντας βήμα-βήμα, όπως το νερό που ρέει κάτω από μία γέφυρα.

Το κομμάτι περιγράφει τον τραγουδιστή που βρίσκεται μαζί με τη «Suzanne», «κοντά στο ποτάμι», όπου τον κάνει να «θέλει να ταξιδέψει μαζί της».

Αναφέρεται, όμως, ο Κοέν σε υπαρκτό πρόσωπο; Ναι. Και είναι ενδιαφέρον ότι δεν ήταν λάτρης του Κοέν

Η Suzanne Verdal, η οποία ήταν γνωστή ως Suzanne Vaillancourt, ήταν σύζυγος του φίλου του Cohen, Armand Vaillancourt. Σε μια συνέντευξη στο BBC Radio 1 το 1994, ο τραγουδιστής εξήγησε πώς ήταν «ένα εκπληκτικό ζευγάρι». Πρόσθεσε ότι «όλοι ήταν ερωτευμένοι με τη Suzanne».

Ωστόσο, είναι απολύτως αλήθεια ότι η Suzanne Verdal πήγε με τον Κοέν μια βόλτα στο ποτάμι ένα βράδυ. «Είχε ένα χώρο σε μια αποθήκη εκεί κάτω», εξήγησε. «Και με κάλεσε κάτω και πήγα μαζί της». Αυτό που ακολούθησε και μάλλον δεν θα μάθει κανείς, ήταν το είδος του μυστηρίου που δικαιολογούσε το υπέροχο τραγούδι και το συναίσθημα του Κοέν.

Η Suzanne, ακόμα κι αν ήταν περισσότερο σε πλατωνικό και λογοτεχνικό επίπεδο παρά σε φυσικό, ήταν μία από τις πρώτες μούσες του τραγουδοποιού. Ωστόσο, ο Κοέν παραδέχτηκε ότι φαντασιωνόταν για πολλά χρόνια το σώμα της. Και η Verdal ισχυρίστηκε ότι χόρεψε μια φορά για εκείνον σε μια ζωντανή εμφάνιση του πολλά χρόνια αργότερα, αλλά ότι εκείνος δεν την αναγνώρισε μέσα στο πλήθος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ