ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πώς ο Nick Cave βρήκε τον Θεό και άφησε πίσω τον «κακό» του εαυτό

Πώς ο Nick Cave βρήκε τον Θεό και άφησε πίσω τον «κακό» του εαυτό

Ο Νικ Κέιβ παρευρίσκεται στη στέψη του Βασιλιά Καρόλου Γ' στο Αβαείο του Γουέστμινστερ, Λονδίνο, Σάββατο 6 Μαΐου 2023. 

AP

Μία πρόσφατη συνέντευξη του αποκαλύπτει πολλές από τις άγνωστες πτυχές του τραγουδοποιού και ερμηνευτή Nick Cave.

Είτε βοηθάει τους θαυμαστές να δουλέψουν σε δύσκολες στιγμές με τα The Red Hand Files, είτε μιλάει για τους τραγικούς θανάτους των δύο γιων του, είτε ακόμη και αν παραδέχεται ότι το κλασικό του κομμάτι του 1996 «Stagger Lee» είναι «ένα εξαιρετικά προβληματικό τραγούδι», η ικανότητα του Αυστραλού Nick Cave να αντιμετωπίζει κρίσιμα ζητηματα ήταν πάντα μια ηχηρή πτυχή της προσωπικότητάς του σε συνδυασμό με το βάθος της μουσικής του.

Σε πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε σε αυστραλιανό μέσο μιλάει για το πως κατάφερε να ξεπεράσει τον προβληματικό του εαυτό και να κοιτάξει μπροστά μετά τον τραγικό θάνατο των δύο του γιων.

Όταν ένας άνθρωπος που έχει χάσει τους δυο γιους του μιλά ανοιχτά για τον βαθύ πόνο της απώλειας αλλά και την αναγέννηση μέσα από αυτόν, την πίστη και την εμπιστοσύνη στην πορεία της ζωής και όταν μάλιστα αυτός ο άνθρωπος είναι ο Nick Cave, τα λόγια του δεν μπορούν παρά να ηχούν παρηγορητικά, κατευναστικά απέναντι στα υπαρξιακά άγχη - αυτό που άλλωστε κάνει η μουσική και οι στίχοι του για χιλιάδες κόσμο εδώ και δεκαετίες.

Ο Cave με το γνώριμο μαύρο του κοστούμι και τη γραβάτα, βυθισμένος απέναντι από τη δημοσιογράφο σε αυστραλιανό μέσο, μιλάει για όλα και αυτή τη φορά δεν τραγουδά όπως τον έχουμε συνηθίσει. Απαντά στις ερωτήσεις που του απευθύνει η δημοσιογράφος και συνομιλούν πάνω στα θέματα που τον απασχολούν τα τελευταία χρόνια.

Ο θρύλος της ροκ, Nick Cave, κάθεται με την Leigh Sales για μια ευρεία και βαθιά προσωπική συζήτηση.

Ανατρέχει για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες ως ερμηνευτής και τραγουδοποιός και εξηγεί πώς ο θάνατος του γιου του σε μια τυχαία πτώση πριν από εννέα χρόνια άλλαξε την πορεία της ζωής του, φέρνοντάς τον πιο κοντά στους θαυμαστές του και εμβαθύνοντας το μακροχρόνιο ενδιαφέρον του για τη θρησκεία.

Τα τελευταία χρόνια ο Cave εκτός από τη μουσική ασχολείται και με την τέχνη και τα εικαστικά και καταπιάνεται με μεγάλη επιτυχία με τα κεραμικά.

Το τελευταίο άλμπουμ των Nick Cave and the Bad Seeds κυκλοφορεί σύντομα και έχει τίτλο «Wild God».