ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ποιος είναι ο πιο ακριβός πλαστός πίνακας όλων των εποχών

Ποιος είναι ο πιο ακριβός πλαστός πίνακας όλων των εποχών
Το «Δείπνο στο Εμμάους» του Van Meegeren Museum Boijmans Van Beuningen

Σε όλη την ιστορία, αρκετοί ταλαντούχοι αντιγραφείς και πλαστογράφοι κατάφεραν να παρακάμψουν τους ειδικούς και να εξαπατήσουν τους πλειοδότες.

Ένας από τους πιο διάσημους αντιγραφείς στην ιστορία ήταν ο Ολλανδός καλλιτέχνης Han Van Meergeren. Αν και ήταν ένας εξαιρετικά ταλαντούχος ζωγράφος, δεν κατάφερε να ξεσηκώσει τους κριτικούς και έτσι το έριξε στην αντιγραφή για να βγάλει χρήματα.

Μεταξύ των καλλιτεχνών που αντέγραψε ο Van Meegeren ήταν οι Pieter de Hooch, Gerard ter Borch και Frans Hals. Το πιο διάσημο στον κατάλογό του, ωστόσο, ήταν μια επιλογή από ψεύτικους Βερμέερ, το πιο αξιοσημείωτο από τα οποία, το Δείπνο στο Εμμάους, ξεγέλασε μερικούς από τους πιο αξιόλογους ειδικούς. «Είναι μια υπέροχη στιγμή στη ζωή ενός λάτρη της τέχνης όταν βρίσκεται ξαφνικά αντιμέτωπος με έναν άγνωστο μέχρι τώρα πίνακα ενός μεγάλου μάστορα, ανέγγιχτο, στον αρχικό καμβά και χωρίς καμία αποκατάσταση - ακριβώς όπως έφυγε από το εργαστήριο του ζωγράφου». Ο ειδικός Abraham Bredius έγραψε για τον πίνακα στο σεβαστό περιοδικό Burlington το 1937.

Ο εξαπατημένος ειδικός του Βερμέερ συνέχισε να εξυμνεί τον πίνακα τοποθετώντας τον πρόσφατα ανακαλυφθέν Βερμέερ σε ένα βάθρο ως ένα από τα βασικά του αριστουργήματα.

Στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου το 1945, ο Van Meegeren κατηγορήθηκε για συνεργασία με τον εχθρό. Οι ολλανδικές αρχές είχαν εντοπίσει το όνομά του από την πώληση ενός ψεύτικου Vermeer στον Ναζί στρατάρχη Hermann Goering. Στην υπεράσπισή του κατά της κατηγορίας, υποστήριξε ότι ο πίνακας, «Η γυναίκα που συλλαμβάνεται για μοιχεία», ήταν, στην πραγματικότητα, πλαστός από το ίδιο του το χέρι. Πολλοί άνθρωποι στην Ολλανδία θυμούνται τώρα τον Meegeren ως ήρωα εν καιρώ πολέμου, αφού αντάλλαξε τον ψεύτικο Vermeer του που έδωσε στον Goering για 200 πρωτότυπους ολλανδικούς πίνακες που είχε αποκτήσει ο στρατάρχης κατά τη διάρκεια του ναζιστικού καθεστώτος.

Ο Van Meegeren είχε καταφέρει να συγκεντρώσει περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια σε χρήμα από τις αντιγραφές.

Το 2017, ένας εξαιρετικά σπάνιος πίνακας με τίτλο Salvator Mundi δημοπρατήθηκε ως μοναδικός Da Vinci. Μετά από έναν άγριο πόλεμο προσφορών στη Νέα Υόρκη, ο δισεκατομμυριούχος που πήρε το έργο τέχνης στο σπίτι ήταν ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, του οποίου η νικητήρια προσφορά αναφέρθηκε σε περίπου 450 εκατομμύρια δολάρια. Αυτό το ποσό τον κάνει τον πιο ακριβό πίνακα στον κόσμο, αλλά τον ζωγράφισε όντως ο Ντα Βίντσι;

Μετά την πώληση, το ισπανικό μουσείο Prado υποβάθμισε τον πίνακα στην κατάσταση «αποδίδεται, εξουσιοδοτείται ή εποπτεύεται από τον Ντα Βίντσι». Στη συνέχεια, το Λούβρο, στο οποίο στεγάζεται η Μόνα Λίζα, επανέλαβε αυτά τα συμπεράσματα, χαρακτηρίζοντας το έργο ως «από το εργαστήριο». Οι περισσότεροι ιστορικοί τέχνης πιστεύουν τώρα ότι ο πίνακας ήταν έργο ενός μαθητή που σπούδαζε υπό τον Ντα Βίντσι και μπορεί να περιέχει μόνο μερικές πινελιές από τον ίδιο τον Ντα Βίντσι.

Αν και ένας έμπορος έργων τέχνης της Νέας Υόρκης αγόρασε αρχικά το κομμάτι το 2005 για 1.175 δολάρια, οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα μπορούσε να πουληθεί έως και 1,5 εκατομμύριο δολάρια εάν δημοπρατηθεί ξανά. Αυτό ισοδυναμεί με απώλεια περίπου 448,5 εκατομμυρίων δολαρίων για τον διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος πιθανότατα ένιωσε λίγο άσχημα όταν το συνειδητοποίησε. Ο πίνακας φέρεται τώρα να βρίσκεται σε αποθήκη στην Ελβετία, εν αναμονή της επόμενης μετακόμισης του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ