ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Tα πιο παράξενα μουσεία που μπορεί να επισκεφθεί κανείς στο Παρίσι

To Μουσείο Ιστορίας της Ιατρικής στο Παρίσι.

Emile Barret/Wikimedia

Από το Λούβρο μέχρι το Musée d'Orsay, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Παρίσι έχει μερικά από τα καλύτερα μουσεία στην Ευρώπη. Αλλά δεν είναι όλα τα πολιτιστικά ιδρύματα της πόλης παγκοσμίως διάσημα.

Ακριβώς «κάτω από το ραντάρ» πετούν πολλά μικρότερα παριζιάνικα μουσεία που δίνουν χώρο για το φανταστικό, το παράξενο και το απροσδόκητο.

Στο Μουσείο Ιστορίας της Ιατρικής, η γκαλερί γεμίζει με εφιαλτικό χειρουργικό εξοπλισμό, ενώ στο Μουσείο Αρωμάτων ανθίζουν σπάνια και όμορφα αρώματα.

Στο Μουσείο Μαγείας, τα μυστικά των μάγων και των πνευματιστών δίνονται στο κοινό, ενώ μέσα στο Museum of Fairground Arts, μια ιστορική αποθήκη γεμάτη vintage αποκριάτικες στολές και παιχνίδια, οι επισκέπτες μεταφέρονται σε έναν μαγικό άλλο κόσμο όπου μπορούν να μάθουν ενώ ανακαλύπτουν ξανά το παιδικό τους πνεύμα, λέει ο γενικός διευθυντής του, Clémentine Favand.

Επιλέξαμε τα πέντε πιο παράξενα και υπέροχα παρισινά μουσεία που αξίζουν μια επίσκεψη κατά τη διάρκεια των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 και μετά:

Μουσείο Ιστορίας της Ιατρικής

Το Μουσείο Ιστορίας της Ιατρικής δεν προορίζεται να είναι φρικιαστικό, αλλά δεν μπορεί να και να μην είναι τελικά. Οι συλλογές που εκτίθενται επικεντρώνονται σε χειρουργικά εργαλεία και άλλες ιατρικές συσκευές, ειδικά εκείνες από τον 16ο έως τον 19ο αιώνα. Δεν είναι για εκείνους που δεν αντέχουν τις σκληρές εικόνες της χειρουργικής.

Μουσείο Αρωμάτων

Αν και συχνά δεν θεωρείται τόσο απαραίτητο όσο η όραση ή ο ήχος, το άρωμα έχει μια βαθιά επίδραση στη μνήμη, τη διάθεση και την εμπειρία. Το Μουσείο Αρωμάτων, που παρουσιάζεται από την αρωματοποιία Fragonard του Παρισιού, είναι αφιερωμένο στην εξερεύνηση της μεθοδολογίας και της ιστορίας πίσω από την παραγωγή αρωμάτων - μια τέχνη που χρησιμοποιείται τόσο για να μαγέψει όσο και για να κρύψει τις δυσάρεστες οσμές (ειδικά τις μέρες που τα λουτρά ήταν λιγοστά).

Μουσείο Αποχετεύσεων

Ένα μουσείο αφιερωμένο στο παριζιάνικο αποχετευτικό σύστημα μπορεί να φαίνεται σαν μια ασυνήθιστη επιλογή, αλλά σε αυτήν την υπόγεια πόλη κάτω από μια άλλη πόλη υπάρχουν περισσότερα από όσα φαίνονται στο μάτι. Οι επισκέπτες συρρέουν εδώ από τότε που ξεκίνησαν οι ξεναγήσεις στο σύγχρονο σύστημα απορριμμάτων στην Παγκόσμια Έκθεση του Παρισιού το 1867, περνώντας μέσα από τις σήραγγές του με βάρκες ή βαγόνια βυθοκόρησης που σπρώχνονταν οι εργάτες αποχέτευσης. Και οι δύο τρόποι μεταφοράς διακόπηκαν όταν ιδρύθηκε επίσημα το Μουσείο Αποχέτευσης το 1975 και αντικαταστάθηκαν από περιηγήσεις με τα πόδια εκτίνονται περισσότερο από το ένα τρίτο του μιλίου μέσα από υπόγειες σήραγγες.

Μουσείο Μαγείας

Οι συλλογές σε αυτό το μουσείο ανοίγουν ένα παράθυρο στα μυστικά των μάγων ανά τους αιώνες, συμπεριλαμβανομένου του Jean-Eugène Robert-Houdin, ο οποίος άνοιξε την πρώτη αίθουσα παραστάσεων της Γαλλίας αφιερωμένη στις μαγικές τέχνες το 1845. Ανάμεσα στα αντικείμενα που εκτίθενται σε αυτό που κάποτε ήταν τα κελάρια κάτω από το σπίτι του Μαρκήσιου ντε Σαντ βρίσκει κανείς ένα πλούσια διακοσμημένο μπαούλο «πριονισμένης γυναίκας» από το 1923, κουτιά με κόλπα, και πλάκες και τεχνάσματα αιώρησης πνευματιστών που ισχυρίζονταν ότι μιλούσαν με τους νεκρούς.

Μουσείο Καπνίσματος

Χιλιετίες πριν ο καπνός και η κάνναβη γίνουν εμπορικά προϊόντα, η εισπνοή τους ήταν μια πνευματική πράξη, κάτι που επέτρεπε στους καπνιστές να βιώσουν το θεϊκό. Η χρήση καπνού έχει πέσει σε δυσμένεια τις τελευταίες γενιές, αλλά, σύμφωνα με το Μουσείο Καπνίσματος, η εξέταση της ιστορίας και των αντικειμένων του αποκαλύπτει πολλά για το πώς η συμπεριφορά, η κοινωνία και η θρησκεία έχουν αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. Στη μόνιμη συλλογή του μουσείου, βρίσκει κανείς ένα κόσκινο εξαγωγής ρητίνης κάνναβης, περίτεχνες κινέζικες πίπες οπίου, κιτς σύνεργα καπνίσματος και ζωντανά φυτά που είναι στριμωγμένα σε κάθε γωνιά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης