ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μουσείο «σώζει» γλυπτό του Χριστού αξίας 2,6 εκατομμυρίων δολαρίων

Μουσείο «σώζει» γλυπτό του Χριστού αξίας 2,6 εκατομμυρίων δολαρίων

Λεπτομέρεια από το αγαλματίδιο «Deposition of Christ from the Cross» του 16ου αιώνα. 

Victoria & Albert Museum

Το μουσείο Victoria & Albert συγκέντρωσε 2,6 εκατομμύρια δολάρια για να πάρει πίσω ένα γλυπτό του Χριστού από ελεφαντόδοντο από τον 12ο αιώνα.

Η αγορά του αγαλματιδίου από το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης έγινε μετά από πολλές επιπλοκές όταν το έργο τέχνης δεν μπόρεσε να μεταφερθεί λόγω προσωρινής απαγόρευσης εξαγωγής του.

Το μουσείο Victoria & Albert περιέγραψε το σκάλισμα, που ονομάζεται «Deposition of Christ from the Cross», ως «ένα από τα καλύτερα και πιο σημαντικά παραδείγματα αγγλικών ρωμανικών γλυπτών από ελεφαντόδοντο που επιβίωσαν». Το Victoria & Albert επιθυμούσε χρόνια τώρα την επιστροφή του στην Μεγάλη Βρετανία από το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης.

https://www.instagram.com/p/C3m5tNTojBD/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Το κομμάτι είναι όμορφα φιλοτεχνημένο και απίστευτα περίπλοκο, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος του και την περίοδο που σκαλίστηκε τον 12ο αιώνα. Απεικονίζει το σώμα του Ιησού Χριστού να σηκώνεται από τον σταυρό από τον Ιωσήφ από την Αριμαθαία.

Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία για το πότε κατασκευάστηκε, εκτιμάται ότι δημιουργήθηκε μεταξύ 1190 και 1200 και πιθανότατα προήλθε από την πόλη York, στη βόρεια Αγγλία. Εικάζεται επίσης ότι το έργο τέχνης ήταν κάποτε μέρος ενός πολύ μεγαλύτερου έργου, που έδειχνε πολλές σκηνές γύρω από τις τελευταίες μέρες του Ιησού Χριστού.

Το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη αγόρασε αρχικά το έργο μέσω ιδιωτικής πώλησης του Sotheby's, με την επιφύλαξη της δυνατότητας του να εξαχθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Καθώς η άδεια εξαγωγής αναβλήθηκε για δεύτερη φορά, το V&A μπόρεσε να συγκεντρώσει και να καλύψει το ποσό που απαιτούσε το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης για το γλυπτό.

Το έργο είχε ήδη δανειστεί μακροπρόθεσμα στο V&A μεταξύ 1982 και 2022. Ωστόσο, το μουσείο δεν κατείχε ποτέ επίσημα το «Deposition of Christ from the Cross» μέχρι τώρα.

Για δεκαετίες, εκτέθηκε μαζί με ένα άλλο παρόμοιο σωζόμενο κομμάτι, ένα θραύσμα από ελεφαντόδοντο που δείχνει τον Ιούδα στον Μυστικό Δείπνο. Αυτό το σκάλισμα δόθηκε στο V&A το 1949. Και τα δύο αντιπροσωπεύουν μια πολύ συγκεκριμένη περίοδο στην αγγλική τέχνη, καθώς πολλά από αυτά τα κομμάτια έπεσαν θύματα της εκτεταμένης καταστροφής θρησκευτικών έργων τέχνης τον 16ο αιώνα κατά τη διάρκεια της Αγγλικής Μεταρρύθμισης.

«Είμαι ενθουσιασμένος που το V&A μπόρεσε να σώσει αυτό το βασικό αντικείμενο της αγγλικής τέχνης», δήλωσε ο Tristram Hunt, ο διευθυντής του V&A, σε πρόσφατη δήλωση Τύπου. Ο πρώην βουλευτής των Εργατικών συνέχισε: «Σε αυτό το μικρό, υπέροχο σκάλισμα αποτυπώνεται μια χαμένη ιστορία χριστιανικού πολιτισμού, ρωμανικού σχεδιασμού και μεσαιωνικής δεξιοτεχνίας. Είμαι πολύ ευγνώμων σε όλους όσους τόσο γενναιόδωρα συνέβαλαν στην εξασφάλιση αυτού του υπέροχου κομματιού για την εθνική συλλογή».

Με πληροφορίες από: V&A secures $2.6 million ivory sculpture of Christ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ