ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πρώην διευθυντής Βρετανικού Μουσείου: Να μοιραστούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα με την Ελλάδα

Πρώην διευθυντής Βρετανικού Μουσείου: Να μοιραστούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα με την Ελλάδα
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Να μοιραστούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα με την Ελλάδα ζήτησε ο πρώην προσωρινός διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Μαρκ Τζόουνς, ενώ τόνισε πως οι ξένοι επισκέπτες θα πρέπει να καταβάλουν ξεχωριστό εισιτήριο για την είσοδό τους στα εκθέματα του Λονδίνου. 

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στους Sunday Times, ο κ. Τζόουνς που ηγήθηκε του ιδρύματος ως προσωρινός διευθυντής μετά τις κλοπές που αποκαλύφθηκαν τον Αύγουστο του 2023, εξήγησε πως πρέπει να βρεθεί τρόπος «αντί να διαφωνούμε, είναι να δημιουργήσουμε συνεργασίες γύρω από διάφορα αντικείμενα (όπως τα Γλυπτά), αντί να δημιουργούμε συγκρούσεις γύρω από αυτά».

Η προσπάθεια αυτή, όπως διευκρίνισε, όμως, έχει κόστος. «Προς το παρόν, το έργο αυτό χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από φιλανθρωπίες ιδιωτών, αλλά μακροπρόθεσμα, θα είχε περισσότερο νόημα να χρησιμοποιήσουμε μέρος της χρηματοδότησης που θα προέκυπτε από τη χρέωση των επισκεπτών από το εξωτερικό για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερα χρηματοδοτούμενο σύστημα παγκόσμιων εταιρικών σχέσεων».

«Αν ποτέ βρούμε έναν τρόπο να δημιουργήσουμε μια εταιρική σχέση με τους Έλληνες για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να τη χρηματοδοτήσουμε» σημείωσε.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε πως «οι Βρετανοί συνεισφέρουν με τη μορφή φόρων και δεν θα έπρεπε να πληρώνουν για να επισκεφθούν το Βρετανικό Μουσείο», ενώ πρόσθεσε πως «τα χρήματα πρέπει να βρεθούν από κάπου. Είτε ένα μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης πρέπει να βρεθεί από τη φορολογία, πράγμα δύσκολο καθώς τα δημόσια οικονομικά είναι πολύ πιεσμένα, είτε πρέπει λογικά να χρεώνουμε (τους τουρίστες)».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ