ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μουσείο στις ΗΠΑ γράφει ιστορία επιστρέφοντας λεηλατημένα αρχαία

Μουσείο στις ΗΠΑ γράφει ιστορία επιστρέφοντας λεηλατημένα αρχαία

Ο Oba του Μπενίν παραλαμβάνει κάποια από τα κλεμμένα αντικείμενα. 

Omoregie Osakpolor / Stanley Museum of Art

Δύο αγάλματα επιστράφηκαν στo Μπενίν σε μια ιστορική πρωτιά για μουσείο τέχνης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στις 15 Ιουλίου, μια τελετή στο παλάτι του Μπενίν στη Νιγηρία ένωσε ξανά δύο έργα τέχνης με την πατρίδα τους.. Το Μουσείο Τέχνης Stanley, το οποίο ανήκει στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, επέστρεψε τα έργα στο Μπενίν.

Βρετανοί στρατιώτες της αποικιοκρατίας έκλεψαν κομμάτια έργων τέχνης από την περιοχή κατά τη διάρκεια μιας σφαγής το 1897, τα οποία εκτίθενται από τότε σε δυτικά μουσεία. Αυτό περιελάμβανε τα δύο χάλκινα αγάλματα, τα οποία τώρα έχουν επιστραφεί στην Νιγηρία.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που έργα τέχνης που έχουν κλαπεί επιστρέφονται απευθείας στον ιδιοκτήτη τους από ένα μουσείο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε μια δήλωση που δόθηκε στα μέσα ενημέρωσης της Νιγηρίας, όπως αναφέρει το The African Report, ο Oba του Μπενίν μοιράστηκε τις ελπίδες του ότι αυτό θα ενθαρρύνει άλλα μουσεία να κάνουν το ίδιο.

«Ελπίζω να το μιμηθούν και τα άλλα μουσεία στην Αμερική», μοιράστηκε ο Oba, σημειώνοντας τη σημασία πολλών τεχνουργημάτων που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στις Ηνωμένες Πολιτείες.

https://www.instagram.com/p/C9keW7rNEm5/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Η διευθύντρια του Μουσείου Τέχνης Stanley, Lauren Lessing, μοιράστηκε επίσης μια δήλωση σχετικά με την επιστροφή των αντικειμένων, μοιράζοντας τις ελπίδες της ότι η απόφαση θα αποτελέσει παράδειγμα για άλλα μουσεία.

Η επιστροφή των κλεμμένων αντικειμένων θα μπορούσε ενδεχομένως να σηματοδοτήσει μια πολυαναμενόμενη στιγμή αλλαγής που μπορεί να οδηγήσει στην επιστροφή περισσότερων έργων τέχνης στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους, με το δικό μας θέμα των μαρμάρων του Παρθενώνα ακόμη να εκκρεμει.

Με πληροφορίες από: Iowa museum makes history by returning looted bronzes to Benin

ΔΗΜΟΦΙΛΗ