ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ποια είναι η ιαπωνική ταινία με τη μεγαλύτερη επιρροή που γυρίστηκε ποτέ

Σκηνή από την ταινία «Seven Samurai».

Toho Pictures

Οι παλιότερες ταινίες του κινηματογράφου τείνουν να ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή στη μορφή τέχνης, επειδή οποιοσδήποτε σκηνοθέτης θα ήταν ανόητος να μην κοιτάξει την ιστορία.

Καμία ταινία δεν έχει ρίξει ποτέ μεγαλύτερη σκιά στο σελιλόιντ από το Seven Samurai του Akira Kurosawa, το οποίο φαίνεται σημανυτικό όσο ποτέ μετά από 70 χρόνια.

Δεν είναι μόνο οι πνευματικοί διάδοχοι και τα ριμέικ, ακόμα κι αν υπάρχουν πολλά από αυτά. Το κλασικό The Magnificent Seven του John Sturges και το ριμέικ του με τον Denzel Washington, το Battle Beyond the Stars του Roger Corman, το A Bug's Life της Pixar και το Rebel Moon του Zack Snyder έχουν επαναχρησιμοποιήσει το ίδιο βασικό πρότυπο, καλώς ή κακώς.

Τα δακτυλικά αποτυπώματα του Kurosawa είναι επίσης σε όλο το Star Wars, με το Seven Samurai μόνο ένα από τα έργα που επηρέασε τον George Lucas, ο οποίος στη συνέχεια συνέχισε να αναδιαρθρώνει το τοπίο πολλές φορές. Αν δεν υπήρχε το κλασικό ιαπωνικό φιλμ, τότε δεν θα υπήρχε ένας «γαλαξίας πολύ μακριά» και ο κινηματογράφος στο σύνολό του θα φαινόταν αγνώριστος από αυτό που είναι σήμερα.

Ο Quentin Tarantino το ανέφερε άμεσα στο Django Unchained και το stop-motion Isle of Dogs του Wes Anderson ήταν μια ωδή στη φιλμογραφία του Kurosawa που έκανε αρκετά ευδιάκριτα νεύματα στον αγαπημένο των σαμουράι όπως επίσης και το Mad Max: Fury Road του George Miller φορά αυτές τις επιρροές περήφανα στο μανίκι του.

Και πάλι, τρεις πολύ διαφορετικές ταινίες που καλύπτουν ρεβιζιονιστικά γουέστερν, κινούμενα σχέδια και μετα-αποκαλυπτική δράση, αλλά αυτή είναι η έκταση του πόσο βαθιά έχει ριζώσει η ταινία στην κινηματογραφική συνείδηση.

Ο αριθμός των ταινιών που περιστρέφονται γύρω από το αρχέτυπο «στρογγυλοποίηση των στρατευμάτων για μια κορυφαία αναμέτρηση» είναι μνημειώδης, και ενώ οι Επτά Σαμουράι δεν ήταν οι πρώτοι του είδους που βασίστηκαν σε μια τόσο απλή αφηγηματική συσκευή, ο τρόπος με τον οποίο ο Kurosawa πλαισίωσε την ιστορία και το άφησε να ξεδιπλωθεί σταδιακά, ενώ ταυτόχρονα γεμίζει τα κενά στα παρασκήνια.

Ο αντίκτυπος και το αποτύπωμα που δημιούργησαν οι Seven Samurai καταλήγει να εμπνέει τις ταινίες που οι ίδιες εμπνέουν τις ταινίες που γυρίζονται σήμερα, και δεν υπάρχει άλλο έργο του κινηματογράφου που να έχει δημιουργήσει ένα τέτοιο αποτύπωμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης