ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

55 χρόνια από το αριστούργημα του Ντένις Χόπερ, «Easy Rider»

Σκηνή από την ταινία «Easy Rider».

Columbia Pictures

Καθώς το κίνημα αντικουλτούρας της δεκαετίας του 1960 σχεδόν πήγε να τελειώσει, και καθώς η εποχή της Ελεύθερης Αγάπης είδε τις ηδονιστικές υπερβολές των επόμενων δεκαετιών να κρυφοκοιτάζουν τον ορίζοντα, ο Ντένις Χόπερ παρέδωσε ίσως την καλύτερη κινηματογραφική έκφραση του χίπι.

Γραμμένο για τους Peter Fonda και Terry Southern, ο Dennis Hopper αξιοποίησε την προσωπική του αντιπολιτισμική εμπειρία και τις εμβληματικές ιδιότητες της συνεργασίας του με τον Fonda στο The Trip του 1967, καθώς και την ερμηνεία του ίδιου του Fonda στο The Wild Angels του 1966, για να παραδώσει μια ταινία με μοτοσικλέτα και...χίπιδες.

Είναι βαριά φορτωμένο με το ψυχεδελικό ξεφάντωμα της δεκαετίας του 1960, χωρίς την αθώα γυαλάδα των παραγωγών του Χόλιγουντ.

Ο Fonda και ο Hopper υποδύονται δύο μηχανόβιους χίπιδες που αναζητούν την ελευθερία και ταξιδεύουν από το Λος Άντζελες στη Νέα Ορλεάνη για το φεστιβάλ Mardi Gras, κουβαλώντας τα μετρητά από μια πρόσφατη μεξικανική συμφωνία κοκαΐνης.

Ουσιαστικά, ο Wyatt και ο Billy αναζητούν την Αμερική, όπως ακριβώς έκανε ο Robert M. Pirsig κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του με μηχανή στο βιβλίο Zen και η Art of Motorcycle Maintenance ή ο John Steinbeck στο Travels with Charley, συνοδευόμενος από τον έμπιστο σκύλο του.

Υπάρχει μια εντυπωσιακή αίσθηση αυθεντικότητας στο Easy Rider που αποφεύγει τη σύγχρονη κινηματογραφική παραγωγή, είτε πρόκειται για τον αυτοσχέδιο διάλογο του Fonda, του Hopper είτε ενός σπινθηροβόλου Jack Nicholson – που υποδύεται τον «φλώρο» George Hanson, έναν αλκοολικό που βρίσκουν στο δρόμο τους.

Πολύ απλά, οι Hopper και Fonda όχι μόνο τεκμηρίωσαν ή ακόμα και αναδημιουργούσαν τον τρόπο ζωής των χίπι μηχανόβιων με το Easy Rider, αλλά και την έζησαν στο πετσι τους.

Ρίξτε μερικές από τις πιο μουντές κινηματογραφικές ταινίες της δεκαετίας του 1960, ένα απίστευτο soundtrack με τους Steppenwolf, The Band, The Byrds και Jimi Hendrix, και μια αφήγηση που στάζει λάδι κινητήρα, σεξουαλικότητα και είναι περιστασιακά ευάλωτη, εύκολο να το δει κανείς. μιας και το Easy Rider ζει και αναπνέει τη δεκαετία του 1960 με μια ασυναγώνιστη αίσθηση αυθεντικότητας.

Προσθέστε μια χούφτα υποψηφιότητες για Όσκαρ και το γεγονός ότι γυρίστηκε με λιγότερο από μισό εκατομμύριο δολάρια, και θα ήταν δύσκολο να μην του βάλετε την ετικέτα «αριστούργημα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης