ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νέα μελέτη ανακαλύπτει ότι η ποπ μουσική έχει υποστεί «σημαντική πτώση»

Νέα μελέτη ανακαλύπτει ότι η ποπ μουσική έχει υποστεί «σημαντική πτώση»
Unsplash

Μια νέα μελέτη που διερευνά τη μουσική των chart από τη δεκαετία του 1950 και μετά, αναφέρει ότι υπήρξε μια «σημαντική πτώση» στην ποιότητα.

Η έκθεση έχει εγκριθεί από τη Madeline Hamilton, συν-συγγραφέα της έρευνας από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου και τον Dr Marcus Pearce, ανώτερο λέκτορα στο τμήμα Ηλεκτρονικής Μηχανικής και Επιστήμης Υπολογιστών του ίδιου πανεπιστημίου.

Μαζί, το ακαδημαϊκό ντουέτο χρησιμοποίησε τραγούδια που είχαν φτάσει στην πρώτη πεντάδα του Billboard Hot 100 στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ 1950 και 2022 για την έκθεση. Συνολικά, χρησιμοποίησαν 360 σινγκλ στο τέλος της χρονιάς αυτής της περιόδου και ανέλυσαν 1.131 μελωδίες για να αποκρυπτογραφήσουν την αλλαγή στις τάσεις.

Με συναρπαστικό τρόπο, τόνισαν το 1975, το 1996 και το 2000 ως χρόνια-κλειδιά για τις μελωδίες που γίνονται πιο απλοποιημένες, με το τελευταίο να οφείλεται στην εμφάνιση του hip-hop στο mainstream, σύμφωνα με τη μελέτη.

Κατά την ανάλυση των τραγουδιών για την έκθεση, η ομάδα ανέλυσε οκτώ χαρακτηριστικά κάθε κομματιού που σχετίζονται άμεσα με τον τόνο και τον ρυθμό σε κάθε μελωδία. Συνολικά, ανακάλυψαν ότι η πολυπλοκότητα στις μελωδίες είχε μειωθεί σταδιακά με τα χρόνια.

Η Hamilton είπε για το συμπέρασμά της: «Όταν πρόκειται για εξαιρετικά δημοφιλή μουσική, δεν ακούμε πλέον πολύπλοκες φωνητικές μελωδίες»..

Ανατρέχοντας στις πρώτες μέρες της σύγχρονης μουσικής στη δεκαετία του 1950, κατά την εποχή του Little Richard και του Elvis Presley, η ομάδα εξήγησε πώς η έλλειψη τεχνολογίας έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξάρτηση από τη μελωδία, δηλώνοντας: «Στη δεκαετία του '50, το φάσμα των πιθανών ηχοχρωμάτων (η ποιότητα του ήχου) για την παραγωγή μουσικής περιοριζόταν σε οποιονδήποτε ήχο μπορούσε να κάνει κάποιος με τα φυσικά όργανα που ήταν διαθέσιμα εκείνη την εποχή».

Ωστόσο, λόγω της «προσβασιμότητας του λογισμικού ψηφιακής παραγωγής μουσικής και των βιβλιοθηκών εκατομμυρίων δειγμάτων» στη σύγχρονη εποχή, η ερευνητική ομάδα είπε ότι «όποιος έχει φορητό υπολογιστή και σύνδεση στο διαδίκτυο μπορεί να δημιουργήσει όποιον ήχο μπορεί να φανταστεί»,κι αυτό οδήγησε στη ριζική αλλαγή.

Η Hamilton είπε επίσης ότι το hip-hop είναι υπεύθυνο για «πολύ απλές μελωδίες, συνήθως». Καθώς ήταν ένα από τα κυρίαρχα είδη τσαρτ του 21ου αιώνα, η εξέχουσα θέση του επηρέασε τις τάσεις και έκανε τις μελωδίες να γίνουν πιο απλές, λέει η έρευνα.

Ενώ η έκθεση ανακάλυψε επίσης μια μικρή πτώση το 1996, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτό οφειλόταν στις τεχνολογικές προόδους και βρήκαν «μέτρια στοιχεία» μιας «μελωδικής επανάστασης» σε αυτή τη χρονική περίοδο..

Παρά το τέλος της απώλειας της μελωδίας, η Hamilton θέλει να συνεχίσει να εξερευνά την ιστορία της ποπ μουσικής. Κοιτάζοντας μπροστά στο μέλλον, πρόσθεσε, «Αυτή τη στιγμή, εξετάζουμε τις συγχορδίες. Θέλουμε επίσης να επεκτείνουμε την ανάλυσή μας για να συμπεριλάβουμε περισσότερα τραγούδια, για να δούμε αν αυτή η τάση [για τις μελωδίες] ισχύει για ένα μεγαλύτερο μουσικό σύνολο».

Με πληροφορίες από: New study discovers pop music has suffered “significant decline” in one area

ΔΗΜΟΦΙΛΗ