ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

O Mark Fell και το πρόβλημα με την «πειραματική» μουσική

Ο Mark Fell, πειραματικός μουσικός.

Mark Fell

Ο γνωστός ηχητικός πειραματιστής μίλησε με το CNN Greece με αφορμή την εμφάνιση του στο φετινό Ametric Festival στα Χανιά.

Ο Mark Fell είναι μουσικός παραγωγός και καλλιτέχνης με έδρα το Rotherham. Έχει κυκλοφορήσει αρκετά άλμπουμ με το όνομά του, με το δίδυμο SND που μοιράζεται με τους Mat Steel, με το ψευδώνυμο Sensate Focus και σε διάφορες άλλες συνεργασίες.

Το έργο του Fell διερευνά πρωτίστως τις πολιτικές και τις ιδεολογίες της ηλεκτρονικής χορευτικής μουσικής και της πειραματικής μουσικής κουλτούρας και διακρίνεται για το συγκρατημένο και μινιμαλιστικό ύφος του, που μοιάζουν με «θραύσματα ειδών χορού… αποκομμένα από τα συμφραζόμενά τους και απογυμνωμένα μέχρι την απλούστερη λογική τους, όπου κάθε συστατικό ελέγχεται και αναδιατάσσεται μέχρι να βγει προσωρινά νόημα».

Φέτος θα δούμε ζωντανά τον Mark Fell στο Ametric Festival που γίνεται τα τελευταια χρόνια στα Χανιά, ένα εξαιρετικό event για τους λάτρεις της πειραματικής ηλεκτρονικής μουσικής.

Είχαμε την τιμή και την ευκαιρία να μιλήσουμε τον εξαιρετικό αυτόν μουσικό και ο ίδιος μας έλυσε πολλές από τις απορίες που είχαμε για αυτό που κάνει.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη με τον Mark Fell:

Γιατί επέλεξες την πειραματική μουσική; Αλήθεια το επέλεξες;

Mark Fell: Βρίσκω τον όρο πειραματική μουσική προβληματική γιατί, κατά τη γνώμη μου, οι περισσότερες παραδόσεις, είδη και στυλ μουσικής έχουν μια πειραματική «ζώνη». Έτσι, για μένα η πειραματική μουσική δεν είναι ένα στυλ ή παράδοση από μόνη της, αλλά μια προσέγγιση στη δημιουργία μουσικής που υπάρχει μέσα σε πολλές διαφορετικές παραδόσεις και στυλ - είτε πρόκειται για ιρλανδική λαϊκή μουσική, βορειοαμερικανική χιπ χοπ, γερμανική techno ή ινδική κλασική μουσική. Για παράδειγμα, σε ένα στάδιο της ιστορίας της, η νότια ινδική κλασική μουσική υιοθέτησε το δυτικό βιολί - αυτή ήταν μια πειραματική κίνηση. Το μουσικό μου υπόβαθρο, και τα πρώτα πραγματικά μουσικά ενδιαφέροντα μου, ήταν η βρετανική synth pop παράδοση των αρχών της δεκαετίας του 1980. Και από αυτό ανακάλυψα μια ιστορία πίσω σε παλαιότερες industrial μουσικές όπως τους Cabaret Voltaire και τους Throbbing Gristle. Θα έλεγα λοιπόν ότι η προσέγγισή μου στη δημιουργία μουσικής θα μπορούσε να περιγραφεί ως πειραματική και ότι η δραστηριότητα βασίζεται σε ένα σωρό παραδόσεις που συλλογικά θα ονόμαζα «μη ακαδημαϊκή ηλεκτρονική μουσική». Επέλεξα να είμαι πειραματικός στην προσέγγισή μου σε αυτές τις παραδόσεις; Νομίζω ότι η μόνη απάντηση που μπορώ να δώσω σε αυτό είναι ότι ήμουν ένας αποξενωμένος νέος, θυμωμένος και επικριτικός με τον κόσμο γύρω μου, και ότι είναι πιθανό ότι το ενδιαφέρον μου για την ασυνήθιστη μουσική αρχικά συνδέθηκε με αυτό - να ορίσω τον εαυτό μου σε αντίθεση.

Έχεις κάποια νοσταλγία για τα διάφορα είδη της χορευτικής μουσικής;

Mark Fell: Οχι. Όταν συνάντησα τη house και την techno στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1980, έγιναν το επίκεντρο του μουσικού και κοινωνικού μου κόσμου. Αλλά σύντομα απογοητεύτηκα από αυτό. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 είχε μετατοπιστεί από το περιθώριο στο κέντρο της βρετανικής πολιτιστικής ζωής. Εγώ και τα ιδιαίτερα ζητήματά μου, θέλαμε να προχωρήσουμε. Από εδώ όμως ξεκίνησαν οι ανησυχίες που καθιέρωσαν την επαγγελματική μου πρακτική. Από τη μια με καθήλωσε η δομή της house και της techno μουσικής, ιδιαίτερα οι γεωμετρικοί συνδυασμοί κρουστικών στοιχείων και τα απλά συγχορδιακά στοιχεία γύρω από αυτό. Η εξερεύνηση αυτών των στοιχείων έγινε το επίκεντρο του έργου με τον Mat Steel και τους SND. Και από την άλλη με ενδιέφεραν εξίσου οι αρκετά χαοτικές μουσικές δομές. Έτσι, μερικά από τα έργα μου αναφέρονται σε μια συγκεκριμένη στιγμή στην ιστορία του house και της techno, αλλά σαφώς δεν επαναλαμβάνω εκείνη τη στιγμή με τρόπο που να αποτελεί μια νοσταλγική αναπαράστασή της. Κάποτε με κατηγόρησαν ότι ήμουν συντηρητικός στη μουσική επειδή χρησιμοποίησα τον ήχο ενός TR909 σε πολλά κομμάτια. Αλλά γιατί αυτό συνιστά «συντηρητισμό»; Παρομοίως, ένα φεστιβάλ επικρίθηκε ως «passé» (δηλαδή δεν είναι πια της μόδας) επειδή μου ανέθεσε να φτιάξω ένα διαδικτυακό drum sequencer που χρησιμοποιεί μια παραδοσιακή προσέγγιση παρόμοια με το TR808 για να κατασκευάσει ρυθμικά μοτίβα. Αλλά αυτά τα στοιχεία είναι μέρος της πολιτιστικής μου ιστορίας. Θα λέγαμε ότι ο ήχος ενός πιάνου είναι συντηρητικός ή τα πλήκτρα του πιάνου είναι παλιομοδίτικα; Όχι - ο ήχος ενός πιάνου και τα πληκτρα του θα συνεχίσουν να γοητεύουν συνθέτες, παίκτες και ακροατές και θα συνεχίσουν να παράγουν νέα και εκπληκτική μουσική. Ένας καλός μου φίλος, ο Terre Thaemlitz (γνωστός και ως Dj Sprinkles) παρατήρησε κάποτε ότι σημαντική είναι η αναφορικότητα, όχι η πρωτοτυπία, και το σχόλιό του είναι πολύ λογικό για μένα. Μια ερώτηση που κάνω στους αναγνώστες σας - από πού πιστεύετε ότι προέρχεται αυτή η προκατάληψη για τους ήχους και τις τεχνολογίες που σχετίζονται με τη μουσική house; Τι είναι αυτό που σας ενδιαφέρει σε αυτό; Εάν η ερώτησή σας είναι: «τι είναι αυτό που βρίσκω ενδιαφέρον στα είδη χορευτικής μουσικής», τότε η απάντησή μου είναι η εξής - με ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τα βασικά στοιχεία της house και της techno, του μουσικού λεξιλογίου της περιόδου γύρω στα τέλη της δεκαετίας του 1980 με συγκεκριμένη αναφορά σε αυτό και την αλληλεπίδραση μεταξύ της ρυθμικής δομής και των συγχορδιακών στοιχείων. Με ενδιαφέρει πώς προέκυψαν αυτά τα λεξιλόγια από προηγούμενες παραδόσεις και το τεχνολογικό πλαίσιο της περιόδου. Με ενδιαφέρει η συγκεκριμένη απήχηση της χορευτικής μουσικής στους νέους παραγωγούς που συνήθως αποκλείονται από την παραδοσιακή μουσική εκπαίδευση και πώς οι παραδόσεις της χορευτικής μουσικής συνεχίζουν να είναι εκπληκτικά εφευρετικές.

Ο πειραματικός μουσικός Mark Fell.

Mark Fell

Πώς αισθάνεστε για την πειραματική σκηνή αυτές τις μέρες;

Mark Fell: Επιστρέφοντας στην απάντησή μου στην πρώτη σας ερώτηση. Δεν νομίζω ότι υπάρχει μια γενική πειραματική σκηνή. Αλλά τα φεστιβάλ, οι δισκογραφικές εταιρείες, οι παραγωγοί, οι διανομείς, τα πρακτορεία και το κοινό που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τις ασυνήθιστες ηλεκτρονικές μουσικές είναι, κατά τη γνώμη μου, πολύ ζωντανά. Νέοι καλλιτέχνες αναδύονται συνεχώς, μεγαλώνουν, επαναπροσδιορίζοντας την έμφαση αυτών των χώρων. Νιώθω προνομιούχος που ήμουν μέρος αυτών των χώρων.

Ακούς άλλους καλλιτέχνες;

Mark Fell: Ναι.

Ακούς μουσική στο σπίτι;

Mark Fell: Ναι, ακούω συνέχεια πολλή μουσική.

Αγοράζεις δίσκους;

Mark Fell: Ναι. Η αγορά μουσικής δεν είναι η σανίδα σωτηρίας που ήταν κάποτε όταν ήμουν έφηβος. Αλλά αγοράζω τακτικά δίσκους και συνεχώς ψάχνω για νέα μουσική.

Προτιμάς να ακούς μουσική στο διαδίκτυο;

Mark Fell: Οχι. Είναι αρκετά βολικό, αλλά δεν θα αντικαθιστούσα ποτέ το δίσκο στο σαλόνι μου. Έχω μερικά δισκάκια με τη μουσική που αγαπώ, φτιαγμένα από κομμάτια που έχουν διασωθεί από το σκάφος του μεγαλύτερου αδερφού μου. Και η μεγαλύτερη χαρά μου είναι να πίνω τσάι και να βγάζω δίσκους. Είναι τόσο σημαντικό να βρίσκετε χώρο για να επιβραδύνετε το χρόνο, να είστε απαλλαγμένοι από περισπασμούς και να αντιμετωπίζετε τη μουσική με εστιασμένο τρόπο. Υπάρχει κάτι στο να βάλουμε τη βελόνα στον δίσκο και να την αφήσουμε να βρει σιγά-σιγά τον δρόμο της προς το κεντρικό αυλάκι, αλλάζει τον τρόπο που ακούμε.

Θα παίξεις στο Ametric Festival τον Σεπτέμβριο στα Χανιά, υπάρχει κάποιο ειδικό σετ που ετοιμάζεις για αυτό;

Mark Fell: Πάντα φτιάχνω νέα συστήματα μοτίβων. Και για κάθε show κάνω διαφορετικούς συνδυασμούς αυτών. Δεν κάνω πρόβες ή εξάσκηση, οπότε η προσέγγισή μου είναι να αρχίσω να βγάζω ήχο μπροστά σε ένα κοινό και ελπίζω να βρω έναν χώρο συνάντησης όπου τα πάντα συγκλίνουν.

Σε κουράζει ποτέ η πειραματική μουσική;

Mark Fell: Αν δεχτούμε τα σημεία που έθεσα ως απάντηση στην πρώτη σας ερώτηση - ότι το πειραματικό είναι ένας τρόπος δημιουργίας μουσικής που ενσωματώνεται σε διαφορετικές παραδόσεις. Τότε δεν θα οριζόταν όλη η μουσική που άκουσα ως πειραματική. Αλλά δεν βαριέμαι τη μουσική που ανοίγει νέους χώρους στη μητρική της παράδοση.

Έχεις γράψει ποτέ συνηθισμένα τραγούδια ή έστω το έχεις σκεφτεί;

Mark Fell: Δεν θα μπορούσα να το κάνω αυτό.

Τι εξοπλισμό χρησιμοποιείς όταν παίζεις ζωντανά;

Mark Fell: Χρησιμοποιώ φορητό υπολογιστή που τρέχει max msp, με μερικά πρόσθετα vst από εγγενή όργανα.

Πώς βλέπεις τη μουσική σε 20 χρόνια από τώρα;

Mark Fell: Δεν είμαι σίγουρος αν είναι δυνατόν να το ξέρω, δεν έχω ιδέα. Ο Σκωτσέζος συγγραφέας Tim Ingold έγραψε κάποτε ότι πιστεύουμε ότι η δημιουργική διαδικασία είναι ένα γραμμικό ταξίδι, από τη σύλληψη στην επίλυση. Αλλά, συνεχίζει λέγοντας, αυτή η διαδικασία φαίνεται γραμμική μόνο όταν κοιτάμε προς τα πίσω - όταν κοιτάμε πίσω φαίνεται προγραμματισμένη και τακτοποιημένη. Αλλά όταν βρισκόμαστε στη μέση της δημιουργικής δραστηριότητας, τις περισσότερες φορές είναι αρκετά απρόβλεπτη, χαοτική, μη γραμμική και λιγότερο τακτική. Ίσως θα μπορούσαμε να πούμε αυτό και για την πολιτιστική εξέλιξη γενικά.

Πληροφορίες για το Ametric Festival εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης