ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τεχνητή νοημοσύνη, έλεγχος των μαζών και τεχνολογία - Πέντε τραγούδια που προέβλεψαν το μέλλον

Unsplash

Οι μουσικοί δεν προορίζονται να λένε πάντα σοφά ρητά που δείχνουν το δρόμο προς τα εμπρός για την κοινωνία. Τις περισσότερες φορές, απλώς θέλουν να συνθέσουν τραγούδια που θα κάνουν τους ανθρώπους να χορεύουν, και αν τύχει να έχει κάποιους λίγο πιο φιλοσοφικούς στίχους, τότε αυτό μπορεί να είναι απλώς ένα πρόσθετο πλεονέκτημα.

Ενώ οι περισσότερες μελωδίες καταλήγουν να μιλούν για γεγονότα που συμβαίνουν στην καθημερινή μας ζωή, ορισμένοι από τους στίχους φαίνεται να λαμβάνουν επιπλέον νόημα μετά από κάποια χρόνια. Όταν ακούμε μερικούς από τους καλλιτέχνες αισθανόμαστε πως τελικά η μουσική καμιά φορά είναι σε θέση να προβλέψει το μέλλον.

‘A Deeper Understanding’ – Kate Bush

Οι περισσότεροι καλλιτέχνες δεν γνώριζαν ότι επρόκειτο να ζήσουν στην ψηφιακή εποχή. Η εποχή των αναλογικών μέσων επρόκειτο να είναι ο κανόνας για όσους αναζητούσαν τον ζεστό ήχο του βινυλίου, αλλά τη στιγμή που οι υπολογιστές άρχισαν να κυριαρχούν στη δεκαετία του 1980, ολόκληρος ο κόσμος της μουσικής ήταν έτοιμος να αλλάξει. Η Kate Bush γνώριζε ήδη τη δύναμη που μπορούσε να ασκήσει ο κυβερνοχώρος και το «A Deeper Understanding» ήταν το είδος του τραγουδιού που δεν απέχει πολύ από το γεγονός πως μερικοί άνθρωποι πέφτουν θύματα σήμερα στα χέρια των τηλεφώνων τους.

‘Sleep Now in the Fire’ – Rage Against the Machine

Όλη η φιλοσοφία γύρω από τους Rage Against the Machine αφορούσε την αμφισβήτηση της εξουσίας. Στα μισά κομμάτια τους, ο Zack de la Rocha τραγουδάει σαν να προειδοποιούσε το κοινό του για το ζοφερό μέλλον της εξουσίας και του ελέγχου. Και όταν ήρθε το έτος 2000, το «Sleep Now in the Fire» τράβηξε την προσοχή για όλους τους λάθος λόγους.

‘Walking in the Snow’ – Run the Jewels

Ο Run the Jewels είναι γνωστοί ως μια από τις πιο μαχητικές φωνές στο hip-hop εδώ και χρόνια. Δεν είναι πολλοί αυτοί που μπορούν να ισχυριστούν ότι έχουν μερικά από τα καλύτερα ψήγματα κοινωνικού σχολιασμού αλλά ταυτόχρονα διατηρούν την ποπ αισθητική τους ανέπαφη. Το τραγούδι είναι ένας μοντέρνος παιάνας στον ρατσισμό κατά των μαύρων της Αμερικής.

‘Up From the Skies’ – Jimi Hendrix

Τις μισές φορές, η κιθάρα του Jimi Hendrix ακουγόταν σαν να προσπαθούσε να επικοινωνήσει με άλλα όντα πολύ πέρα ​​από το γήινο μυαλό μας, και τα σόλο της κιθάρας του φαινόταν να φέρνουν κάτι αλλόκοτο στον ήχο. Ο Jimi Hendrix ήταν λάτρης της επιστημονικής φαντασίας. Παράδειγμα το «Up From the Skies» μιλάει για μία άλλη μορφή ζωής και επιστήμης που σήμερα ολόκληρες τεχνολογίες ασχολούνται μόνο με αυτό.

‘Fitter Happier’ – Radiohead

Η έννοια της τεχνολογίας στη δεκαετία του 1990 σε σύγκριση με το τώρα μοιάζει η νύχτα με τη μέρα. Μπορεί να ανησυχούσαμε για την ιδέα ότι ο κόσμος τελειώνει το 2000, όταν κάθε υπολογιστής θα «κράσαρε», αλλά τώρα είναι θέμα αν ή πότε η τεχνολογία AI θα καταστρέψει και θα αρχίσει να προσπαθεί να ελέγξει κάθε μας κίνηση. Οι Radiohead στην πραγματικότητα κατάφεραν να γράψουν ένα τραγούδι που φαινόταν να καλωσορίζει τους μελλοντικούς άρχοντές μας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης