ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η αγαπημένη παμπ του David Bowie στο Λονδίνο

Η αγαπημένη παμπ του David Bowie στο Λονδίνο

O David Bowie σε φωτογράφιση στο Λονδίνο το 1988.

AP

Ο David Bowie πάντα έμοιαζε περισσότερο σαν ένα μυθικό ον ή ένας εξωγήινος που προσγειώθηκε στη Γη. Μετά βίας ένιωθε θνητός, πόσο μάλλον σαν ένας Λονδρέζος με στέκια και αγαπημένα μέρη.

Γεννημένος και μεγαλωμένος στην πρωτεύουσα, το Λονδίνο ήταν το σπίτι του με όλη τη σημασία της λέξης. Καθώς μεγάλωνε στο Λάμπεθ, η ενέργεια της εκλεκτικής κοινότητας του Νοτίου Λονδίνου εισχώρησε στο πνεύμα του. Στη συνέχεια, όταν άρχισε να παίζει μουσική, αναμφισβήτητα διαμορφώθηκε από τη μουσική ιστορία της πόλης και τις συναρπαστικές νέες σκηνές που αναδύονταν γύρω του. Έβγαινε και συμμετείχε σε πρόβες άλλων συγκροτημάτων ή έβλεπε παραστάσεις τζαζ ή ποιητικές αναγνώσεις, απολαμβάνοντας τα οφέλη του να ζεις σε ένα μέρος όπου τα πάντα βρίσκονται στο κατώφλι σου.

Αλλά ενώ μεγάλωσε στο Μπρίξτον, θα μπορούσατε να πείτε ότι ο Ντέιβιντ Μπάουι, όπως τον ξέρουμε, μεταμορφώθηκε στο Σόχο.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές της δεκαετίας του 1970, το σημείο στο κέντρο της πόλης ζωντάνεψε, μεταμορφώνοντας ξαφνικά από ένα άχρηστο κέντρο σε ένα ακμάζον πολιτιστικό σημείο. Ακριβώς δίπλα στην ακμάζουσα Carnaby Street που στέγαζε μερικές από τις μπουτίκ που σχεδίαζαν την εμφάνιση της εποχής, το Soho ήταν ένα μέρος για μουσικούς, καλλιτέχνες και κάθε είδους μποέμ για να αναμειχθούν.

Στην Denmark Street, τον Bowie τον έβλεπαν συχνά σε ένα καφέ στην άκρη του δρόμου να κάθεται μόνος του. Μαζί με τον Marc Bolan μαζεύονταν στο καφέ La Gioconda, ένα σημείο που κάποτε βρισκόταν ανάμεσα στα μαγαζιά με δίσκους. Πίνοντας καφέ, καθώς ο κόσμος του Λονδίνου χόρευε στους ρυθμούς των χίπις, ο Bowie συζητούσε τα σχέδια δράσης του πριν από την άνοδο του στην κορυφή.

Λίγους δρόμους πιο πάνω, το όνειρο του θα γίνει πραγματικότητα. Ακριβώς έξω από την οδό Wardour υπάρχει ένα άλλο πλέον χαμένο μνημείο στο χάρτη της ζωής του Bowie. Σημειωμένο με μια πλάκα στο St. Anne's Court, βρίσκονται τα Trident Studios. Αναδρομή στο 1969 και ο Bowie μπήκε στο στούντιο για να αλλάξει τη μουσική ιστορία καθώς ηχογράφησε το «Space Oddity».

Στον ίδιο δρόμο βρισκόταν επίσης το Marquee Club, όπου οι Rolling Stones παρέδιδαν το ροκ εν ρολ τσίρκο τους και ο Bowie έπαιξε επίσης αρκετές φορές μεταξύ 1963 και 1976. Ήταν ένα σημαντικό μέρος για τόσους πολλούς, παρέχοντας μια πρώτη πλατφόρμα για τους τη μπάντα των The Who, των The Yardbirds και άλλων, με τον Bowie να περιλαμβάνεται ως σημαντικό μέρος της ιστορίας του τόπου.

Η ζωή του εκείνη την εποχή βούιζε στους δρόμους του Σόχο, το αγαπημένο του μέρος για ποτό ήταν επίσης εκεί. Το The Ship στην οδό Wardour ήταν η προτιμώμενη παμπ του. Πριν από τις μέρες της διασημότητας του, η επιλογή του ήταν μια ελαφριά μπύρα, ή ένα τζιν μαρτίνι, αν ένιωθε ορεξάτος και μπορούσε να πείσει τον μπάρμαν να καταβάλει επιπλέον προσπάθεια.

Παραμένοντας στο ίδιο σημείο, η παμπ όχι μόνο εξακολουθεί να λειτουργεί αλλά ακόμη ευδοκιμεί ως κόμβος νέας εναλλακτικής μουσικής. Έτσι, ενώ τόσες από αυτές τις ιστορικές τοποθεσίες έχουν χαθεί εδώ και καιρό, μπορείτε να σταματήσετε και να πάρετε μία δόση από το μέρος όπου σύχναζε ένας ήρωας της μουσικής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ