ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Γερμανία μειώνει τον ΦΠΑ στις πωλήσεις έργων τέχνης

Η Γερμανία μειώνει τον ΦΠΑ στις πωλήσεις έργων τέχνης
Unsplash

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μειώνει τον φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) στις πωλήσεις έργων τέχνης μετά από μια μακροχρόνια ζήτηση από αντιπροσώπους που αγωνίζονται να ανταγωνιστούν στη διεθνή αγορά.

Επί του παρόντος, ο ΦΠΑ στις προσφορές έργων τέχνης στη Γερμανία είναι 19%, ο οποίος είναι σημαντικά υψηλότερος από ό,τι σε άλλες χώρες. Αυτό σημαίνει ότι οι Γερμανοί έμποροι έργων τέχνης αντιμετωπίζουν ένα σημαντικό μειονέκτημα για τους διεθνείς ανταγωνιστές τους, με αποτέλεσμα να αυξάνουν τις τιμές τους για να καλύψουν τον ΦΠΑ και να κινδυνεύουν να χάσουν τις πωλήσεις τους σε άλλους αντιπροσώπους ή να πρέπει να πληρώσουν περισσότερα για τα κέρδη τους.

https://www.instagram.com/p/C8FYDACtv6w/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Ωστόσο, το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τώρα μείωση για την ευθυγράμμιση του ΦΠΑ με τους διεθνείς ανταγωνιστές. Ο μειωμένος συντελεστής θα τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2025, μειώνοντάς τον στο επτά τοις εκατό ως μείωση άνω του 50 τοις εκατό.

Η Γερμανία είχε αρχικά ορίσει τον ΦΠΑ στο 7%, αλλά τον αύξησε το 2014.

Ο φορολογικός συντελεστής 19% στους αντιπροσώπους καθορίστηκε επειδή ο κλάδος εξαιρέθηκε από έναν κατάλογο αγαθών και υπηρεσιών επιλέξιμων για μειωμένους συντελεστές, βάσει οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μόνο οι ίδιοι οι καλλιτέχνες μπορούσαν να υποβάλουν αίτηση για το επτά τοις εκατό μειωμένο σπάνιο στις άμεσες πωλήσεις, όχι όμως άλλα μέλη της καλλιτεχνικής επιχείρησης.

Ωστόσο, το 2022, εγκρίθηκε μια νέα οδηγία που επέτρεπε μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ για συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες που θεωρείται ότι «επιδιώκουν στόχους γενικού συμφέροντος». Η «προμήθεια έργων τέχνης, συλλεκτικών αντικειμένων» είναι μεταξύ αυτής της λίστας.

Η γερμανική κυβέρνηση βλέπει αυτή τη μείωση ως ζωτικής σημασίας κίνηση για την προστασία της βιομηχανίας τέχνης και του πολιτισμού.

«Ο μειωμένος συντελεστής είναι ένα σημαντικό μήνυμα, ιδιαίτερα σε δύσκολους καιρούς, για την αγορά τέχνης και την πολιτιστική συνεισφορά των γκαλερί», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, Claudia Roth, σε δήλωση.

Με πληροφορίες από: Germany changes VAT laws on art sales

ΔΗΜΟΦΙΛΗ