ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η καλλιτέχνιδα της οποίας το πινέλο καθοδηγούσε ένα… φάντασμα

Η καλλιτέχνιδα της οποίας το πινέλο καθοδηγούσε ένα… φάντασμα

Στιγμιότυπο από βίντεο για το mural της Madge Gill.

YouTube

Το έργο της Madge Gill είναι ιδιαίτερα αγαπητό στην αουτσάιντερ τέχνη, καταφέρνοντας να συλλάβει μια σύνθετη γκάμα συναισθημάτων και θεμάτων με την αρωγή διαφορετικών μέσων.

Η Madge Gill φαινόταν να είναι μια αρκετά συνηθισμένη νοικοκυρά του East Ham, που ξοδεύει μεγάλο μέρος του χρόνου της φροντίζοντας τα παιδιά της και υποστηρίζοντας τον σύζυγό της. Ωστόσο, όσο περισσότερο εμβαθύνεις στην ιστορία της καλλιτέχνιδας, τόσο πιο ταραχώδεις λεπτομέρειες γύρω από τη ζωή της αποκαλύπτονται. Νόθο παιδί, γεννημένη το 1882, η Gill εξοστρακίστηκε από την οικογένειά της και στάλθηκε σε ορφανοτροφείο. Από εκεί, την έστειλαν να εργαστεί ως υπηρέτρια στο Οντάριο του Καναδά, όπου παρέμεινε για τα περισσότερα από τα εφηβικά της χρόνια.

Όταν επέστρεψε στο Λονδίνο το 1900, μυήθηκε για πρώτη φορά στον κόσμο του πνευματισμού από μια θεία της, με την οποία ζούσε εκείνη την εποχή. Ωστόσο, αυτό το ενδιαφέρον σύντομα επισκιάστηκε όταν παντρεύτηκε τον ξάδελφό της και ξεκίνησε τη ζωή της νοικοκυράς. Η ζωή της στο σπίτι ήταν ατελείωτα τραγική. Ο δεύτερος γιος της πέθανε από ισπανική γρίπη λίγο πριν η ίδια παραλίγο να πεθάνει ενώ γεννούσε ένα νεκρό παιδί.

Αυτό το περιστατικό καθήλωσε στο κρεβάτι την Gill για μήνες και της προκάλεσε μόνιμη τύφλωση στο ένα μάτι. Ήταν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που άρχισε να ενδιαφέρεται για την τέχνη και τη δημιουργία, για τα οποία ποτέ δεν είχε δείξει ενθουσιασμό στο παρελθόν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η καλλιτέχνιδα καθοδηγήθηκε από τον κόσμο των πνευμάτων, δημιουργώντας μια πληθώρα από άγριους πίνακες ζωγραφικής, σχέδια και ταπισερί. Υπάρχει κάτι το ξεκάθαρα υπερφυσικό στη δουλειά της, το οποίο προφανώς προήλθε από την καλλιτεχνική της συνεργασία με κάποιον που αναφερόταν ως «Myrninerest».

Ο Myrninerest ήταν το πνεύμα που λέγεται ότι βοήθησε την Gill στις καλλιτεχνικές της προσπάθειες. Όταν κοιτάζεις το έργο της, είναι εύκολο να διακρίνεις τα αχανή, εμμονικά σχέδια ως παράδειγμα γνήσιας εσωτερικής τέχνης που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια του υπερφυσικού. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, τα έργα είναι πιθανότατα αποτέλεσμα του βαθιά ριζωμένου τραύματος που είχε βιώσει η Gill στη ζωή της και των προβλημάτων ψυχικής υγείας που της είχαν ενσταλάξει αυτές οι εμπειρίες.

Ανεξάρτητα από την αληθινή έμπνευση πίσω από το έργο της Gill, η ίδια φαινόταν να είναι τρομοκρατημένη από το έργο της. Τόσο πολύ που σπάνια εξέθετε τη δουλειά της και δεν πούλησε ποτέ κανένα έργο από φόβο μήπως αναστατώσει ή εξοργίσει τον κόσμο των πνευμάτων. Η Gill σταμάτησε να δημιουργεί τέχνη εντελώς μετά το θάνατο του πρωτότοκου γιου της, που την οδήγησε σε μια σοβαρή κρίση αλκοολισμού που την ταλαιπώρησε μέχρι τον θάνατό της το 1968. Μόνο μετά το θάνατό της αποκαλύφθηκε το πρωτοποριακό της έργο και παραμένει ένα από τα πιο σημαντικά στην τέχνη του αουτσάιντερ art.

Με πληροφορίες από: "Madge Gill: The artist whose brush was guided by a ghost"

ΔΗΜΟΦΙΛΗ