ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο ζωγράφος που κατηγορήθηκε ότι ήταν ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης

Ο ζωγράφος που κατηγορήθηκε ότι ήταν ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης

Ο ζωγράφος Walter Sickert.

George Charles Beresford

Οι δολοφονίες του Τζακ του Αντεροβγάλτη ήταν η πηγή τρόμου και ίντριγκας από τότε που οι άγριες επιθέσεις συγκλόνισαν την ύστερη βικτωριανή εποχή το 1888. 

Υπάρχουν πολλοί ύποπτοι... Από βασιλείς μέχρι μετανάστες. Οι περισσότερες από αυτές τις θεωρίες, βέβαια, έχουν καταρριφθεί από ειδικούς.

Ο Γερμανο-Βρετανός ζωγράφος και χαράκτης Walter Sickert, μέλος της Ομάδας των Μετα-Ιμπρεσιονιστών του Camden Town, κατηγορήθηκε κάποτε ότι ήταν ο κατά συρροή δολοφόνος.

Αν και είναι ασφαλές να πούμε ότι ο Sickert δεν διέπραξε τα εγκλήματα, δεδομένων των όσων γνωρίζουμε σήμερα, αυτό δεν εμπόδισε τη θεωρία να κυκλοφορήσει ευρέως. Ο πιο επιφανής υποστηρικτής της θεωρίας αυτής ήταν η διάσημη συγγραφέας εγκλημάτων Patricia Cornwell.

Για άγνωστους λόγους, η Cornwell είχε εμμονή με την ιδέα ότι ο Sickert ήταν σεξουαλικά ανίκανος. Προσκολλήθηκε στην ιδέα ότι ένα ελάττωμα στο πέος του, καθώς και το γεγονός ότι έφυγε από τρεις γάμους χωρίς παιδιά, τον καθιστούσαν κατά συρροή δολοφόνο.

Αφού μελέτησε μια σειρά από πίνακες που ολοκλήρωσε ο Sickert το 1908, οι οποίοι ήταν εμπνευσμένοι από τη δολοφονία μιας πόρνης του Camden, η Cornwell ήταν σίγουρη ότι οι ομοιότητές τους με τις φωτογραφίες της νεκροψίας δεν ήταν τυχαίες.

Άνθρωπος γνωστός για την εκκεντρικότητα και τον κοσμοπολιτισμό του, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Sickert έχει κατονομαστεί από ορισμένους ως ο Jack The Ripper, δεδομένης της εγγύτητάς του με τα εγκλήματα.

Ο ίδιος έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τις δολοφονίες του Τζακ και πίστευε μάλιστα ότι είχε μείνει σε ένα δωμάτιο που είχε χρησιμοποιήσει προηγουμένως ο δολοφόνος.

Ο Sickert θεωρείται ένας από τους πιο παραγωγικούς και σημαντικούς μετα-ιμπρεσιονιστές ζωγράφους της Βρετανίας. Η Cornwell ζήτησε από μια ομάδα ειδικών να αξιολογήσει το DNA στο πίσω μέρος των φακέλων που εμπλέκονταν με την υπόθεση Ripper για να τους συγκρίνει με τα γράμματα του ίδιου του Sickert, τα οποία είχε αγοράσει.

Τα τεστ ήταν αρνητικά αλλά η σχέση του Sickert με την υπόθεση Τζακ του Αντεροβγάλτη ευσταθεί, τουλάχιστον για την Cornwell.

Με πληροφορίες από: Walter Sickert: The influential painter accused of being Jack the Ripper

ΔΗΜΟΦΙΛΗ