ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένας άγνωστος μέχρι σήμερα πίνακας του Καραβάτζιο εκτίθεται στη Μαδρίτη

Ένας άγνωστος μέχρι σήμερα πίνακας του Καραβάτζιο εκτίθεται στη Μαδρίτη

Ο άγνωστος, μέχρι σήμερα, πίνακας του Καραβάτζιο.

Instagram

Ένας πρόσφατα επικυρωμένος πίνακας του διάσημου καλλιτέχνη του 17ου αιώνα Καραβάτζιο παρουσιάζεται στο μουσείο Prado στη Μαδρίτη.

Το Ecce Homo, το οποίο δείχνει τον Ρωμαίο κυβερνήτη Πόντιο Πιλάτο να παρουσιάζει τον Χριστό στους ανθρώπους, είναι ένα από τα 60 περίπου γνωστά έργα του Ιταλού δασκάλου - αλλά σχεδόν διέφυγε της προσοχής του ευρύτερου κόσμου της τέχνης, αφού αρχικά είχε αποδοθεί σε έναν άγνωστο καλλιτέχνη.

Αποσύρθηκε από την πώληση κατόπιν εντολής της ισπανικής κυβέρνησης το 2021, ώρες πριν πουληθεί σε δημοπρασία στην τιμή ανοίγματος των 1.500 ευρώ.
Τώρα, τρία χρόνια μετά από αυτή την αποφασιστική παρέμβαση, το έργο εκτίθεται για πρώτη φορά από τότε που επιβεβαιώθηκε η πραγματική του προέλευση.

https://www.instagram.com/p/C6qp4JrNhRG/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Prado είπε ότι ο πίνακας ήταν «χωρίς αμφιβολία, ένα αριστούργημα του Καραβάτζιο», αποκαλώντας τον «μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις στην ιστορία της τέχνης».

Ο Καραβάτζιο, ο οποίος πέθανε το 1610 σε ηλικία 38 ετών, ήταν γνωστός για τη δραματική χρήση του φωτός και της σκιάς για να δημιουργήσει βαθύ ψυχολογικό ρεαλισμό στις βίαιες σκηνές που γενικά απεικόνιζε.

Οι ιστορικοί τέχνης έχουν περιγράψει το έργο του ως την αρχή της σύγχρονης ζωγραφικής.

Το Ecce Homo πιστεύεται ότι ανήκε στην ιδιωτική συλλογή του βασιλιά της Ισπανίας Φιλίππου Δ', πριν εκτεθεί στα διαμερίσματα του γιου του, Καρόλου Β'.

Επανήλθε στην επιφάνεια στη Μαδρίτη τον Απρίλιο του 2021, όταν περιγράφηκε ως προϊόν ενός καλλιτέχνη που ανήκε στον κύκλο του Ισπανού ζωγράφου του 17ου αιώνα Χοσέ ντε Ριμπέρα.

Αλλά αφού οι ειδικοί στο Prado εξέφρασαν τις υποψίες τους για την αληθινή προέλευση του πίνακα, το ισπανικό υπουργείο Πολιτισμού εμπόδισε την πώλησή του.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ισπανικών μέσων ενημέρωσης, ο πίνακας άλλαξε χέρια για 36 εκατομμύρια ευρώ (30,6 εκατομμύρια λίρες).

Ο Jorge Coll, επικεφαλής της γκαλερί τέχνης του Λονδίνου Colnaghi που χειρίστηκε την πώληση, είπε στην εφημερίδα El País ότι ο πίνακας θα παραμείνει δανεικός σε δημόσιες συλλογές, αντί να καταλήξει στο σπίτι του ιδιοκτήτη.

Με πληροφορίες από: Newly verified Caravaggio goes on show in Madrid

ΔΗΜΟΦΙΛΗ