ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Record Digging: Οι «This Is Lorelei» προσεγγίζουν την ποπ με αυτοσαρκασμό

O Nate Amos.

Bandcamp

Όταν βλέπεις κάτι που είναι φτιαγμένο από τεχνητή νοημοσύνη σκέφτεσαι πως οι άνθρωποι «το έχουν» με τις εφευρέσεις. Για τον τραγουδοποιό Nate Amos, ο οποίος ηχογραφεί ως This Is Lorelei, μια συνάντηση με τη τεχνητή νοημοσύνη τον έπεισε να σταματήσει να κάνει χρήση ναρκωτικών. Και κάπως έτσι έφτιαξε ένα από τα πιο χαριτωμένα και αστεία άλμπουμ για φέτος.

Η προοπτική να εγκαταλείψει μια συνήθεια που επαναλαμβάνε κάθε μέρα επί 15 χρόνια, να καπνίζει μαριχουάνα, ήταν τρομακτική. Αλλά ο Amos αποφάσισε να διοχετεύσει την επακόλουθη ανήσυχη ενέργειά του στη σύνθεση τραγουδιών.

Ο Amos χτίζει από την πρόσφατη επιτυχία των διάφορων άλλων μουσικών έργων του. Το άλμπουμ που προέκυψε, Box for Buddy, Box for Star, είναι ένα έντονα «ανόητο» και υπέροχα περιπετειώδες σύνολο τραγουδιών, τόσο σοβαρό όσο και ελκυστικά αστείο.

Στην αρχή ο ήχος και ιδιαίτερα το ύφος της φωνής ίσως να σε ξενίσει μιας και έχει «πολύ» ποπ μέσα του, αν όμως παρατηρήσεις λίγο παραπάνω τον στίχο τότε θα καταλάβεις πως εδώ έχουμε κάτι αρκετά ακέραιο σαν δημιούργημα.

Ο Amos έχει αποκαλέσει το Box for Buddy, Box for Star ένα «άλμπουμ καθυστερημένης αποκατάστασης». Όταν σταμάτησε να κάνει χρήση ναρκωτικών, είχε ήδη περάσει τις προκλήσεις της διακοπής του αλκοόλ και των αμφεταμινών και βρισκόταν σε μια δύσκολη περίοδο αυτο-στοχασμού για το τι θα ακολουθούσε.

Ως πείραμα ειλικρίνειας, το άλμπουμ λειτουργεί ακριβώς επειδή ξέρει πώς να βλέπει τα πράγματα από αυτές τις διπλές οπτικές γωνίες, επειδή δένει την ειλικρίνεια με την ειρωνεία, επειδή το ποπ τραγούδι του μπορεί να βοηθήσει στην ενσωμάτωση ασυνήθιστων παρορμήσεων.

Ακόμη και μέσα στις πιο αυτοκαταστροφικές μας συνήθειες, είναι αισιόδοξη πράξη να πιστεύουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε. Παρά το χιούμορ, τις καμπύλες και τις country επιρροές του δίσκου, η προοπτική του είναι αληθινά πρωτότυπη. «Δεν με πειράζει το παρόν και μου αρέσει το παρελθόν», λέει ο Amos στο «Perfect Hand». «Νομίζω ότι το μέλλον αξίζει τον κόπο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης