ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο συγγραφέας - μυστήριο πίσω από την έμπνευση του Στίβεν Κινγκ για το εμβληματικό «Μίζερι»

Ο συγγραφέας - μυστήριο πίσω από την έμπνευση του Στίβεν Κινγκ για το εμβληματικό «Μίζερι»

Σκηνή από την ταινία «Misery»

Columbia Pictures

Αν υπήρχε ποτέ ένας βασιλιάς της φαντασίας τρόμου, τότε το στέμμα θα έπρεπε να πάει στον Stephen King. Άλλωστε, ο King καθιερώθηκε ως ο κυρίαρχος του είδους και έγινε ένας από τους μυθιστοριογράφους με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών, παραδίδοντας πολλά έργα μυθοπλασίας που έχουν μεταφερθεί στην οθόνη.

Ενώ τα Carrie, The Shining, The Green Mile και It μπορεί συχνά να τράβηξαν τα φώτα της δημοσιότητας, όταν πρόκειται για τον King, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη τις εμβληματικές κινηματογραφικές τους προσαρμογές, υπάρχουν πολλά άλλα έργα που βασίζονται στην πραγματική ζωή. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το «Misery» του 1987, το οποίο ήταν η βάση για την ταινία του Rob Reiner το 1990 με πρωταγωνιστές τους James Caan και Kathy Bates.

Διαβάστε επίσης: H αιματηρή ιστορία του τολμηρού παρθενικού μυθιστορήματος του Στίβεν Κινγκ

Το μυθιστόρημα θρίλερ ψυχολογικού τρόμου εστιάζει στη σχέση μεταξύ ενός συγγραφέα ρομαντικών μυθιστορημάτων, του Paul Sheldon, και της ψυχωτικής, αυτοαποκαλούμενης νούμερο ένα θαυμάστριάς του, Annie Wilkes. Η αφήγηση μιλάει για το πώς ο Paul τραυματίζεται σε ένα τροχαίο και μεταφέρεται στο σπίτι της Annie από την πρώην νοσοκόμα Annie Wilkes, για να τον περιθάλψει, αλλά σύντομα, συνειδητοποιεί ότι γίνεται αιχμάλωτός της.

Υπάρχει μια άλλη ενδιαφέρουσα ιστορία γύρω από το μυθιστόρημα του 1987 και πώς αυτό σχετίζεται με τον Άγγλο συγγραφέα Rudyard Kipling.

Ο Rudyard Kipling γνωστός για τις ιστορίες του από το «Βιβλίο της Ζούγκλας», καθώς και για μια σειρά από διηγήματα και ποιήματα, συμπεριλαμβανομένων των «The Man Who Would Be King» και «If-», έλαβε το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1907. Σε μια συζήτηση στο JFK Library, ο King εξήγησε κάποτε τη σχέση μεταξύ του μυθιστορήματος του Misery και του Kipling.

Ο King βρισκόταν στην Αγγλία, και όταν διέμενε σε ένα ξενοδοχείο στο Λονδίνο, αποκοιμήθηκε και ονειρεύτηκε μια γυναίκα που αιχμαλώτισε έναν συγγραφέα... Λόγω του τζετ λαγκ, ο King δεν μπορούσε να κοιμηθεί σωστά. Ο King κατέβηκε κάτω και ρώτησε κάποιον αν υπήρχε ένα μέρος για να γράψει. Ένας υπάλληλος του ξενοδοχείου τον πήγε ξανά στον επάνω όροφο «μεταξύ του ισογείου και αυτού που οι Βρετανοί αποκαλούν πρώτο όροφο». Στεκόμενος μπροστά σε ένα «όμορφο γραφείο», ο King ενημερώθηκε ότι ήταν κάποτε το γραφείο του Rudyard Kipling.

Ο King ένιωσε ότι δεν μπορούσε να γράψει σε ένα τέτοιο γραφείο, αλλά ο υπάλληλος του ξενοδοχείου επέμενε. Ο King εξήγησε: «Έτσι κάθισα και άρχισα να γράφω το Misery στο γραφείο του Kipling».

Τελικά, όμως, πλησιάζοντας στο τέλος της συγγραφικής του συνεδρίας, ο διευθυντής του ξενοδοχείου είπε στον King πως ο Kipling πέθανε καθώς καθόταν σε αυτό το γραφείο. Ο συγγραφέας τρόμου σημείωσε: «Έπαθε εγκεφαλικό και έπεσε νεκρός στο γραφείο του! Και αυτό ήταν κάτι ακόμα που με συγκλόνισε».

Ήταν πολύ σημαντικό λοιπόν για τον King να κάθεται στο γραφείο ενός νεκρού συγγραφέα ακριβώς εκεί που είχε πεθάνει, γράφοντας για έναν φανταστικό συγγραφέα που ετοιμαζόταν να γίνει αιχμάλωτος ως αποτέλεσμα της διαταραγμένης θαυμάστριας του. Ίσως η πιο meta στιγμή της καριέρας του Στίβεν Κινγκ.

Με πληροφορίες από: How Rudyard Kipling inspired Stephen King’s ‘Misery’ writing

ΔΗΜΟΦΙΛΗ