ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιατί η country είναι η πιο «λάθος» μουσική τάση για το 2024

Η Beyonce, αριστερά, δέχεται το Βραβείο Innovator από τον Stevie Wonder κατά τη διάρκεια των Μουσικών βραβείων iHeartRadio, τη Δευτέρα 1 Απριλίου 2024, στο Dolby Theatre στο Λος Άντζελες.

Invision

Η Beyoncé και η Dua Lipa αντάλλαξαν τις ντισκομπάλες με στρας, ενώ νέοι σταρ όπως ο Shaboozey και η Dasha αφήνουν πίσω τα drum machines και πιάνουν το βιολί και το μπάντζο.

Πάει καιρός που ήταν της μόδας οι ντισκομπάλες, τώρα το «ζουμί» βρίσκεται κάπου αλλού: οι καλλιτέχνες της ποπ και της ραπ φαίνεται πως θέλουν ένα country break, κάτι που θα κάνει τη μουσική τους λίγο πιο φρέσκια. Τώρα που η Taylor Swift μας κάνει να βαριόμαστε με τα νερόβραστα τραγούδια της, μήπως ήρθε η ώρα να το γυρίσουμε πάλι προς τις ακουστικές κιθάρες και το μπάντζο;

Όλοι φαίνεται να απολαμβάνουν πλέον τα καομπόικα καπέλα, το Yellowstone, τις μπότες από δέρμα φιδιού και… το σανό. Οκ, κάνουμε και λίγο πλάκα να περάσει η ώρα, από την άλλη όμως κρύβεται και αλήθεια σε όλα αυτά. Δες το νέο άλμπουμ της Beyoncé, ο κόσμος το αποθέωσε (δεν ξέρω γιατί ακριβώς αλλά οκ, αυτό είναι άλλο θέμα), εκεί όπου η γνωστή καλλιτέχνιδα παράτησε το πιο αστικό στυλ της και έπιασε τα άλογα, τις ακουστικές κιθάρες και όλο αυτό το country συνονθύλευμα.

Θα κρατήσει; Είναι μία μόδα; Φυσικά και είναι μία μόδα, ένα hype, μία τάση. Αλλά πάντα έτσι δεν γινόταν με τη μουσική; Τώρα είναι της μόδας να φοράς μπότες, στενά τζιν και καπέλα, αύριο ποιος ξέρει τι θα μας φέρει η μοίρα.

Το country feeling είναι μια από τις μεγάλες τάσεις της ποπ του 2024. Στον απόηχο του Cowboy Carter, η Lana Del Rey ανακοίνωσε ότι το επόμενο άλμπουμ της θα επικεντρωθεί στη μουσική country, ενώ η συνεργασία του Post Malone με τον Wallen αντιπροσωπεύει ένα ξεχωριστό βήμα μακριά από την κιθαριστική ποπ του πιο πρόσφατου άλμπουμ του, Austin, και λίγο πιο κοντά σε αυτό που λέμε americana.

To ζήτημα όμως είναι άλλο, η country από πάντα ήταν μία μουσική λαϊκή, για ανθρώπους που δούλευαν σαν σκυλιά στα χωράφια και στα εργοστάσια της Αμερικής, για ανθρώπους ταλαιπωρημένους που δεν είχαν όπως λέμε «στον ήλιο μοίρα», γι’ αυτούς ήταν μία διέξοδος από την καθημερινότητα και την μιζέρια, τώρα όμως αυτή μόδα κάπως δεν ταιριάζει με όλο αυτό που αντιπροσωπεύει η ποπ μουσική.

Κάποτε όντως οι τραγουδοποιοί της country γνώριζαν τι τράβαγε ο απλός κόσμος που τους άκουγε γιατί οι περισσότεροι από αυτούς του τραγουδιστές προέρχονταν από την εργατική τάξη, τώρα όμως τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά: οι περισσότεροι καλλιτέχνες προέρχονται από εύπορες, αν όχι πλούσιες, οικογένειες και περιβάλλοντα, που καμία σχέση δεν έχουν με την οποιαδήποτε εργατική τάξη.

Πέρα από το πολιτικό στοιχείο που πλέον δεν ταιριάζει με την ποπ μουσική, ακούγοντας τα υποτιθέμενα νέα country κομμάτια, πραγματικά δεν αναγνωρίζουμε το είδος. Rap και country γίνεται ένα, είναι όμως αυτό κάτι το ειλικρινές; Είναι αυτό κάτι το αισθητικά ωραίο τελικά; Δεν είμαστε σίγουροι για την απάντηση.

Με πληροφορίες από Ten-gallon hits! Why country is the biggest pop music craze of 2024

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης