ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Record Digging: O Amen Dunes στο νέο του άλμπουμ σκιαγραφεί με ειρωνεία τον μοντέρνο τρόπο ζωής

Record Digging: O Amen Dunes στο νέο του άλμπουμ σκιαγραφεί με ειρωνεία τον μοντέρνο τρόπο ζωής

O Amen Dunes σε φωτογράφιση για το νέο του άλμπουμ. 

Bandcamp

Η μουσική του Amen Dunes είναι πειστική, αλλά δεν είναι πάντα ξεκάθαρο για τι προσπαθεί να σας πείσει. Από την κυκλοφορία του συγκρουσιακού θορυβώδους ντεμπούτου άλμπουμ του, DIA, πριν 15 χρόνια, ο Damon McMahon βελτιώνει συνεχώς τον ήχο του - εκμεταλλευόμενος μία ηχητική ομίχλη, απομυζώντας τα στοιχεία που προέρχονται από την ποπ και την κλασική ροκ – κρατώντας όμως τις αφηγήσεις σχετικά λοξές και παράξενες.

Ακούγοντας το τελευταίο του άλμπουμ, Freedom, ένιωσα λίγο σαν να προσπαθεί να διαβάσει ένα κλασικό αμερικανικό μυθιστόρημα κρατώντας το μπροστά από έναν καθρέπτη: ιδέες για την απώλεια και τους οικογενειακούς δεσμούς, ακόμα κι αν ολόκληρες προτάσεις ήταν δύσκολο να συνδυαστούν.

Ήταν ένα προσωπικό ρεκόρ για τον ίδιο, αλλά σπάνια ένα ξεκάθαρο άλμπουμ. Έχει κανείς την αίσθηση ότι ο McMahon θα προτιμούσε να κρατά τους στίχους του σκοτεινούς παρά να συμπυκνώσει τις ιδέες του σε κάτι εύπεπτο.

Οι ιδέες για το Death Jokes, το έκτο άλμπουμ του οποίου έκανε ο ίδιος την παραγωγή, είναι πιο ξεκάθαρες. Είναι πιο απότομος και πιο δυνατός με συγκεκριμένο νόημα και σκοπό πιο πολύ από ποτέ.

Σε γενικές γραμμές, είναι μια ιστορία αποκάλυψης, στην οποία οι τελευταίες στιγμές της ανθρωπότητας στη Γη μαστίζονται από τα ίδια δεινά που την καταδιώκουν για αιώνες: μίσος, απληστία, πουριτανισμός.

Η σύνδεση με την υπόλοιπη μουσική του McMahon είναι φανερή, γιατί το Death Jokes μπορεί να είναι δύσκολο να αναλυθεί και θα φαινόταν άκρως προκλητικό υπό το λάθος φως.

Είναι ένα καλοσχεδιασμένο άλμπουμ που σε αποζημιώνει με την πολυπλοκότητα του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ