ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ευρωπαϊκό ρεκόρ 99 εκατομμυρίων ευρώ για το τελευταίο πορτρέτο του Γκούσταβ Κλιμτ

Ευρωπαϊκό ρεκόρ 99 εκατομμυρίων ευρώ για το τελευταίο πορτρέτο του Γκούσταβ Κλιμτ
Λεπτομέρεια από την «Κυρία με βεντάλια» του Γκούσταφ Κλιμτ Sotheby's

Το τελευταίο πορτρέτο που ολοκλήρωσε ο Γκούσταβ Κλιμτ έγινε το ακριβότερο έργο τέχνης που πωλήθηκε ποτέ σε ευρωπαϊκή δημοπρασία, όταν άλλαξε χέρια έναντι του ιλιγγιώδους ποσού των 85,3 εκατομμυρίων λιρών (99,14 εκατομμύρια ευρώ) το βράδυ της Τρίτης στο Λονδίνο.

Ο πίνακας «Dame mit Fächer» (Κυρία με βεντάλια) όρισε επίσης ένα νέο ρεκόρ για τον Κλιμτ, ξεπερνώντας το «Δάσος με σημύδες», το οποίο πουλήθηκε για 95,5 εκατ. ευρώ πέρυσι, στην εκποίηση της συλλογής του συνιδρυτή της Microsoft Πολ Άλεν. Χρειάστηκαν 10 λεπτά προσφορών προτού ο πίνακας καταλήξει σε έναν αγνώστου ταυτότητας αγοραστή στο Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Sotheby's.

Η «Κυρία με βεντάλια» ήταν ένας από τους δύο πίνακες που βρέθηκαν στο εργαστήριο του Αυστριακού καλλιτέχνη μετά τον θάνατό του το 1918.

https://www.instagram.com/reel/Ctd4ojQgXc_/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Η ταυτότητα του μοντέλου του Κλιμτ είναι άγνωστη. Άρχισε το πορτρέτο στο απόγειο της καριέρας του. Εντούτοις, όπως επεσήμανε ο οίκος, πρόκειται για σπάνιο έργο το οποίο ζωγράφισε αποκλειστικά για τους δικούς του λόγους.

Παρά το ότι το σχήμα των πορτρέτων ήταν παραδοσιακά κάθετο, σε αυτόν τον πίνακα ο Κλιμτ επανήλθε στο τετράγωνο σχήμα που χρησιμοποιούσε σε τοπία του τα προηγούμενα χρόνια. Το ύφος και τα σύμβολα κατοπτρίζουν επίσης την καλά τεκμηριωμένη σαγήνη που ασκούσε στον καλλιτέχνη η ιαπωνική και κινεζική κουλτούρα.

Λίγο μετά τον θάνατο του Γκούσταβ Κλιμτ, ο πίνακας αποκτήθηκε από τον Βιεννέζο βιομήχανο Έρβιν Μπέλερ. Ο Μπέλερ, ο αδελφός του Χάινριχ και ο ξάδελφός του Χανς ήταν στενοί φίλοι τόσο του Κλιμτ όσο και του Έγκον Σίλε.

https://www.instagram.com/p/CthCTalI3mR/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Το έργο τελικά πέρασε στα χέρια του Χάινριχ και μετά τον θάνατό του το 1940, στη σύζυγό του τη Μάμπελ.

To 1967 ήταν στη συλλογή του Ρούντολφ Λέοπολντ, ο οποίος είναι γνωστόν ότι το 1952 αγόρασε μια μεγάλη ομάδα έργων του Σίλε από τη Μάμπελ Μπέλερ και ενδεχομένως είχε αγοράσει και την «Κυρία με βεντάλια».

Το χρηματιστήριο του Κλιμτ

Οι πίνακες του Κλιμτ έχουν εκτοξευθεί σε αξία τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Ο Αυστριακός συγκαταλέγεται πλέον μεταξύ των ελάχιστων καλλιτεχνών των οποίων τα έργα έχουν αλλάξει χέρια δημοσίως για εννιαψήφια ποσά.

Άλλα έργα πιστεύεται ότι έχουν πωληθεί ιδιωτικά για ακόμη περισσότερα χρήματα. Σύμφωνα με τους Financial Times, δικαστικά έγγραφα από μια συνεχιζόμενη νομική διαμάχη μεταξύ του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ και του εμπόρου έργων τέχνης Ιβ Μπουβιέ έδειξαν ότι ο ολιγάρχης αγόρασε κάποτε το έργο του Κλιμτ «Wasserschlangen II» (Νερόφίδα ΙΙ) για 167,8 εκατομμύρια ευρώ.

Το «Πορτρέτο της Αντέλ Μπλοχ - Μπάουερ I» του Κλιμτ αγοράστηκε από τον Αμερικανό επιχειρηματία Ρόναλντ Λόντερ για 123,25 εκατ. ευρώ το 2006. Δέκα χρόνια αργότερα, η Όπρα Γουίνφρι πούλησε μια παραλλαγή του ίδιου θέματος, το «Πορτρέτο της Αντέλ Μπλοχ - Μπάουερ II», σε έναν Κινέζο αγοραστή για 137 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το Bloomberg.