«Η συμφωνία που γκρίζαρε το Αιγαίο»: Το νέο βιβλίο των Μιχάλη Ιγνατίου και Νίκου Μελέτη
Το βιβλίο των δημοσιογράφων Μιχάλη Ιγνατίου και Νίκου Μελέτη «Η συμφωνία που γκρίζαρε το Αιγαίο, από τα Ιμια στη Μαδρίτη», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πεδίο παρουσιάσθηκε την Πέμπτη στο Public Συντάγματος.
Στην εκδήλωση, στην οποία παρέστησαν μέλη της κυβέρνησης, βουλευτές, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι και πλήθος κόσμου, μίλησαν ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής Αγγελος Συρίγος, ο δημοσιογράφος Αλέξης Παπαχελάς και οι συγγραφείς Μιχάλης Ιγνατίου και Νίκος Μελέτης. Την παρουσίαση συντόνισε ο δημοσιογράφος Αθανάσιος Έλλις.
Στο νέο βιβλίο τους, οι δημοσιογράφοι Νίκος Μελέτης και Μιχάλης Ιγνατίου φέρνουν στο φως μετά από δημοσιογραφική έρευνα όλα τα απόρρητα τηλεγραφήματα των Αμερικανών που από την επομένη του επεισοδίου των Ιμίων άρχισαν να εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να υπάρξει συμφωνία, η οποία θα περιόριζε το ενδεχόμενο νέας κρίσης και πιθανόν θα οδηγούσε σε μια πολεμική σύγκρουση καταστροφική για τα αμερικανικά και ΝΑΤΟϊκά συμφέροντα στην περιοχή.
Οι Αμερικανοί δεν στράφηκαν στην Τουρκία, η οποία, με τη θεωρία περί «γκρίζων ζωνών» και το casus belli που είχε εκτοξεύσει δύο χρόνια νωρίτερα, αμφισβητούσε πλήρως το status quo αλλά και το διεθνές δίκαιο. Αντιθέτως, εργάσθηκαν και πέτυχαν να επιβάλουν –με την προσωπική παρέμβαση της τότε υπουργού Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ– τη Συμφωνία της Μαδρίτης.
Με τη συμφωνία της Μαδρίτης η Ελλάδα αποδέχθηκε και αναγνώρισε τα «νόμιμα και ζωτικά δικαιώματα» της Τουρκίας στο Αιγαίο και αυτό μόλις λίγους μήνες μετά το επεισόδιο των Ιμίων, και συγχρόνως δεσμεύτηκε για την αποφυγή «μονομερών ενεργειών», κάτι που παρέπεμπε ευθέως στην απαίτηση της Τουρκίας, υπό την απειλή μάλιστα του casus belli, για μη άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ.. Κάτι που δεν έχει συμβεί ακόμη.
«Για το "γκριζάρισμα" του Αιγαίου δεν ήταν αρκετό το επεισόδιο των Ιμίων. Χρειαζόταν και η Συμφωνία της Μαδρίτης», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο βιβλίο ντοκουμέντο.