ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκική προκλητικότητα: Η ελληνική ετοιμότητα και ο «ελιγμός» της Άγκυρας

Τουρκική προκλητικότητα: Η ελληνική ετοιμότητα και ο «ελιγμός» της Άγκυρας
Η αντίδραση που έχει σχεδιαστεί από την Αθήνα (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

«Τείχη» αποτροπής -ακόμη και για την πιο ακραία εκδοχή επιθετικής ενέργειας που θα αποτολμήσει η Άγκυρα- υψώνει η Αθήνα, την ώρα που η ρητορική κλιμάκωση φαίνεται πως κυριαρχεί στην προεκλογική αντιπαράθεση στην Τουρκία.

Το προσωπικό και τα μέσα των Ένοπλων Δυνάμεων βρίσκονται σε ετοιμότητα ώστε να αντιμετωπιστούν όλα τα ενδεχόμενα επί του πεδίου.

Η αντίδραση που έχει σχεδιαστεί θέλει, κατά πληροφορίες, να απαντά καταρχάς σε παραλλαγή της κρίσης του 1996 στα Ίμια, με την εσκεμμένη αποβίβαση μεταναστών σε μια βραχονησίδα και την προσκηνοθετημένη διάσωση τους από το τουρκικό λιμενικό.

Από την άλλη, φέρεται επίσης να έχει εξεταστεί το σενάριο αποστολής ενός τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου, είτε στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, είτε στην παράνομη ζώνη που έχει χαραχτεί με το ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Πρόκειται για μια αναβαθμισμένη εκδοχή της κρίσης που η Άγκυρα επιχείρησε να δημιουργήσει και το 2020, και η οποία παρότι χαρακτηρίζεται ως ελεγχόμενης έντασης, ελλοχεύει κατά τους Έλληνες επιτελείς, τον κίνδυνο, ενός ατυχήματος που θα πυροδοτήσει μια γενικευμένη εξάπλωση.

Σε αυτό το φόντο, τα απανωτά σήματα στήριξης των ελληνικών θέσεων, από Ουάσιγκτον, Παρίσι, Βρυξέλλες και Βερολίνο, διαδέχεται η «ομοβροντία» μηνυμάτων που εξέπεμψε η Αθήνα εντείνοντας την εκστρατεία διεθνοποίησης κατά της τουρκικής επιθετικότητας.

«Αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει. Και μαζί του να αποτραπεί το μοντέλο, αυτό το καταστροφικό μοντέλο, των αυταρχικών ηγετών οι οποίοι με οποιοδήποτε τίμημα και με οποιοδήποτε πρόσχημα θα καταπατούν τα σύνορα των γειτόνων τους. Πρόκειται για ένα καθήκον της διεθνούς κοινότητας αλλά και όλου του πολιτισμένου κόσμου. Με κόστος προσωρινό, σήμερα, αλλά με μεγάλο κέρδος αύριο» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στα «Ποσειδώνια», μέσω της οποίας έκρουσε ακόμη ένα προειδοποιητικό καμπανάκι προς τους συμμάχους, ταυτίζοντας εκ νέου το μοντέλο Πούτιν με το μοντέλο Ερντογάν.

Στην Αθήνα, πάντως, κρίνεται ως θετικό βήμα η απόφαση της Άγκυρας να εκπροσωπηθεί τελικώς στη Σύνοδο για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη που φιλοξενείται στη Θεσσαλονίκη.

Η θετική αξιολόγηση, όμως, για την παρουσία του αρμόδιου υφυπουργού Εξωτερικών για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Φαρούκ Καϊμακτσί, πλαισιώνεται και από την ξεκάθαρη υπενθύμιση:

«Οι Σύμμαχοι και οι εταίροι μας, με τον πιο καθαρό τρόπο, καταδικάζουν αυτή την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας. Η ουσία είναι ότι έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, είναι ότι έχουμε τους Συμμάχους στο πλευρό μας, είναι ότι έχουμε απόλυτα την ικανότητα να υπερασπιστούμε την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, χωρίς να προκαλούμε», όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Ευκρινής ήταν και η προειδοποίηση που διατύπωσε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος στο Φόρουμ για την Ασφάλεια που διοργανώθηκε στην Μπρατισλάβα:

«Θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου να υπερασπιστούμε και να προστατεύσουμε το σύνολο των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Επιτρέψτε μου να πω ότι πλησιάζουμε επικίνδυνα και στα όριά μας. Τα όρια της εγκράτειας και της υπομονής μας».