Bookreads: Η λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας είναι κάτι παραπάνω από ένας κεντρικός δρόμος της Αθήνας
Ανανεώθηκε:
Ο αθηναιογράφος Κώστας Χρ. Χατζιώτης μας ξεναγεί στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας. Μας μιλάει για το νέο του βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παρισιάνου.
Ο Κώστας Χρ. Χατζιώτης, συγγραφέας, ιστορικός και αθηναιογράφος, μας μιλάει για το νέο του βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παρισιάνου με τίτλο Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας.
Τον συναντήσαμε στο σπίτι του στο Χαλάνδρι και κάναμε μαζί του μία πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα. Μας μίλησε για την παλιά Αθήνα, το πως πλέον η πρωτεύουσα που όλοι έχουμε αγαπήσει με τον τρόπο μας πλέον έχει αλλάξει και φυσικά για το νέο του, δύσκολο πόνημα, το λεύκωμα για τον πιο ιστορικό δρόμο της Αθήνας.
Ο Κώστας Χρ. Χατζιώτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1932, εργάστηκε ως δημοσιογράφος και ως σύμβουλος σε επιχειρήσεις.
Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 24 βιβλία. Έχει τιμηθεί με το ουγγρικό παράσημο Golden Order Of Merit και το μετάλλιο της American Numismatic Society.
Διετέλεσε πρόσφατα πρόεδρος της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος.
Μας μίλησε για την Λεωφόρο Βασ. Σοφίας, τον αγαπημένο δρόμο των Αθηναίων, έναν δρόμο ιστορικό για όλους μας.
Όπως μας είπε ο ίδιος η Βασ. Σοφίας κάποτε ήταν πιο όμορφη απ' ότι είναι σήμερα, ένας δρόμος με αξιωσημείωτη αρχιτεκτονική. Από τις ιστορικές πρεσβείες της Γαλλίας και της Ιταλίας μέχρι τον αριστουργημετικό Εθνικό Κήπο. Στον Εθνικό Κήπο, όπως λέει ο ίδιος, μπορεί κανείς να βρει έναν μικρό παράδεισο.
Πιστεύει πως η Αθήνα γίνεται χειρότερη από πλευράς διαβίωσης. Αυτό τον θλίβει αλλά δεν μπορεί να μην το παραδεχτεί.
Ο ίδιος ως αθηναιογράφος και σαν ιστορικός των Αθηνών μας προτρέπει να θυμηθούμε το κοντινό παρελθόν της πόλης μας, όπως ακριβώς όλοι θυμούνται από που εκφώνησε ο Περικλής το λόγο του, έτσι όλοι μας οφείλουμε να γνωρίζουμε τα πρόσφατα ιστορικά γεγονότα που έγιναν στην Αθήνα.
Η αγάπη του για το βιβλίο ήταν κάτι που γεννήθηκε στην πορεία της ζωής του, ακόμη όμως κι από τα παιδικά του χρόνια το είχε προαισθανθεί πως κάποτε θα γινόταν συγγραφέας.
Βασικό ρόλο έπαιξε και η επιρροή του αδερφού του ο οποίος τον έβαλε στην μοντέρνα λογοτεχνία. Ο ίδιος όμως προτίμησε να ασχοληθεί με την ιστορική έρευνα.
Απο μικρός έκανε βόλτες στον ιστορικό αυτό δρόμο και δεν υπήρχε περίπτωση να περάσει από εκεί και να μην κάνει μία βόλτα μέσα στην όαση του κέντρου, τον Εθνικό Κήπο. Κάπου εκεί του ήρθε η ιδέα να μελετήσει και να συντάξει το βιβλίο αυτό.
Τον ρωτήσαμε ποια είναι η αγαπημένη του γειτονιά στην Αθήνα κι εκείνος απάντησε πως πλέον τα πραγματα και οι καταστάσεις έχουν αλλάξει κατά πολύ οπότε θα ήταν πολύ δύσκολο να δώσει απάντηση. Σίγουρα όμως θυμάται την πρώτη του γειτονιά του Αγίου Παύλου και του Μεταξουργείου, εκεί που μεγάλωσε. Νιώθει όμως πως κάτι λείπει από την Αθήνα, κάτι από το παρελθόν.
Η μέρα που θυμάται πιο πολύ ήταν η ημέρα που απλευθερώθηκε η Αθήνα από τους Γερμανούς. Κατέβηκε στην Ομόνοια μαζί με χιλιάδες άλλους ανθρώπους. Εκείνη τη στιγμή δεν θα την ξεχάσει ποτέ.
Το βιβλίο είναι μία προσπάθεια χρόνων, γεμάτο με αρχειακές φωτογραφίες που δεν τις βρίσκει κανείς εύκολα. Πραγματικά αξίζει κανείς να το διαβάσει και να εμπλουτίσει τις γνώσεις του πάνω σε αυτόν τον ιστορικό δρόμο.