ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Από την Οδύσσεια του Διαστήματος στο Λος Άντζελες, ένα υπνοδωμάτιο για αστρικά ταξίδια

Από την Οδύσσεια του Διαστήματος στο Λος Άντζελες, ένα υπνοδωμάτιο για αστρικά ταξίδια

Ένα από τα δωμάτια που έχουν περάσει στην ιστορία του κινηματογράφου για την ατμόσφαιρα και όλα όσα έγιναν μέσα σε αυτό, το αντίγραφο της κρεβατοκάμαρας από το αριστούργημα της επιστημονικής φαντασίας "2001: Οδύσσεια του Διαστήματος" μας περιμένει στο "14ο εργοστάσιο" του Λος Άντζελες.

Εκεί η έμπνευση του Σάιμον Μπιρτς, του Βρετανού καλλιτέχνη μας προκαλεί σε μια πολυεπίπεδη και πολύπλευρη (καλλιτεχνική) εμπειρία στημένο σε μια άδεια βιομηχανική αποθήκη στα περίχωρα του Λος Άντζελες.

Το "14ο Εργοστάσιο" αποτελείται από 14 χώρους, οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους με βίντεο, εγκαταστάσεις, γλυπτά, πίνακες ζωγραφικής, περφόρμανς. Σε αυτό συνεργάζονται πλειάδα καλλιτεχνών σε μια αφήγηση η οποία ξετυλίγεται, καθώς οι επισκέπτες διασχίζουν το χώρο.

Το υπνοδωμάτιο από την ιστορική ταινία του Κιούμπρικ "2001: Οδύσσεια του Διαστήματος" έχει στηθεί σε έναν από τους 14 χώρους με την επωνυμία "The Barmecide Feast" και πρόκειται για πιστό αντίγραφο του χώρου που απαθανάτισε με το φακό του ο μεγάλος σκηνοθέτης και κινηματογραφιστής.

Για να κάνει την έμπνευση του πραγματικότητα ο Μπιρτς συνεργάστηκε με το στούντιο αρχιτεκτονικής και ντιζάιν KplusK με έδρα στο Χονγκ Κονγκ ώστε να δημιουργήσουν ακριβή αντίγραφα όλων των λεπτομερειών του υπνοδωματίου.

Το δωμάτιο είναι διακοσμημένο στο ίδιο ύφος με την εμβληματική σκηνή της ταινίας επιστημονικής φαντασίας, τη στιγμή που ο αστροναύτης Ντέιβιντ Μπάουμαν έρχεται αντιμέτωπος με αυτόν τον χώρο που προκαλεί ανησυχία. Λουσμένο σε λευκό φως, με πίνακες και γλυπτά της αναγέννησης παντού και τα πλακάκια φωτεινά το "14ο Εργοστάσιο" μας καλεί σε ένα ταξίδι στο χρόνο.