ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το αφήγημα Τατάρ για το Ψευδοκράτος και η στήριξη της ΕΕ στην Κύπρο

Το αφήγημα Τατάρ για το Ψευδοκράτος και η στήριξη της ΕΕ στην Κύπρο

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ

ΑΠΕ - ΜΠΕ / EPA/IAKOVOS HATZISTAVROU

Ο ηγέτης του Ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ επιμένει στο αφήγημα της κυριαρχικής ισότητας απορρίπτοντας το ομοσπονδιακό πλαίσιο, επαναλαμβάνοντας και τη θέση της Άγκυρας για δύο ξεχωριστά κράτη.

Ο Τατάρ έχει ξεκινήσει μία άτυπη περιοδεία στο πλαίσιο της τουρκικής αξίωσης για αναγνώριση του Ψευδροκράτους. Μετά τις Βρυξέλλες βρέθηκε στην Πολωνία όπου πραγματοποίησε μία σειρά επαφών με Τούρκους και Τουρκοκύπριους επιχειρηματίες και Πολωνούς δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Κίπρις» , συμμετείχε σε δεξίωση στην τουρκική πρεσβεία, όπου συναντήθηκε με τον πρέσβη Ραούφ Αλπ Ντενκτάς καλώντας τους επιχειρηματίες να επενδύσουν στα κατεχόμενα, ενώ για μία ακόμη φορά έριξε στο τραπέζι τη λύση των δύο κρατών χαρακτηρίζοντάς την «ρεαλιστική και βιώσιμη».

Παράλληλα, ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις για ομοσπονδιακή λύση έχουν «εξαντληθεί» κατηγορώντας την ελληνοκυπριακή πλευρά για «απομόνωση» των Τουρκοκυπρίων.

Η πενταμερής συνάντησης για το Κυπριακό

Την ίδια ώρα, η κλεψύδρα αδειάζει για την πενταμερή συνάντηση που προέκυψε μετά το άτυπο δείπνο στη Νέα Υόρκη ανάμεσα στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη και τον ηγέτη του Ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ. Σύμφωνα με πληροφορίες θα συμμετέχουν η Κύπρος, το Ψευδοκράτος, η Ελλάδα, η Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μια στρατηγική συμφωνία είναι ο στόχος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες ο οποίος έχει καταγράψει τις θέσεις όλων των μερών με τον ίδιο να επιζητεί τα εμπλεκόμενα μέρη να μπουν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.

Από την πλευρά της Λευκωσίας , ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης μιλώντας στον Economist (21/11), έκανε λόγο για «μια ανεξάρτητη επανενωμένη Κύπρο, ικανή να διατηρήσει και να ενισχύσει τον ρόλο της στην περιοχή».

Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος σχολίασε (Sigma live) την κινητικότητα γύρω από το Κυπριακό αναφέροντας ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας «έχει τη δική του φιλοσοφία και θέλει να φαίνεται στους ξένους ότι είμαστε διαλλακτικοί. Αλλά η αδιαλλαξία της Τουρκίας μας επιτρέπει να είμαστε διαλλακτικοί. Το είπα στον Πρόεδρο, ανταλλάζουμε ελεύθερα απόψεις».

Ευρωπαϊκό το μέλλον της Κύπρου

Τη ξεκάθαρη και «συνεπή» θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επικοινώνησε ο Μαργαρίτης Σχοινάς στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη συζήτηση για την παράνομη μονομερή διακήρυξη ανεξαρτησίας της αποσχιστικής οντότητας στην Κύπρο, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας (25/11).

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε κατά την παρέμβασή του πώς «αναγνωρίζουμε την Κυπριακή Δημοκρατία ως τη μόνη νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου και καταδικάζουμε κάθε παραβίαση της εδαφικής της ακεραιότητας».

Υπογράμμισε ακόμη πως η διευθέτηση του εν λόγω ζητήματος θα πρέπει να βασίζεται στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, στις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς έκανε λόγο για μία δίκαιη, συνολική και βιώσιμη διευθέτηση στην Κύπρο το συντομότερο δυνατόν, τονίζοντας πώς θα ήταν ιδιαίτερα επωφελής όχι μόνον για την Κύπρο και τους πολίτες της, αλλά και για την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Επιπρόσθετα, κατέληξε ότι «το μέλλον της Κύπρου δεν μπορεί παρά να είναι ευρωπαϊκό».

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε πώς το ευαίσθητο θέμα του Κυπριακού αποτελεί καίριο μέλημα για την ΕΕ, υπενθυμίζοντας ότι οι Βρυξέλλες υποστήριξαν το έργο της προσωπικής απεσταλμένης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο.

Παρά τις αντιδράσεις από την πλευρά της Τουρκίας, η Ευρωπαϊκή ‘Ενωση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη συνέχιση και την πρόοδο των συνομιλιών, αποτυπώνοντας ξεκάθαρα τη διασύνδεση του Κυπριακού με τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Τσιόδρας, μιλώντας στην ολομέλεια, τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει δράση και να καταδικάσει την τουρκική κατοχή στην Κύπρο. Παράλληλα υπογράμμισε ότι η παραβίαση των διεθνών κανόνων και η νομιμοποίηση της αποσχιστικής οντότητας δεν μπορούν να συνεχιστούν, καταλήγοντας ότι «η Ευρώπη οφείλει να δείξει αλληλεγγύη και να υποστηρίξει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου».