ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κι όμως τα ηλεκτρονικά απόβλητα μετατρέπονται σε χρυσό - Πώς τα κατάφερε ερευνητική ομάδα

Κι όμως τα ηλεκτρονικά απόβλητα μετατρέπονται σε χρυσό - Πώς τα κατάφερε ερευνητική ομάδα
UNSPLASH

Μία εξαιρετικά καινοτόμα μέθοδο εξαγωγής χρυσού από τα ηλεκτρονικά απόβλητα ανέπτυξε μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Κόρνελ, καταφέρνοντας μάλιστα να τα αξιοποιήσουν ως καταλύτη για την μετατροπή του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) σε χρήσιμα οργανικά υλικά.

Αυτή η καινοτόμος μέθοδος θα μπορούσε να προσφέρει μια βιώσιμη λύση για τα 50 εκατομμύρια τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων που παράγονται κάθε χρόνο, από τα οποία μόνο το 20% ανακυκλώνεται.

Μιλώντας για τα περιβαλλοντικά και πρακτικά οφέλη αυτής της διαδικασίας, ο μεταδιδακτορικός ερευνητής στο εργαστήριο του καθηγητή Αλιζέρα Αμπασπουράντ, Αμίν Ζαντεναζάρι σημείωσε πως το εργαστήριο δημιούργησε δύο ειδικά υλικά (VCOFs) που μπορούν να απορροφήσουν αποτελεσματικά τον χρυσό από τις πλακέτες των κυκλωμάτων.

Ένα από αυτά τα υλικά κατάφερε να δεσμεύσει το 99,9% του χρυσού, χωρίς να επηρεάζει άλλα μέταλλα όπως το νικέλιο και ο χαλκός.

«Μπορούμε ακολούθως να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα υλικά για να μετατρέψουμε το διοξείδιο του άνθρακα σε χρήσιμες χημικές ουσίες» εξήγησε ο Ζαντεναζάρι.

«Αυτό όχι μόνο μειώνει την ανάγκη διάθεσης αποβλήτων, αλλά προσφέρει και εξαιρετικά περιβαλλοντικά οφέλη».

Οικολογικές τεχνικές εξόρυξης χρυσού

Όπως ανέλυσε τα ηλεκτρονικά απόβλητα είναι μια σημαντική πηγή χρυσού. Υπολογίζεται ότι ένας τόνος απόβλητων περιέχει 10 φορές περισσότερο χρυσό από έναν τόνο μεταλλεύματος. Εξαιτίας της αυξανόμενης παραγωγής αποβλήτων, είναι σημαντικό να βρεθούν τρόποι ανάκτησης του χρυσού.

Οι παραδοσιακές μέθοδοι εξόρυξης χρυσού χρησιμοποιούν επικίνδυνες χημικές ουσίες, όπως το κυάνιο. Η μέθοδος του εργαστηρίου χρησιμοποιεί μια πιο ασφαλή τεχνική με χημική προσρόφηση, χωρίς να απαιτούνται επικίνδυνες ουσίες.

Τα πλεονεκτήματα των νέων υλικών

Τα ομοιοπολικά οργανικά πλαίσια (COFs) είναι πορώδη υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάφορους σκοπούς, όπως η αποθήκευση ενέργειας και η χημική ανίχνευση. Το εργαστήριο δημιούργησε δύο από αυτά χρησιμοποιώντας ειδικά χημικά στοιχεία, και το ένα από αυτά είχε πολύ καλή απόδοση απορρόφησης χρυσού.

Το συγκεκριμένο οργανικό πλαίσιο άντεξε 16 πλύσεις και επαναχρησιμοποίησεις με μικρή απώλεια αποτελεσματικότητας. Επιπλέον, μετέτρεψε το CO2 σε οργανική ύλη.

Άλλες μέθοδοι ανάκτησης χρυσού από ηλεκτρονικά απόβλητα συνήθως δεν είναι τόσο αποτελεσματικές.

«Είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να ανακτούμε τον χρυσό με ασφαλή και επιλεκτικό τρόπο» κατέληξε ο Αμπασπουράντ στο scitechdaily.