ΜΟΔΑ

Αειφορία με στιλ: για το Μιλάνο η πράσινη μόδα δεν είναι trend, είναι ουσία

Αειφορία με στιλ: για το Μιλάνο η πράσινη μόδα δεν είναι trend, είναι ουσία

Από το Μιλάνο στο Λονδίνο και από εκεί στις ντουλάπες όλου του κόσμου, η πράσινη μόδα είναι η τάση που ευσυνείδητου εραστή του στιλ. Ως τέτοια χαιρετίζεται ξανά στο κλείσιμο της Εβδομάδας Μόδας στο Μιλάνο που έριξε αυλαία με τον πλέον βιώσιμο επίλογο επενδύοντας  στην αειφορία. Καθώς η περιβαλλοντική κρίση βρυχάται η ιταλική μόδα θέλει να δείξει ότι ενδιαφέρεται για τον πλανήτη έχοντας συμμάχους της την αφρόκρεμα του Χόλιγουντ, τους σχεδιαστές και τα top models του χθες και του αύριο για ένα ουσιαστικά ευγενές στιλ.

Η Κέιτ Μπλάνσετ, η Τζούλιαν Μουρ και ο Κόλιν Φερθ συγκεντρώθηκαν στο "πράσινο χαλί", στην εκδήλωση χθες βράδυ στη Σκάλα του Μιλάνου με την οποία έκλεισε η Εβδομάδα Μόδας. Στόχος της εκδήλωσης ήταν να προτρέψει για μεγαλύτερη αειφορία στην παγκόσμια βιομηχανία της μόδας.

Η "Πράσινη" Εβδομάδα Μόδας στην Ιταλία ακολούθησε την Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου, η οποία για πρώτη φορά ήταν απαλλαγμένη από γούνα.

Οι εταιρίες ένδυσης και υπόδησης έχουν αρχίσει να προσέχουν ιδιαίτερα τις συνέπειες της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας στο περιβάλλον καθώς και τις μεθόδους παραγωγής τους, καθώς οι καταναλωτές ευαισθητοποιούνται ολοένα και περισσότερο οικολογικά ως προς τις επιλογές τους.

Συνολικά 13 βραβεία δόθηκαν κατά τη διοργάνωση "Green Carpet fashion Awards" που πραγματοποιήθηκε για δεύτερη χρονιά.

Ο θεσμός υποστηρίζεται από την Εθνική Ένωση Μόδας της Ιταλίας (CNMI) και τη συμβουλευτική εταιρία για την αειφορία Eco-Age που ιδρύθηκε και διευθύνεται από την Ιταλίδα Λίβια Φερθ, τη σύζυγό του Κόλιν Φερθ, η οποία είναι κινηματογραφική παραγωγός.

https://www.instagram.com/p/BoG66pZhV_B

"Η μόδα μπορεί να είναι πολύ όμορφη και επικερδής, αλλά είναι σημαντικό για μένα να βρίσκομαι εδώ για έναν πραγματικό σκοπό", δήλωσε το μοντέλο από την Αυστραλία, η 54χρονη Ελ ΜακΦέρσον.

Ανάμεσα στους νικητές των βραβείων, που ανταμείφθηκαν για τη δέσμευσή τους στην αειφορία και την επένδυσή τους στην αλλαγή, ήταν η ΜακΦέρσον και οι υποδηματοποιοί του ιταλικού οίκου Salvatore Ferragamo SpA αλλά και η ακτιβίστρια και μοντέλο Κάμερον Ράσελ.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Μόδας της Ιταλίας (CNMI) Κάρλο Καπάσα δήλωσε ότι η περιβαλλοντική βιωσιμότητα δεν εξαρτάται μόνο από την κατάργηση της γούνας, αλλά και από την αναβάθμιση των κανόνων για τη χρήση χημικών, την ανακύκλωση, των μεθόδων παραγωγής και των εργασιακών συνθηκών.

"Η αειφορία είναι τόσο σημαντική όσο και το μέλλον. Υπάρχει μόνο ένας δρόμος για να πάμε μπροστά", είπε η Λίβια Φερθ τονίζοντας ότι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη μόδα θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι η αειφορία να αποφέρει έσοδα μακροπρόθεσμα.

https://www.instagram.com/p/BoGp41ABmZg

Φτηνός αντίλογος

Από την άλλη φίρμες, παραγωγοί, σχεδιαστές και ειδικοί στη βιομηχανία της μόδας συμφωνούν ότι η διαδικασία είναι αρχικά δαπανηρή και αρκετά χρονοβόρα.

"Από κάπου πρέπει να αρχίσεις... είναι κάτι που μπορεί να κρατήσει χρόνια, δεν μπορείς να αλλάξεις μέσα σε μια νύχτα, αλλά πρέπει να αρχίσεις, να έχει θάρρος και όραμα", είπε η Λίβια Φερθ.

Για τη Φέρθ αυτή θέλει να είναι μόνο η αρχή σε μια γιορτή της πράσινης, οικολογικά φιλικής μόδας στην οποία καλεί να συμμετέχει η αφρόκρεμα της Ιταλικής μόδας που κάνει βήματα για να βελτιώσουν τις συνθήκες και τις πρώτες ύλες των προϊόντων τους.

"Το ότι παρευρέθησαν τόσοι άνθρωποι για έμενα είναι πολύ σηματικό" έλεγε η Φερθ στην πρώτη εκδήλωση, κάποιους μήνες πριν. "Είμαστε ακόμα στην αρχή ένος κινήματος μόδας. Έχουμε πολλά βήματα να κάνουμε αλλά όλοι μαζί έχουμε κοινό στόχο η βιομηχανία της μόδας να λειτουργήσει καλύτερα και να βελτιωθεί" τόνισε.

Και η Ζιζέλ μια Αμαζόνα για την αειφορία

"Πραγματικά νιώθω λες και αυτή είναι απλά η αρχή μιας νέας εποχής" δήλωσε η Ζιζέλ Μπούντχεν η οποία τιμήθηκε πέρσι με το πρώτο επίσημο βραβείο "Eco Laureate" .

"Οφείλουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις εκδηλώσεις για να ενθαρρύνουμε τους επαγγελματίες αλλά και το κοινό της μόδας στην προσπάθεια τους να αγαπήσουν την πράσινη μόδα" είπε ντυμένη από τον οίκο Stella McCartney. Η δημιουργία της ήταν κατασκευασμένη από βισκόζη από αποδεδειγμένα βιώσιμα δάση της Σουηδίας.

https://www.instagram.com/p/Bn9sDf2AWcK

"Είμαι φανατικά υπέρ της βιώσιμης μόδας. Είναι πολύ σημαντικό η βιομηχανία της μόδας που επηρεάζει τον κόσμο τόσο πολύ να γίνει περισσότερο βιώσιμη και αγαπώ την Στέλλα Μακάρτνεϊ γιατί προσπαθεί να κάνει αυτό ακριβώς. Της ζήτησα να μου ετοιμάσει ένα φόρεμα από βιώσιμα υλικά για το Met Ball και εκείνη μου έφτιαξε δύο. Δεν είναι πράσινο μόνο στην όψη. Είναι και οικολογικό. Είναι αυτό ακριβώς που χρειάζομαι" είπε η Αμαζόνα του modeling και περιβαλλοντική ακτιβίστρια με στιλ.

Βιώσιμη ναι, ακαλαίσθητη όχι

Και μετά το Μιλάνο ακολούθησε το Λονδίνο. Tο British Fashion Council (Βρετανικό Συμβούλιο Mόδας) τίμησε την προσήλωση της κόρης του Πολ Μακάρτνεϊ, τη Στέλα Μακάρτνεϊ στην προάσπιση της βιωσιμότητας και των δικαιωμάτων των ζώων.

Η Βρετανίδα σχεδιάστρια μόδας είναι η πρώτη σχεδιάστρια μόδας που απολαμβάνει την Ειδική Τιμητική Διάκριση για την Καινοτομία στα φετινά Fashion Awards (Βραβείων Μόδας).

Συγκεκριμένα, με το βραβείο τιμάται η καινοτόμος χρήση υλικών από σχεδιαστές μόδας και η δέσμευσή τους να ευαισθητοποιούν σε περιβαλλοντικά ζητήματα.

"Αυτό που με κάνει ιδιαίτερα περήφανη είναι ότι πρόκειται για ένα νέο βραβείο που εισάγεται στα Fashion Awards, μία τιμητική διάκριση σε αναγνώριση της καινοτομίας. Ελπίζω ότι ως η πρώτη βραβευθείσα, θα μπορέσω να εμπνεύσω άλλους οίκους μόδας να ακολουθήσουν το παράδειγμά μου και να κάνουν αυτό, το βραβείο με το υψηλότερο κύρος" αναφέρει σε δήλωσή της.

Η Νάταλι Μάσενε, πρόεδρος του Βρετανικού Συμβουλίου Μόδας, που εργάζεται για την ανανέωση της εικόνας των Fashion Awards στη Βρετανία και δίνει στο γεγονός διεθνή εμβέλεια χαρακτήρισε τη Στέλα ΜακΚάρτνεϊ "πρωτοπόρο της μόδας".

Η ΜακΚάρτνεϊ χρησιμοποιεί στις συλλογές της υλικά όπως το vegan δέρμα, το οργανικό βαμβάκι και το αναγεννημένο κασμίρ και είναι επικεφαλής πολλών συνεργατικών πρωτοβουλιών που αγκαλιάζουν την έννοια της κυκλικής οικονομίας.