ΣΠΟΡ

Έφεση για την αφαίρεση του Ολυμπιακού μεταλλίου ασκεί η Αμερικανή Τζόρνταν Τσάιλς

Η Αμερικανίδα πρωταθλήτρια Τζόρνταν Τσάιλς με τα δυο Ολυμπιακά μετάλλια, εκ των οποίων το ένα θα πρέπει να επιστραφεί

AP Photo/Charlie Riedel

Έφεση κατά της «άδικης», όπως την χαρακτηρίζει, απόφασης να της αφαιρεθεί το Ολυμπιακό μετάλλιο άσκησε η Αμερική αθλήτρια Τζόρνταν Τσάιλς. 

Την προσφυγή στη δικαιοσύνη γνωστοποίησαν οι δικηγόροι της αθλήτριας των ΗΠΑ.

Θυμίζουμε ότι το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS) αποφάσισε μέσα στον Αύγουστο να αφαιρέσει το χάλκινο μετάλλιο από την Τσάιλς - το πρώτο της ατομικό ολυμπιακό μετάλλιο - καθώς η Ρουμανική ομάδα αμφισβήτησε την βαθμολογία στις ασκήσεις εδάφους με αποτέλεσμα το CAS να αναθεωρήσει την απόφασή του και να δώσει τελικά το μετάλλιο στη Ρουμάνα αθλήτρια Άννα Μπαρμπόσου.

Η Τσάιλς προσέφυγε στο Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Ελβετίας, κατά της παραπάνω απόφασης.

«Από την αρχή μέχρι το τέλος, οι διαδικασίες που οδήγησαν στην απόφαση της επιτροπής του CAS ήταν θεμελιωδώς άδικες και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι κατέληξαν σε μια άδικη απόφαση», ανέφεραν οι δικηγόροι της Τσάιλς σε σχετικό δελτίο τύπου που εξέδωσαν.

Οι δικηγόροι της υποστηρίζουν ότι το CAS παραβίασε το «δικαίωμα ακρόασης» της Τσάιλς «αρνούμενο να εξετάσει τα αποδεικτικά βίντεο που έδειχναν ότι η ένστασή της υποβλήθηκε εγκαίρως» και ότι η Τσάιλς δεν ενημερώθηκε σωστά ότι ο Πρόεδρος της επιτροπής CAS είχε πιθανόν αντικρουόμενα συμφέροντα.

«Οι εκκλήσεις της Τζόρνταν Τσάιλς θέτουν στη διεθνή κοινότητα ένα εύκολο νομικό ερώτημα - θα μείνουν όλοι άπραγοι, ενώ θα αφαιρεθεί το μετάλλιο από μια Ολυμπιονίκη που έχει κάνει μόνο το σωστό, σε μια ad-hoc διαδικασία; Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση θα πρέπει να είναι όχι», είπε ο Maurice M. Suh, σύμβουλος της Τσάιλς.

Το CAS δεν σχολίασε στο CNNi, καθώς δεν έχει ακόμη ενημερωθεί για την προσφυγή στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Δικαστήριο.

Η Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή Επιτροπή των Ηνωμένων Πολιτειών (USOPC) δήλωσε ότι είναι αποφασισμένη να δει τη Τσάιλς να λαμβάνει την αναγνώριση που της αξίζει.

«Λόγω των κατάφωρων λάθος χειρισμών του CAS, που παράβλεψε σαφείς αποδείξεις για τη νόμιμη νίκη της Τζόρνταν, είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι θα λάβει την αναγνώριση που της αξίζει. Η δέσμευσή μας για την αλήθεια σε αυτό το θέμα παραμένει σταθερή», δήλωσε η USOPC στο CNNi τη Δευτέρα.

Η USA Gymnastics (USAG) είπε στο CNN ότι δεν εμπλέκεται άμεσα στην προσφυγή σε αυτό το στάδιο, αλλά υποστηρίζει την Τσάιλς και την ομάδα της.

«Η USAG συντονίζεται στενά με την Τζόρνταν και τη νομική της ομάδα και θα υποβάλει υποστηρικτικές υποθέσεις στο δικαστήριο για τη συνεχή επιδίωξη της δικαιοσύνης», ανέφερε το σώμα.

Με πληροφορίες από: Jordan Chiles appeals ‘unfair’ decision that cost her Olympic bronze medal, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης