ΣΠΟΡ

Γιατί αφαιρέθηκε το χάλκινο μετάλλιο από την Αμερικανίδα Τσάιλς

Γιατί αφαιρέθηκε το χάλκινο μετάλλιο από την Αμερικανίδα Τσάιλς

Η Τζόρνταν Τσάιλς

AP Photo/Charlie Riedel

Το... δραματικό τέλος του διαγωνισμού που χάρισε στην Αμερικανίδα Τζόρνταν Τσάιλς το χάλκινο μετάλλιο στον αγώνα ενόργανης γυμναστικής γυναικών στις ασκήσεις εδάφους, ανατρέπει τη νίκη της αθλήτριας.

Μετά την βαθμολόγηση της ρουτίνας των αθλητριών, η Ρουμάνα Άνα Μπαρμπόσου προσέφυγε κατά του αποτελέσματος που τελικά έλαβε η Τσάιλς.

Η Μπαρμπόσου εκτίμησε πως εκείνη ήταν που θα κατακτούσε την τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο, καθώς είχε συγκεντρώσει βαθμολογία 13.700. Η αρχική βαθμολογία που είχε λάβει η Τσάιλς από την άλλη ήταν 13.666. Οι προπονητές της Αμερικανίδας, όμως, αμφισβήτησαν τη βαθμολογία για το επίπεδο δυσκολίας της ρουτίνας, και έτσι έλαβε επιπλέον πόντους 0,1 στη βαθμολογία της. Κάπως έτσι «σκαρφάλωσε» στην τρίτη θέση, πίσω από την χρυσή Ολυμπιονίκη Ρεμπέκα Αντρέιντ και την Σιμόν Μπάιλς.

Ωστόσο, το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS) έκρινε ότι η επαναβαθμολόγηση της ρουτίνας της Τσάιλς «έγινε μετά τη λήξη της προθεσμίας του ενός λεπτού» που ορίζεται στους κανονισμούς και «αποφασίστηκε ότι δεν μπορεί να προσμετρηθεί στο αποτέλεσμα». Έτσι, η Ρουμάνα Άνα Μπαρμπόσου, θα ανέβει στην τρίτη θέση.

Το δικαστήριο πρόσθεσε ότι η Διεθνής Ομοσπονδία Γυμναστικής (FIG) θα καθορίσει την κατάταξη του τελικού, σύμφωνα με το CNNi.

«Επιθέσεις στην Τσάιλς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης»

Σε κοινή δήλωση, η USA Gymnastics και η Ολυμπιακή & Παραολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ δήλωσαν ότι ήταν «συντετριμμένοι» από την απόφαση και ότι η επαναβαθμολόγηση της ρουτίνας της Τσάιλς «κατατέθηκε καλή τη πίστη και, πιστεύαμε, σύμφωνα με τους κανόνες της FIG».

Πρόσθεσαν ότι η Τσάιλς βρίσκεται αντιμέτωπη με «συνεχείς, εντελώς αβάσιμες και εξαιρετικά βλαβερές επιθέσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», τις οποίες καταδίκασαν.

Η άρνηση του Ρουμάνου πρωθυπουργού να παραστεί στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών

Η Ρουμανική Γυμναστική Ομοσπονδία χαρακτήρισε «κωμικοτραγική» την κατάσταση και έδωσε «συγχαρητήρια και στις δύο αθλήτριές μας για το ιδιαίτερο αποτέλεσμα που πέτυχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού».

Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός της Ρουμανίας Μαρσέλ Τσιολάκου είχε αρνηθεί να παραστεί στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον αποτέλεσμα.

Έκανε λόγο επίσης για «άδικη αντιμετώπιση» των Ρουμάνων αθλητριών από τους κριτές.

«Είναι απαράδεκτο, σε έναν διαγωνισμό τέτοιου μεγέθους, ο οποίος προωθεί αξίες όπως ο σεβασμός, η κατανόηση και η αριστεία, ένα κορίτσι που είχε κερδίσει ειλικρινά το μετάλλιό της να στερείται το αποτέλεσμα της δουλειάς της για τέσσερα χρόνια. Δεν μπορούσα να κοιτάω τα δάκρυά της και να δεχτώ ότι κάτι τέτοιο είναι απολύτως φυσιολογικό».

Δριμύ κατηγορώ στη διοργάνωση

Συμπλήρωσε, μάλιστα πως «το γεγονός ότι εκατοντάδες εκατομμύρια τηλεθεατές από όλο τον κόσμο ήταν, όπως εμείς οι Ρουμάνοι, σοκαρισμένοι από αυτό το σκηνικό, δείχνει ότι κάπου, στο σύστημα διοργάνωσης αυτού του διαγωνισμού, κάτι δεν πάει καλά».

Η Τσάιλς, από την πλευρά της, σε ιστορία της στο Instagram, έγραψε πως θα αποσυρθεί από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την ψυχική της υγεία.

Δεν είναι σαφές ακόμη τι σημαίνει η απόφαση αυτή αυτό για το χάλκινο μετάλλιο που απονεμήθηκε στην Τσάιλς.

CNNi / Issy Ronald, Jacob Lev and Dan Moriarty: American gymnast Jordan Chiles’ bronze medal in floor exercise in doubt after CAS ruling