ΠΡΟΣΩΠΑ

Ο πρώην κομάντο που μαθαίνει προγραμματισμό στους πρόσφυγες

Ο πρώην κομάντο που μαθαίνει προγραμματισμό στους πρόσφυγες
Ashoka

Η θητεία του στον στρατό, παρά το γεγονός ότι ήταν στους καταδρομείς, ήταν σύντομη κι όχι επιτυχημένη. Ακολούθησαν 15 χρόνια καριέρας στη διαφήμιση, μέχρι το 2013, όταν ο Φρεντερίκ Μπαρντό δημιούργησε την νεοφυή Simplon.co.

Στόχος του ήταν να εκπαιδεύσει άνεργους και πρόσφυγες στα φτωχά πρόαστια του Παρισιού στον προγραμματισμό και μετά να τους βρει δουλειά.

Ο Μπαρντό βρέθηκε στη χώρα μας, για το πρώτο Ashoka Talks στον ελληνικό χώρο, στο Innovathens. Mίλησε στο CNN Greece για το startup του, την πορεία του, τις δυσκολίες και την επιτυχία. «Η Simplon.co είναι μία κοινωνική επιχείρηση που αντιμετωπίζει το ζήτημα της ανεπάρκειας των ψηφιακών δεξιοτήτων. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη γνώσεων στον τομέα της πληροφορικής, αλλά δεν υπάρχουν αρκετοί υποψήφιοι για να προσληφθούν. Αυτό είναι το πρώτο πρόβλημα. Το δεύτερο είναι ότι υπάρχουν μεγάλα ταλέντα, που δεν είχαν προνόμια και είναι άνεργοι. Η ιδέα της Simplon.co είναι να παντρέψει την ανάγκη για γνώσεις με τα προφίλ των ανθρώπων που είναι άνεργοι. Έτσι, λοιπόν, προτείναμε, δωρεάν εκπαιδευτικές συναντήσεις για νέους που δεν είχαν προνόμια, ανέργους, πρόσφυγες για να αποκτήσουν κάποιες δεξιότητες. Σε λίγους μήνες, με εντελώς δωρεάν μαθήματα, μπορεί να γίνουν προγραμματιστές, τεχνική υποστήριξη, υπεύθυνοι ψηφιακής ασφάλειας. Όλα αυτά που είναι πολύ απαραίτητα στις εταιρείες».

Η Simplon.co αποτελεί και μία απάντηση στο ζήτημα του προσδιορισμού ενός ενιαίου τρόπου, διεθνώς, ώστε να αναγνωρίζονται οι ψηφιακές δεξιότητες. Όπως τονίζει ο κ. Μπαρντό, «το πρόβλημα των ψηφιακών δεξιοτήτων είναι παγκόσμιο. Η τεχνολογία είναι παντού. Αν είσαι προγραμματιστής μπορείς να εργαστείς σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, επειδή όλες οι χώρες χρειάζονται προγραμματιστές. Και η γλώσσα που χρησιμοποιούν, είναι κοινή παντού. Η ανάγκη είναι παγκόσμια και οι δεξιότητες βασίζονται στην πράξη. Αν κάνεις πράγματα, μπορείς να τα παρουσιάσεις και αυτά αξιολογούνται. Όχι από τα διπλώματα... είναι θέμα πράξης. Τα πανεπιστήμια και οι σχολές προσθέτουν στην αγορά καλούς θεωρητικούς αλλά δεν είναι καλοί στις πράξεις. Οι εταιρείες χρειάζονται καλούς στην πράξη Βλέπουν τα πράγματα που έχεις κάνει και αν είναι σωστά, σε προσλαμβάνουν. Δεν είναι θέμα διπλώματος ή βιογραφικού. Για τους προγραμματιστές, to CV τους είναι το github».

simplon

Το εγχείρημα του πρώην κομάντο, στηρίζει και η Ε.Ε. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει την Simplon.co για συγκεκριμένους ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη: κάτω των 25 ετών, που δεν είχαν πρόσβαση, δεν βρίσκονταν στην εκπαίδευση. Είναι νέοι που παράτησαν το σχολείο, χωρίς να πάρουν κάποιο δίπλωμα. Είναι πολύ μεγάλο το πρόβλημα. Στη Γαλλία είναι 140.000 άνθρωποι κάθε χρόνο. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι 1-2 εκατομμύρια το χρόνο. Έχουμε, λοιπόν, κάποια οικονομική στήριξη από την Ε.Ε. για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και επίσης για τους πρόσφυγες».

Το ξεκίνημα της νεοφυούς επιχείρησης ήταν τοπικό. Στη συνέχεια απέκτησε διεθνή διάσταση: «ήταν πολύ τοπικό. Ξεκινήσαμε στα προάστια του Παρισιού, με μία σχολή στο Saint Dennis, μία από τις πιο φτωχές περιοχές, απαγορευμένη ζώνη, με ανεργία 40%. Στη συνέχεια ο κόσμος μας έπαιρνε τηλέφωνο και μας έλεγε θέλω κι εγώ μία τέτοια σχολή στην περιοχή μου και τους βοηθήσαμε να ξεκινήσουν νέες σχολές στην περιοχή τους. Τώρα έχουμε 35 σχολές σε 5 χώρες. Αλλά ήταν θέμα συγκυρίας κι ευκαιρίας, όχι σχεδιασμού».

Ποια είναι, όμως κατά την άποψή του τα στοιχεία που συνθέτουν ένα επιτυχημένο startup; «Νομίζω η ταχύτητα, η δυνατότητα να αλλάξεις το μοντέλο, τα στοιχεία του. Ένα startup δεν είναι απλώς μία εταιρεία, δεν έχει το ίδιο οικονομικό μοντέλο. Ένα startup αναζητά το οικονομικό μοντέλο, το οποίο να μπορεί να κλιμακωθεί. Πρέπει να μπορείς γρήγορα να αλλάζει θεώρηση, να μαθαίνεις, να αποτυγχάνεις».

Για τον Φρεντερίκ, οι δημιουργοί startups είναι κάτι σαν επαγγελματίες αθλητές. «Αυτό που λέω διαρκώς στους συνεργάτες μου είναι ότι είμαστε αθλητές υψηλού επιπέδου. Πρέπει να έχουμε καλό ύπνο, καλό φαγητό επειδή είμαστε διαρκώς υπό πίεση. Να υπάρχει ένα καλό περιβάλλον με την οικογένεια, τη σχέση μας. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να είμαστε παραγωγικοί. Θα υπάρχει πίεση, αποτυχία και ψυχολογικά είναι πολύ σημαντικό να είμαστε σε καλή φόρμα. Και να μην φοβόμαστε το ρίσκο, επειδή είναι πραγματικά τρομακτικό να μην έχεις επιχειρηματικό μοντέλο, να μην ξέρεις πώς θα είναι το αύριο. Είναι πραγματική πρόκληση, για αυτό πρέπει να είσαι ψύχραιμος».