ΚΟΣΜΟΣ

Πώς αλλάζει το σκηνικό η ίντριγκα στη σχέση Μπάιντεν-Ομπάμα - Ποιες γυναίκες θα νικούσαν τον Τραμπ

Πώς αλλάζει το σκηνικό η ίντριγκα στη σχέση Μπάιντεν-Ομπάμα - Ποιες γυναίκες θα νικούσαν τον Τραμπ

Μπάρακ Ομπάμα και Τζο Μπάιντεν

AP PHOTO

Πικραμένος εμφανίζεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, από την ανοικτή πλέον αμφισβήτηση στο πρόσωπό του αλλά και το έντονο πρέσινγκ που δέχεται για αποχώρηση από την προεδρική κούρσα, παρόλο που ίδιος εξακολουθεί να διαμηνύει ότι θα παραμείνει εντός, δείχνοντας ως «υπεύθυνο» μεταξύ άλλων και τον πρώην πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα.

Η μεγάλη λύπη και ο θυμός του προέδρου Μπάιντεν από τότε που οι Δημοκρατικοί τον πίεσαν να μην θέσει υποψηφιότητα το 2016 τροφοδοτεί την αποφασιστικότητά του να παραμείνει στην κούρσα το 2024, αναφέρει το πρακτορείο Axios, επικαλούμενο πρώην συνεργάτες του Μπάιντεν.

Άνθρωποι του προέδρου Μπάιντεν είπαν ότι πιστεύουν πως η πικρία του προς τον πρώην πρόεδρο Ομπάμα και τους Δημοκρατικούς του Κογκρέσου που τον «χτυπούν» τώρα, κάνει τον πρόεδρο πιο αποφασισμένο να συνεχίσει την εκστρατεία του, ακόμη και όταν κάποιοι από τους ίδιους τους συνεργάτες του πιστεύουν ότι η αποχώρηση είναι αναπόφευκτη.

Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι οι σύμβουλοι του Ομπάμα που πίεζαν τον Μπάιντεν να μην κατέβει υποψήφιος το 2016 και η δυσαρέσκεια του Μπάιντεν για το επεισόδιο αυτό έχει μειώσει την επιρροή του Ομπάμα στον Μπάιντεν, καθώς ο πρόεδρος εξετάζει την πορεία του προς το μέλλον, κατά τις ίδιες πληροφορίες.

Αν ο Ομπάμα πίεζε άμεσα τον Μπάιντεν να μην θέσει υποψηφιότητα αυτή τη φορά, οι σύμβουλοι του Μπάιντεν είπαν στο πρακτορείο Axios ότι αυτό θα μπορούσε να κάνει τον Μπάιντεν ακόμη πιο αποφασισμένο να παραμείνει υποψήφιος.

Όταν ο Τραμπ νίκησε την Κλίντον το 2016

Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ νίκησε τη Χίλαρι Κλίντον το 2016, ο Μπάιντεν αισθάνθηκε ένοχος που δεν έβαλε ο ίδιος υποψηφιότητα, όντας εξοργισμένος με τους ανθρώπους που τον πίεσαν να μην το κάνει. Πίστευε ότι θα μπορούσε να είχε νικήσει τον Τραμπ το 2016, σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες.

Ορισμένοι βοηθοί του Μπάιντεν βλέπουν παραλληλισμούς με τη σημερινή κατάσταση.
Ενώ ο Μπάιντεν μπορεί να υποκύψει στην έκτακτη πίεση του κόμματος, η δυσαρέσκειά του από το 2016 τροφοδοτεί την αποφασιστικότητά του να παραμείνει στην κούρσα, καθώς είναι πεπεισμένος ότι είναι ο πιο εκλέξιμος υποψήφιος έναντι του Τραμπ.

Η βασική ομάδα του Μπάιντεν συχνά συντονίζει τους σκεπτικιστές της μετά τη νίκη στο χρίσμα του 2020 και τις καλύτερες από τις αναμενόμενες ενδιάμεσες εκλογές του 2022, πολύ καλύτερα από ό,τι τα κατάφερε ο Ομπάμα στις πρώτες του ενδιάμεσες εκλογές, σημειώνουν.

Το παρασκήνιο στη σχέση Μπάιντεν - Ομπάμα

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ομπάμα δεν έχει στενές σχέσεις με τους περισσότερους από τον στενό κύκλο του Μπάιντεν, περιορίζοντας περαιτέρω την επιρροή του.

Ο ισχυρότερος δεσμός του είναι με τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Jeff Zients, ο οποίος έχει επιρροή αλλά δεν είναι προσωπικά τόσο κοντά με τον Μπάιντεν όσο άλλοι κορυφαίοι βοηθοί.

Ούτε ο Ομπάμα βρίσκεται σε συχνή επαφή με τον Μπάιντεν. Άλλωστε, ο πρόεδρος δήλωσε τη Δευτέρα στο NBC News ότι δεν είχε μιλήσει με τον πρώην πρόεδρο εδώ και «μερικές εβδομάδες».

Υπάρχει επίσης ένταση μεταξύ της Μισέλ Ομπάμα και της Πρώτης Οικογένειας σχετικά με τη μεταχείριση των Μπάιντεν στην πρώην σύζυγο του Χάντερ, Κάθλιν Μπουχλ - στενή φίλη της Μισέλ.

Οι παρελθοντικές δυσαρέσκειες παραμένουν στο μυαλό του Μπάιντεν

Τα μέλη της οικογένειας Μπάιντεν έχουν εκφράσει την επιφυλακτικότητά τους απέναντι σε ανθρώπους που τάχθηκαν στο πλευρό της Χίλαρι Κλίντον πριν ο Μπάιντεν αποφασίσει το 2015.

Όταν ο Ομπάμα και ο Μπάιντεν επικοινώνησαν στο τηλέφωνο μετά τη νίκη του Τραμπ το 2016, άτομο που γνώριζε την κλήση θυμήθηκε ότι τα σχόλια του Μπάιντεν δεν ήταν αξιοσημείωτα, αλλά το ύφος του ήταν του στυλ «στο είπα».

Επιπλέον, όταν ο Μπάιντεν «ζύγιζε» το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2015 αν θα θέσει υποψηφιότητα, είχε συναντήσεις με κορυφαία πολιτικά στελέχη του Ομπάμα - τον Ντέιβιντ Πλουφ, τον Ντέιβιντ Άξελροντ και τον Ντέιβιντ Σίμας.

Ενώ ο Μπάιντεν θα μπορούσε να κερδίσει τις εκλογές, όλοι τους είπαν στον τότε αντιπρόεδρο ότι η νίκη στις προκριματικές εκλογές ήταν μακρινή, δεδομένης της προχωρημένης ημερομηνίας και της δύναμης τόσο της Χίλαρι Κλίντον όσο και του γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς, σημειώνει το Axios.

Ο Μπάιντεν αισθάνεται ανταγωνιστικός με τον Ομπάμα και αυτό έχει επηρεάσει ορισμένες από τις σημαντικότερες αποφάσεις του, λένε οι συνεργάτες του.
Πίσω από κλειστές πόρτες, όταν μιλούσε για τα επιτεύγματά του, ο πρόεδρος είχε πει εκφράσεις τύπου «Ο Ομπάμα θα ζήλευε», λένε συνεργάτες του (αν και ο Λευκός Οίκος το έχει αρνηθεί).

Ο Τζο Σκάρμπορο του MSNBC, ο οποίος βρίσκεται κοντά στον πρόεδρο, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι «ο Τζο Μπάιντεν είναι βαθιά αγανακτισμένος για τη μεταχείρισή του όχι μόνο από το επιτελείο Ομπάμα, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο παραμερίστηκε για χάρη της Χίλαρι Κλίντον».

Ωστόσο, βοηθοί του Ομπάμα έχουν υποστηρίξει εδώ και καιρό ότι ο Ομπάμα συμβούλεψε απλώς τον Μπάιντεν το 2015, αλλά δεν τον έκανε στην άκρη.

Οι γυναίκες που θα νικούσαν τον Ντόναλντ Τραμπ

Σύμφωνα με δημοσκόπηση των Bendixen & Amandi, η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, η οποία δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των Δημοκρατικών που συνήθως προβάλλονται ως πιθανοί αντικαταστάτες του Τζο Μπάιντεν, θα κέρδιζε τον Ντόναλντ Τραμπ με ελαφρώς μεγαλύτερη διαφορά, 43% έναντι 41%.

Όταν η δημοσκόπηση εξέτασε τους αντικαταστάτες του Τζο Μπάιντεν με πιθανούς συνυποψήφιους, ένα ψηφοδέλτιο με τη Χίλαρι Κλίντον ως υποψήφια Πρόεδρο και την Κάμαλα Χάρις ως υποψήφια Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ ξεπέρασε όλα τα άλλα υποθετικά σενάρια αντικατάστασης του Τζο Μπάιντεν, αφού φαίνεται να επικρατούν του Ντόναλντ Τραμπ με 43% προς 40%.

Ακόμα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos, η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Μισέλ Ομπάμα, θα ξεπερνούσε επίσης κατά πολύ τις επιδόσεις της Χάρις, του Μπάιντεν και άλλων πιθανών αντικαταστατών έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς σύμφωνα με τα ευρήματα, φάνηκε να προηγείται του Ντόναλντ Τραμπ με 50% έναντι 39%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ