ΠΡΟΣΩΠΑ

Ένας λάτρης της Θεωρίας Παιγνίων στην Επιτροπή για το χρέος

Ένας λάτρης της Θεωρίας Παιγνίων στην Επιτροπή για το χρέος
Yale Website

Στη συμβουλευτική επιτροπή για το χρέος ως επικεφαλής φιγουράρει ο 60χρονος διακεκριμένος καθηγητής του πανεπιστημίου Yale, Τζον Τζεανακόπλος.

Ο θαυμαστής του Γιώργου Παπανδρέου ασχολείται εκτεταμένα με την θεωρία των παιγνίων και εργάζεται από το 1995 ως Management Director του αμερικανικού επενδυτικού fund Ellington Capital Management.

Έχει μάλιστα γράψει βιβλίο οικονομικών μαζί με τον πρώην σύμβουλο του Γιώργου Παπανδρέου επί των οικονομικών θεμάτων, Ηρακλή Πολεμαρχάκη.

O καθηγητής είναι προσωπική επιλογή του υπουργού των Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τον οποίο συναντήθηκε στην Αθήνα ενώ δεν αποκλείται το επόμενο διάστημα να συναντηθεί και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα.

Ο Έλληνας ομογενής σπούδασε μαθηματικά στο πανεπιστήμιο του Υale και εν συνεχεία έλαβε διδακτορικό τίτλο στα οικονομικά από το πανεπιστήμιο του Harvard.

Είναι επίσης συνιδρυτής του τμήματος ελληνικών σπουδών του Υale, ενώ έχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής και σε πανεπιστήμια, όπως το Berkeley, το Cambridge, το Harvard, το Stanford και το MIT.

Πρόκειται επί της ουσίας για οικονομολόγο που συνέβαλε με το έργο του τη μοντέρνα μακροοικονομική θεωρία με αναλυτές από όλο τον κόσμο να εκτιμούν ότι δεν αργεί η ώρα που θα λάβει βραβείο Νόμπελ για τη δουλειά του.

Τo Bloomberg μάλιστα σε άρθρο του τον συγκαταλέγει ανάμεσα στους πέντε οικονομολόγους που το αξίζουν, μαζί με τον Πολ Μίλγκρομ, τον Νομπουχίρο Κιγιοτάκι, τον Ρίτσαρντ Τάλερ και τον Ντέιβιντ Κάρντ.