Κοινή δήλωση Μακρόν - Μπάιντεν: Η εκεχειρία προστατεύει το Ισραήλ από την Χεζμπολάχ
Μια κατάπαυση του πυρός για τον τερματισμό των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου θα προστατεύσει το Ισραήλ από την απειλή της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια «διαρκή ηρεμία», σημειώνουν σε κοινή δήλωσή τους ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
«Η σημερινή απόφαση θα σταματήσει τις μάχες στον Λίβανο και θα εξασφαλίσει το Ισραήλ από την απειλή της Χεζμπολάχ και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν από τον Λίβανο», αναφέρουν οι δύο ηγέτες σε κοινή δήλωση, προσθέτοντας ότι η συμφωνία «θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την αποκατάσταση της διαρκούς ηρεμίας».
Οι ΗΠΑ και η Γαλλία θα εργαστούν «για να διασφαλίσουν ότι αυτή η συμφωνία θα εφαρμοστεί πλήρως» και θα ηγηθούν των διεθνών προσπαθειών για «οικοδόμηση ικανοτήτων» του λιβανικού στρατού, προσθέτουν.
Νωρίτερα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε πως είναι έτοιμος να εφαρμόσει τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, προειδοποιώντας πως θα απαντήσει σθεναρά σε οποιαδήποτε παραβίαση της συμφωνίας από τη Χεζμπολάχ.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε σήμερα τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ και προανήγγειλε νέα πρωτοβουλία για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.
Η συμφωνία εκεχειρίας, η οποία επιτεύχθηκε υπό την αιγίδα των ΗΠΑ και της Γαλλίας, πρόκειται να τεθεί σε ισχύ στις 4 τα ξημερώματα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδος), δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος από τον Λευκό Οίκο.
Παράλληλα, τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα ηγηθούν μιας νέας πρωτοβουλίας για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. «Τώρα η Χαμάς έχει μια επιλογή που πρέπει να κάνει. Η μόνη διέξοδος είναι να απελευθερώσει τους ομήρους, συμπεριλαμβανομένων αμερικανών πολιτών, που εξακολουθεί να κρατά και, στην πορεία, να μπει τέλος στις εχθροπραξίες, κάτι που θα καταστήσει εφικτή την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας» που εισέρχεται στη Λωρίδα της Γάζας, είπε ο Μπάιντεν.
«Τις επόμενες ημέρες, οι ΗΠΑ θα κάνουν άλλη μια προσπάθεια, (σε συνεργασία) με την Τουρκία, την Αίγυπτο, το Κατάρ, το Ισραήλ και άλλους, για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα. Με την απελευθέρωση των ομήρων και το τέλος του πολέμου χωρίς τη Χαμάς στην εξουσία (σ.σ. του παλαιστινιακού θύλακα), είναι εφικτό να συμβεί», συμπλήρωσε.