ΠΡΟΣΩΠΑ

Ελίσαμπεθ Χολμς: Έκανε το φόβο για τις σύριγγες, επιτυχημένη "συνταγή" χρήματος

Ελίσαμπεθ Χολμς: Έκανε το φόβο για τις σύριγγες, επιτυχημένη "συνταγή" χρήματος
Facebook Profile

Η απόφασή της να αφήσει τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ ώστε να επιχειρήσει να αλλάξει τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης την έκανε πέρα από ευτυχισμένη και... δισεκατομμυριούχο.

Η Ελίσαμπεθ Χολμς διακατεχόταν από μια έμφυτη φοβία για τις σύριγγες, γεγονός που πυροδότησε την επιθυμία της να αλλάξει την πολύπλοκη όπως θεωρούσε διαδικασία των παραδοσιακών εξετάσεων αίματος.

Άφησε τις σπουδές της και επένδυσε τα χρήματα των διδάκτρων της -κατόπιν της σύμφωνης γνώμης των γονέων της- για να αφοσιωθεί επί μια δεκαετία στην έρευνά της.

Ίδρυσε για αυτό το λόγο το 2003 και σε ηλικία 19 ετών ένα διαγνωστικό κέντρο, την Theranos, δίνοντας τη δυνατότητα στους Αμερικανούς να υποβάλλονται σε πλειάδα διαφορετικών αναλύσεων αίματος, σε κάθε περίπτωση δίχως την χρησιμοποίηση μεγάλων συριγγών.

Στο τέλος της διαδικασίες κατόρθωσε να αναπτύξει ένα νέο τρόπο διεξαγωγής των αναλύσεων αίματος, με μια μόνο σταγόνα αίματος να βγαίνει από ένα τσίμπημα και μόνο.

Η περιουσία της ανέρχεται σε 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Η εταιρεία της αξίζει 9 δισ. δολάρια και στη Χολμς ανήκει το 50% αυτής.

Ένας μάλιστα από τους καθηγητές της στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ εργάζεται τώρα στην εταιρεία της, ενώ στο διοικητικό συμβούλιο της Theranos δεν υπάρχει καμία γυναίκα.

Είναι η νεότερη αυτοδημιούργητη γυναίκα δισεκατομμυριούχος στη λίστα Forbes 400 του 2014. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι ερευνητικό άρθρο της Wall Street τον Οκτώβριο του 2015 μαζί με μια απροειδοποίητη επίσκεψη της Ένωσης Τροφόμων και Φαρμάκων της Αμερικής στην εταιρεία θέτουν ερωτηματικά γύρω από την εγκυρότητα της τεχνολογίας που χρησιμοποιεί.

"Αυτό που μετράει είναι πόσο καλοί είμαστε στο να κάνουμε τις ζωές των ανθρώπων καλύτερες. Γι' αυτό το κάνω αυτό. Γι' αυτό εργάζομαι με τον τρόπο που εργάζομαι. Και γι' αυτό αγαπώ αυτό που κάνω τόσο πολύ", λέει η ίδια για τη δουλειά της.

Ενώ ο πρώην υπουργός των Εξωτερικών των ΗΠΑ και μέλος του ΔΣ της Theranos περιγράφει την Ελίσαμπεθ Χολμς ως "μια οραματίστρια της τεχνολογίας, εντυπωσιακή" που είναι αφοσιωμένη στο να μεταλλάξει την υγειονομική φροντίδα ανά τον κόσμο.